OVAKO VIŠE NE MOŽE

SVJETSKA BANKA UPOZORAVA Sustav otpremnina pun je zloupotreba, mijenjajte ga hitno!

Austrijski model za koji se zalaže Vlada pogoduje najviše malim poslodavcima

Hrvatski model otpremnina pun je “rupa” i zloporaba i vapi za promjenama. Proizlazi to iz novog izvješća koje je Svjetska banka pripremila za Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a u kojem se analizira stanje u hrvatskom sustavu otpremnina.

Ministru Mirandu Mrsiću u reformi pritom je uzor austrijski model, koji otpremninu ne veže uz rad kod jednog poslodavca u određenom razdoblju, nego uz uplate razmjerno malog doprinosa na plaće u poseban fond otpremina.

Radnik bi tim novcem mogao raspolagati kad ostane bez posla, ili ga ostaviti na računu u fondu i povući tek kad ode u mirovinu.

Austrijsko iskustvo pokazuje da je uvođenje fonda otpremnina pozitivno utjecalo na mobilnost radne snage, no stopa povrata na štednju u tom sustavu pokazala se slabom.

Koristi od tog modela imali su posebno mali poslodavci, kojima je reforma smanjila probleme s likvidnošću.

Kalkulacije pokazuju da bi primjena tog modela u Hrvatskoj, uz pretpostavku da doprinos koji bi se na plaće izdvajao u fond otpremnina iznosi 1,5 posto te da je stopa prinosa na kapital pet posto, odgovara samo onima koji bi u njemu dulje štedjeli, te koji imaju veća primanja.

Kalkulacije otpremnina u Hrvatskoj za 10 i 30 godina staža

Novi Zakon o radu: Otkaz zbog financijskih teškoća

Poslodavci će, usuglase li se socijalni partneri oko novog Zakona o radu, radnicima moći dati otkaz i zbog financijskih teškoća. Mehanizam otkaza u tom slučaju ići će, kako objašnjavaju u Ministarstvu rada, na sljedeći način: poslodavac će radniku ponuditi novi ugovor o radu s manjom plaćom i objašnjenjem da ga više ne može plaćati koliko je plaćao do sada.

Radnik će to moći prihvatiti ili odbiti, no u tom bi slučaju poslodavac mogao s njim raskinuti ugovor o radu. U novom ZOR-u ne bi se detaljnije objašnjavalo što znače “financijske teškoće pri plaćanju radnika”, već bi se to ostavilo sudovima da procijene ako se radnik njima obrati za zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:00