REKONSTRUKCIJA VLADE

TAJNI PLAN ZA NOVI KABINET Milanović do ljeta namjerava dovesti četiri nova ministra?

Goran Mehkek / CROPIX

Premijerovi suradnici kažu da je, nakon EU izbora, moguće osvježenje Vlade kako bi se pokušalo preokrenuti loše stanje u zemlju

Sve su češći zahtjevi prema premijeru Zoranu Milanoviću da poslije izbora za Europski parlament krene u rekonstrukciju Vlade i tako pokuša dati novi impuls svom kabinetu. Prema informacijama osoba koje su u kontaktu s predsjednikom Vlade, Milanović još nije siguran oko rekonstrukcije. Izvor Jutarnjeg kaže da bi htio promijeniti barem dio neuvjerljivih suradnika, ali i izrazito loše mišljenje javnosti o politici Vlade.

Prema posljednjim istraživanjima, oko 80 posto građana misli da se zemlju loše vodi, a oko polovice želi raspisivanje prijevremenih izbora.

Britanski lobisti

Zato se - čak i unutar vladajuće koalicije - sve češće čuju razmišljanja o potrebi rekonstrukcije kao posljednjoj šansi da SDP i njihovi partneri poprave sadašnji rejting i povjerenje birača. Čak je i grupa Milanovićevih pouzdanih suradnika posljednjih mjeseci sugerirala rekonstrukciju Vlade, ispričao je dobro upućeni izvor u razgovoru za Jutarnji list. U pitanju su trojica utjecajnih pripadnika vladajuće nomenklature, jedan savjetnik, ministar i čelnik jedne državne agencije.

Ali ni oni još nisu uspjeli uvjeriti šefa Vlade. Slični prijedlozi upućeni su i iz inozemstva. Prije dva dana na važnost rekonstrukcije upozorili su i stručnjaci The Economist Intelligence Unita (EIU), skupine analitičara vezanih uz ugledni tjednik The Economist. Oni su procijenili da će Milanović zasad pokušati izbjeći rekonstrukciju Vlade, ali i upozorili da potreba za kadrovskim promjenama u njegovu kabinetu raste.

Popularnost Vlade tone, a stanje u gospodarstvu, iza kojeg je pet godina recesije, i dalje je loše. Skupina lobista iz Velike Britanije u ožujku je boravila u Zagrebu i u razgovorima s pripadnicima političkog establishmenta i privatnog sektora također su predlagali rekonstrukciju Vladina kabineta. Uostalom, u privatnim razgovorima krajem 2012. godine i premijer Milanović je davao do znanja kako nije apriorni protivnik smjene dijela ministara i dovođenja novih, nepotrošenih ljudi.

Iz Milanovićeve Vlade do sada su otišli Zlatko Komadina, i to zbog bolesti, Radimir Čačić zbog odlaska u zatvor, Mirela Holy je podnijela ostavku zbog spornog maila i Neven Mimica koji je postao europski povjerenik za potrošače. Peti član koji je napustio Vladu je bivši ministar financija Slavko Linić, koji je smijenjen poslije višemjesečnog sukoba s premijerom Milanovićem. Na njihova su mjesta došli Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Boris Lalovac, dok je Vesna Pusić preuzela funkciju prve potpredsjednice Vlade, koja je inicijalno pripadala Čačiću. Ovdje se nije radilo o rekonstrukciji nego smjenama uslijed bolesti ili jer je premijer bio uvjeren da se neki ministri druže s kriminalcima.

Provediv koncept

Milanovićev problem je taj što bi se u slučaju rekonstrukcije najvjerojatnije morao odreći i ministara s kojima blisko surađuje u Vladi i SDP-u. Većina ministara već duže vremena apostrofira Branka Grčića kao člana Vlade koji postiže slabe rezultate. Grčićev problem je i to što je zadužen za ekonomsku politiku i strana ulaganja, a u oba sektora rezultati su porazni. Sličnu ocjenu dobiva i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je dodatno inkriminiran skandalima oko tvrtke čiji je vlasnik.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović također nije napravio ništa, a usput je sudjelovao u brojnim svađama i javnim prepucavanjima, koja su kompromitirala koalicijsku Vladu. Ali i Grčić, i Jakovina, i Jovanović spadaju među najbliže Milanovićeve suradnike i premijer će ih se teško riješiti jer bi u tom slučaju izgubio i važne saveznike unutar Socijaldemokratske partije. Zato se iz premijerova kruga povremeno puštaju informacije da Milanović nije zadovoljan samo situacijom u zdravstvu s obzirom na to da je ministar Rajko Ostojić blizak Zlatku Komadini i Davoru Bernardiću. Samo što do sada nitko nije ponudio provedivi koncept reforme zdravstvenog sustava, koji je, nesumnjivo, jako skup. Milanovićevi prethodnici na premijerskim položajima bili su puno odlučniji u rekonstrukcijama svojih vlada.

Primjerice, u ljeto 2002. godine Dražen Budiša otišao je iz vladajuće koalicije, što je Ivica Račan iskoristio za promjene u Vladi u kojoj su mjesto dobili nestranački stručnjaci poput Ljube Jurčića i Gvozdena Flege. Usto je na položaj ministrice obrane imenovao Željku Antunović, tadašnju potpredsjednicu Vlade i SDP-a.

Bivše rekonstrukcije

Na rekonstrukciju se u prosincu 2010. odlučila i Jadranka Kosor koja je ministre Ivana Šukera, Božu Biškupića, Marinu Matulović-Dropulić i Branka Vukelića zamijenila novim, dijelom nestranačkim imenima: Martinom Dalić, Davorom Božinovićem, Jasenom Mesićem i Brankom Bačićem, dok je potpredsjednik Vlade postao Domagoj Milošević. Zoran Milanović za sada odbija pozive na rekonstrukciju, iako nema previsoko mišljenje o sposobnostima nekih od svojih ministara.

Hoće li preživjeti nepopularni Grčić?

Još uvijek nije poznato što će biti s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem, koji uživa povjerenje premijera, no sve se češće nalazi na udaru javnosti i stručnjaka. Grčić, procjenjuju analitičari, nema dar komunikacije s javnošću i često nepotrebno komplicira - kao kad je napao Europsku komisiju za recesiju u Hrvatskoj. Uz to, ekonomski rezultati su katastrofalni, a drugi ministri smatraju da se ne snalazi na poslu. Međutim, s obzirom na vjernost premijeru i snažnu poziciju unutar stranke, Grčić za sada ostaje na svojoj poziciji.

Izdvajamo