SEDMA UPRAVA

Tajna služba MVP-a ukida se u prosincu

Sedma uprava postaje samo jedan odjel u Ministarstvu, a bavit će se fizičkim osiguranjem diplomata u inozemstvu
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Sedma uprava Ministarstva vanjskih poslova uskoro bi trebala postati samo odjel pri MVP-u, čije bi ovlasti bile bitno smanjene. Kako doznajemo, ovih dana traju konzultacije o budućnosti te sigurnosno-analitičke službe osnovane 1991. g.

Povod je ugovor s aktualnim načelnikom 7. uprave Dinkom Barbarićem koji istječe u prosincu, zbog čega se otvara pitanje njegova nasljednika, ali i temeljite reforme VII. uprave.

Što će biti s Barbarićem?

O tome se ovih dana razgovara na relaciji Pantovčak - MVP - obavještajna zajednica. Kako doznajemo, pred MVP-om su dvije solucije: produljenje ugovora Barbariću, inače nekadašnjem načelniku u SOA-i, ili imenovanje novog šefa Uprave. U drugom slučaju Barbarić bi se vratio na neku od dužnosti u obavještajnoj zajednici, a njegov zamjenik došao bi iz SOA-e.

Jesu li špijunirali?

Predsjednik Mesić u više je navrata pokušao ograničiti ingerencije te uprave, sumnjičeći je i za špijuniranje pojedinih diplomata bliskih Pantovčaku. Kako doznajemo, i u Vladi prevladava mišljenje da se ovlasti 7. uprave trebaju svesti na fizičko osiguranje, te da se treba ukinuti praksa analitičko-sigurnosnih procjena.

U doba Miroslava Tuđmana ovlasti su bitno smanjene

Sedmu upravu osnovao je 1991. Vice Vukojević s namjerom da stvori obavještajnu službu koja bi nadzirala hrvatske diplomate u inozemstvu. Nakon što je ulogu vanjske obavještajne i protuobavještajne službe 1993. g. preuzeo HIS Miroslava Tuđmana, ovlasti 7. uprave bitno su reducirane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:45