PRENOSE GA KOMARCI

SVE VIŠE OBOLJELIH OD VIRUSA ZAPADNOG NILA Nakon Varaždina, virus stigao i u Podravinu, sedmero zaraženih u kritičnom stanju?

Komarac Culex, prijenosnik virusa Zapadnog Nila (u krugu)
 CROPIX

Virus, odnosno groznica zapadnog Nila, pojavila se i u Koprivničko-križevačkoj županiji! Jedna je 45-godišnja Križevčanka od uboda komarca dobila visoku temperaturu i opasni meningoencefalitis pa je zadržana na liječenju u koprivničkoj Općoj bolnici, piše Podravski list.

Ovu vijest potvrdio nam je dr. Darko Radiček, epidemiolog iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koji je naveo kako, koliko je upoznat, stanje te ženske osobe zasad je stabilno te se liječi na odjelu Infektologije.

– Liječe se simptomi, dakle ublažava temperatura, piju lijekovi za glavobolju, prima se infuzija i strogo miruje – navodi dr. Radiček koji ističe da se može samo nagađati kako je dotična zaražena.

– Možda ju je ubo komarac u Križevcima, možda ovdje u Koprivnici ili dok je bila negdje na putu, tko zna – napominje dr. Radiček.

U Hrvatskoj je do kraja prošlog tjedna registrirano 26 slučajeva zaraze, i to mahom na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske, odnosno u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Varaždinskoj županiji te Zagrebu i okolici. Jedna je osoba s područja Osijeka preminula od komplikacija.

Hrvatski infektolozi upozorili su jutros kako je sedam osoba koje su posljednjih dana primljene u zagrebačku bolnicu u kritičnom, po život opasnom stanju. Dolaze s područja kontinentalne Hrvatske i sve su, potvrđeno, zaražene virusom zapadnog Nila. Jedna od njih je i 73-godišnjakinja iz Kalinovca kod Đurđevca, koja je odmah prebačena u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

– Susjeda živi sama i pronađena je kako bespomoćno leži, nakon čega je odmah prebačena u bolnicu. Čuli smo da su joj počeli otkazivati brojni organi, a u zagrebačkoj Klinici stavljena je u induciranu komu – priča nam susjeda nesretne žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:15