JEDAN OD KLJUČNIH AKTERA

TKO JE JOSIP RAVLIĆ, OSUMNJIČEN U AFERI ZBOG KOJE JE UHIĆENA RIMAC Njegov bivši poslovni partner otkriva kada ga je napustio i što s time ima Tolušić

Poduzetnik Claude Jambrušić
 Bruno Konjević / CROPIX

Poslovno sam se razišao s veterinarom Josipom Ravlićem još prije godinu dana nakon što je bivši ministar poljoprivrede i šumarstva i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić uništio naš projekt. Otada smo se rijetko čuli.

Iz tvrtke je odjavljen i njegov sin te je svatko otišao svojim putem. Uopće ne znam čime se posljednjih mjeseci bavio, pa tako ni ne znam zbog čega je konkretno uhićen - komentirao je jučer poduzetnik Claude Jambrušić kojeg je svojedobno u poljoprivredni biznis s poticajima uveo upravo veterinar Josip Ravlić, uhićen ovih dana u sklopu postupka protiv Josipe Rimac.

Ravliću se u tom postupku na teret stavljaju dva kaznena djela, kazneno djelo davanja mita i pomoć pri davanju mita. Sve to napravio je navodno s ciljem kako bi Josipa Rimac utjecala na predstavnike nadležnog ministarstva zbog izmjena Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Željeli su da se u tekstu navedene uredbe smanji broj potrebnih uvjetnih grla stoke po hektaru krškog pašnjaka, produlji rok za izjednačavanje potrebnog broja uvjetnih grla s hektarima zemljišta sa šest mjeseci na dvije godine, smanji ograničenje najveće površine šumskog zemljišta, kao i da se poveća iznos poticaja.

Sukob s ministrom

“Na taj način bi se njihovim trgovačkim društvima koja se bave uzgojem i prodajom stoke, omogućilo dobivanje znatno većeg iznosa državnih poticaja i potpora, kao i mogućnost zakupa veće površine zemljišta”, terete istražitelji Ravlića.

Šira javnost za Ravlića je, naime, prvi put čula nakon što je poduzetnik Claude Jambrušić u medijima počeo prozivati tadašnjeg ministra poljoprivrede Tolušića kao krivca za propast njihova biznisa s poljoprivrednim poticajima. Ministar poljoprivrede Tolušić smatrao je da te isplate nisu moralne te ih je smanjio, a neke i ukinuo.

“U mandatima prije mog dolaska kroz izmjene ili usvajanje novih propisa udareni su temelji koji su dopuštali određene mogućnosti za koje su pojedinci dobivali izdašne potpore”, izjavio je u intervjuu u Jutarnjem listu u srpnju 2017. tadašnji ministar Tolušić.

Četiri projekta

Nedugo nakon toga poduzetnik Jambrušić našao se i u aferi s fotomontažama Tomislava Tolušića s prostitutkom, zbog čega je PNUSKOK zagrebačkom Općinskom državnome odvjetništvu kasnije kazneno prijavio njegova prijatelja, i to zbog navodnih prijetnji Tolušiću s navedenim fotomontažama. Međutim, nije javno poznato što je tužiteljstvo odlučilo o toj prijavi. Jambrušićeve tvrtke primale su, naime, izdašne poticaje od države, a u taj posao uveo ga je upravo Ravlić.

- Upoznao sam Jambrušića još 2009. godine. Kupio sam od njega lokal i od tada smo bili u kontaktu - prisjetio se veterinar Ravlić u razgovoru za Jutarnji list u ožujku 2019. Investirao je, tvrdio je tada Jambrušić, u sve te projekte 19 milijuna kuna.

- Postojala su na početku četiri projekta: Eko uzgoj Biokovo d.o.o., u kojem su mi partneri bili Robert Čagalj te Josip i Vedran Ravlić, potom Braniteljska zadruga Planina, u tom su projektu bili Joško Čaleta te Josip i Vedran Ravlić, zatim OPG Krešimir Knežević, a u njemu sam surađivao s Krešimirom Kneževićem te Josipom i Vedranom Ravlićem, i u konačnici u tvrtki Real Beef d.o.o. partneri su mi bili Jure Kusić te opet Josip i Vedran Ravlić. Na početku nas je bilo sedam, a sada su nas ostala samo trojica - ispričao je lani Jambrušić. Posljednjih godinu dana dvojac se razišao, pa je Ravlić u posao krenuo s drugim partnerima, a jedan od njih je i Ante Sladić koji je također ovih dana uhićen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:23