RIJEČ STRUČNJAKA

'Takav bi udar sravnio stari dio Zagreba'

Potres je bio razoran jer je bio plitak, epicentar je bio blizu glavnog grada, a zgrade su derutne. Većina stanovnika Haitija beznadno je siromašna, a i kvaliteta zgrada jako je loša
 AFP

ZAGREB - Potres na Haitiju najsnažniji je koji je pogodio taj otok nakon 1770. godine, ustvrdila je američka geofizičarka Kristin Marano s američkog Geological Survey (USGS).

Potres magnitude 7.0 prema Richteru koji je pogodio jednu od najsiromašnijih zemalja na svijetu dogodio se na tektonskom rasjedu Enriquillo-Plantain Garden.

Prema podacima USGS-a, taj je rasjed bio izvor velikih potresa u prošlosti, uključujući i potrese 1860. i 1770. godine. Prije 43 godine obližnju Dominikansku Republiku pogodio je još snažniji potres magnitude 8.0 koji je proizveo tsunami usmrtivši 1790 ljudi na Haitiju.

Loša gradnja

Diljem planeta svakoga se dana dogodi oko 8000 slabih potresa (magnitude 1.0 do 2.0 prema Richteru). Na sreću, snažni se potresi događaju rjeđe. Statistike pokazuju da je u razdoblju od 1907. do 1997. svake godine zabilježeno 20 potresa magnitude veće od 7.0 prema Richteru.

- Potres koji se sada dogodio na Haitiju bio je razoran iz tri razloga. Bio je plitak, a epicentar mu je bio blizu glavnoga grada. Nadalje, većina zgrada građena je da se uopće nije vodilo računa o potresu - objasnio je prof. Marijan Herak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Centar Zagreba bi se urušio

Većina stanovnika devetmilijunskog Haitija beznadežno je siromašna i nakon niza godina političke nestabilnosti u toj zemlji ne postoje nikakvi standardi u gradnji zgrada.

Naime, čak je 60 posto zgrada haićanskog glavnog grada Port-au-Princetoliko loše sagrađeno da su nesigurne i u normalnim okolnostima.

- Da se potres poput ovoga na Haitiju dogodi u blizini Zagreba, s epicentrom 15-ak kilometara od grada, manifestirao bi se kao potres IX. stupnja prema Europskoj makroseizmičkoj ljestvici (EMS) - rekao je prof. Herak.

Prema EMS ljestvici, potres IX. stupnja je razoran i kod njega nastaje sveopća panika. Da takav potres pogodi Zagreb, stare zgrade u Donjem gradu bi se srušile. Moderne zgrade pretpjele bi oštećenje zidova, a neke oštećenje katova i krovova.

Beškerova riječ dana - potres

Ljestvica razora

Europska makroseizmička ljestvica ima 12 stupnjeva intenziteta

I. , II., III., i IV. su slabi i umjereni

V. Prilično jak potres. Njišu se slike na zidu

VI. Jak potres.

Ormari se miču

VII. Vrlo jak potres. Kućni zidovi pucaju

VIII. Razoran potres. Stare zgrade se ruše. Tlo puca

IX. Destruktivni potres. Kuće se teško oštećuju i ruše, pukotine u zemlji

X. Uništavajući potres. Kuće se ruše do temelja, ruše se mostovi i brane

XI. Katastrofalan potres. Srušena glavnina zgrada

XII. Veliki katarstrofalni potres. Do temelja se ruši sve što je čovjek sagradio, rijeke mijenjaju korita.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:58