REKONSTRUKCIJA VLADE

TAJNI PLAN ZA NOVI KABINET Milanović do ljeta namjerava dovesti četiri nova ministra?

Premijerovi suradnici kažu da je, nakon EU izbora, moguće osvježenje Vlade kako bi se pokušalo preokrenuti loše stanje u zemlju
Zagreb, 130214.Markov trg.Redovita sjednica Vlade RH.Na dnevnom redu su izvjesca o radu i poslovanju HRT-a i provedbi programskih nacela i obveza HRT-a, izmjene i dopune zakona o sumama, te odluka o darovanju zemljista i objekata bivse vojarne na Borongaju Sveucilistu u Zagrebu za izgradnju Znanstveno-ucilisnog kampusa Borongaj.Na fotografiji: Zeljko Jovanovic i Rajko Ostojic.Foto: Goran Mehkek / CROIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Sve su češći zahtjevi prema premijeru Zoranu Milanoviću da poslije izbora za Europski parlament krene u rekonstrukciju Vlade i tako pokuša dati novi impuls svom kabinetu. Prema informacijama osoba koje su u kontaktu s predsjednikom Vlade, Milanović još nije siguran oko rekonstrukcije. Izvor Jutarnjeg kaže da bi htio promijeniti barem dio neuvjerljivih suradnika, ali i izrazito loše mišljenje javnosti o politici Vlade.

Prema posljednjim istraživanjima, oko 80 posto građana misli da se zemlju loše vodi, a oko polovice želi raspisivanje prijevremenih izbora.

Britanski lobisti

Zato se - čak i unutar vladajuće koalicije - sve češće čuju razmišljanja o potrebi rekonstrukcije kao posljednjoj šansi da SDP i njihovi partneri poprave sadašnji rejting i povjerenje birača. Čak je i grupa Milanovićevih pouzdanih suradnika posljednjih mjeseci sugerirala rekonstrukciju Vlade, ispričao je dobro upućeni izvor u razgovoru za Jutarnji list. U pitanju su trojica utjecajnih pripadnika vladajuće nomenklature, jedan savjetnik, ministar i čelnik jedne državne agencije.

Ali ni oni još nisu uspjeli uvjeriti šefa Vlade. Slični prijedlozi upućeni su i iz inozemstva. Prije dva dana na važnost rekonstrukcije upozorili su i stručnjaci The Economist Intelligence Unita (EIU), skupine analitičara vezanih uz ugledni tjednik The Economist. Oni su procijenili da će Milanović zasad pokušati izbjeći rekonstrukciju Vlade, ali i upozorili da potreba za kadrovskim promjenama u njegovu kabinetu raste.

Popularnost Vlade tone, a stanje u gospodarstvu, iza kojeg je pet godina recesije, i dalje je loše. Skupina lobista iz Velike Britanije u ožujku je boravila u Zagrebu i u razgovorima s pripadnicima političkog establishmenta i privatnog sektora također su predlagali rekonstrukciju Vladina kabineta. Uostalom, u privatnim razgovorima krajem 2012. godine i premijer Milanović je davao do znanja kako nije apriorni protivnik smjene dijela ministara i dovođenja novih, nepotrošenih ljudi.

Iz Milanovićeve Vlade do sada su otišli Zlatko Komadina, i to zbog bolesti, Radimir Čačić zbog odlaska u zatvor, Mirela Holy je podnijela ostavku zbog spornog maila i Neven Mimica koji je postao europski povjerenik za potrošače. Peti član koji je napustio Vladu je bivši ministar financija Slavko Linić, koji je smijenjen poslije višemjesečnog sukoba s premijerom Milanovićem. Na njihova su mjesta došli Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Boris Lalovac, dok je Vesna Pusić preuzela funkciju prve potpredsjednice Vlade, koja je inicijalno pripadala Čačiću. Ovdje se nije radilo o rekonstrukciji nego smjenama uslijed bolesti ili jer je premijer bio uvjeren da se neki ministri druže s kriminalcima.

Provediv koncept

Milanovićev problem je taj što bi se u slučaju rekonstrukcije najvjerojatnije morao odreći i ministara s kojima blisko surađuje u Vladi i SDP-u. Većina ministara već duže vremena apostrofira Branka Grčića kao člana Vlade koji postiže slabe rezultate. Grčićev problem je i to što je zadužen za ekonomsku politiku i strana ulaganja, a u oba sektora rezultati su porazni. Sličnu ocjenu dobiva i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je dodatno inkriminiran skandalima oko tvrtke čiji je vlasnik.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović također nije napravio ništa, a usput je sudjelovao u brojnim svađama i javnim prepucavanjima, koja su kompromitirala koalicijsku Vladu. Ali i Grčić, i Jakovina, i Jovanović spadaju među najbliže Milanovićeve suradnike i premijer će ih se teško riješiti jer bi u tom slučaju izgubio i važne saveznike unutar Socijaldemokratske partije. Zato se iz premijerova kruga povremeno puštaju informacije da Milanović nije zadovoljan samo situacijom u zdravstvu s obzirom na to da je ministar Rajko Ostojić blizak Zlatku Komadini i Davoru Bernardiću. Samo što do sada nitko nije ponudio provedivi koncept reforme zdravstvenog sustava, koji je, nesumnjivo, jako skup. Milanovićevi prethodnici na premijerskim položajima bili su puno odlučniji u rekonstrukcijama svojih vlada.

Primjerice, u ljeto 2002. godine Dražen Budiša otišao je iz vladajuće koalicije, što je Ivica Račan iskoristio za promjene u Vladi u kojoj su mjesto dobili nestranački stručnjaci poput Ljube Jurčića i Gvozdena Flege. Usto je na položaj ministrice obrane imenovao Željku Antunović, tadašnju potpredsjednicu Vlade i SDP-a.

Bivše rekonstrukcije

Na rekonstrukciju se u prosincu 2010. odlučila i Jadranka Kosor koja je ministre Ivana Šukera, Božu Biškupića, Marinu Matulović-Dropulić i Branka Vukelića zamijenila novim, dijelom nestranačkim imenima: Martinom Dalić, Davorom Božinovićem, Jasenom Mesićem i Brankom Bačićem, dok je potpredsjednik Vlade postao Domagoj Milošević. Zoran Milanović za sada odbija pozive na rekonstrukciju, iako nema previsoko mišljenje o sposobnostima nekih od svojih ministara.

Hoće li preživjeti nepopularni Grčić?

Još uvijek nije poznato što će biti s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem, koji uživa povjerenje premijera, no sve se češće nalazi na udaru javnosti i stručnjaka. Grčić, procjenjuju analitičari, nema dar komunikacije s javnošću i često nepotrebno komplicira - kao kad je napao Europsku komisiju za recesiju u Hrvatskoj. Uz to, ekonomski rezultati su katastrofalni, a drugi ministri smatraju da se ne snalazi na poslu. Međutim, s obzirom na vjernost premijeru i snažnu poziciju unutar stranke, Grčić za sada ostaje na svojoj poziciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:09