PROBLEM S ISPLATOM PLAĆA

TIBO: Sindikat metalaca pokreće mirenje, izgledan novi štrajk

 Silvano Ježina/Novi list/Cropix

Većina radnika Tvornice industrijske i brodske opreme "3. maj" (TIBO) glasovanjem se očitovala da je spremna sudjelovati u nastavku sindikalnih aktivnosti u vezi s isplatom plaća pa Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH-IS) pokreće postupak mirenja prije mogućega novog štrajka, potvrdio je u četvrtak u telefonskom razgovoru zamjenik regionalnog povjerenika tog sindikata Juraj Šoljić.

Sindikat metalaca proveo je jučer i danas izjašnjavanje radnika kojima još nisu isplaćene plaće za travanj, svibanj i lipanj, a na pitanje jesu li spremni na poziv SMH-IS sudjelovati u sindikalnim aktivnostima u vezi s isplatom plaća potvrdno je odgovorio 61 radnik, sedmero ih je bilo protiv, a 16 suzdržano.

U današnjem priopćenju taj sindikat ocjenjuje da je odziv radnika više nego dovoljan razlog da se prošli štrajk nije smio prekinuti protiv volje radnika, ističući pritom da je spreman svim sredstvima braniti ustavno pravo radnika, pravo na rad i plaću.

U priopćenju podsjeća da je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD), inače manjinski sindikat u tom poduzeću, prije dva dana prekinuo štrajk u TIBO-u, koji je trajao dulje od mjesec dana, iako nije ispunjen osnovni zahtjev - isplata barem dviju plaća.

Također ističe da je štrajk prekinut iako nisu dobili nikakva jamstva o isplati plaća te da su jučer na skupu radnika predstavnici SIKD-a i Uprave zatražili da se radnici odluče između dvaju prijedloga - hoće će nastaviti proizvodnju bez plaće ili su za to da se sindikalne aktivnosti nastave, a odgovornost prebaci na njih.

Predložena rješenja izazvala su nezadovoljstvo radnika te je zatraženo da se sindikalne aktivnosti nastave, ističe Sindikat metalaca i dodaje kako "bez plaće nema rada", da nikada neće pozivati radnike da rade bez plaće te da će se za opstojnost poduzeća boriti zajedno s njima.

Traže da se u skladu s odlukom Vlade i ugovorom o prijenosu vlasničkog udjela iz 2013. pronađe rješenje za isplatu zaostalih plaća, premošćivanje nelikvidnosti društva i financiranje proizvodnje.

Traže i hitan sastanak u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) ili Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) kako bi se "u široj raspravi" pronašlo rješenje za privatizaciju koja će jamčiti opstanak radnih mjesta i nastavak djelatnosti uz nužno restrukturiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:28