JUTARNJI ISTRAŽUJE

TKO JE SUDAC KOLAKUŠIĆ KOJI JE ZARATIO S LINIĆEM 100 presuda držao u ladici, a mlade djevojke snima iz hobija

Sudac Trgovačkog suda preko Facebooka poziva mlade djevojke da se jave za fotografiranje

ZAGREB - Ja sam Mislav Kolakušić, zaljubljenik u fashion, art i travel fotografiju, čiji je osnovni cilj umjetnički dio u modnoj i glamour fotografiji i u svemu tome dobro se zabaviti, jer photosession može biti itekako zabavan bez pritiska vremena i novca. Moj Micro studio u zagrebačkom kvartu Savica skroman je prostor opremljen profesionalnom studijskom opremom Bowens, Lastolite i Nikon te neobaroknim i modernim namještajem.”

Izbrisani profili

Ovako preko Facebooka djevojke starije od 18 na fotografiranje poziva osoba pod imenom i prezimenom Mislav Kolakušić, a na čijoj je osobnoj fotografiji ista osoba koja je i na fotografiji službene biografije na profesionalnoj društvenoj mreži LinkedIn. Ona pak pripada Mislavu Kolakušiću, sucu Trgovačkog suda u Zagrebu koji je zbog odluke da na ocjenu ustavnosti pošalje Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi podignuo zemlju na noge.

“Prijavi se za besplatno studijsko fotkanje, snimi svoje fotke iz snova i osvoji profesionalni modni book! Osjećaj se kao kraljica i zabavi se na besplatnom studijskom fotografiranju. Želiš se profesionalno baviti manekenstvom, a nemaš book ili jednostavno želiš vrijednu uspomenu za buduća vremena ili želiš snimiti fotke baš onakve kakve si ih zamislila”, piše Kolakušić, a na drugom Facebook profilu Micro Studio Savica objavio je niz fotografija lijepih mladih djevojaka u izazovnim pozama. Zanimljivo profil Mislava Kolakušića na društvenim mrežama do večernjih sati izbrisan je s interneta.

Kolakušić novinare jučer nije primao, ali su nam na sudu objasnili kako će odgovoriti na sve e-mail upite. To je i učinio u roku od pet minuta, iako na konkretna pitanja o svojem fotografskom hobiju nije želio odgovoriti čak ni nakon SMS poruke. Nije, dakle, demantirao da u slobodno vrijeme fotografira mlade djevojke.

Djevojka: To je on

Na kraju je rekao da kao fotograf nije surađivao ni s jednom modnom agencijom pa ni s agencijom Nova lica, na koju se referira na Facebook profilu.

Ipak, Jutarnji je stupio u kontakt s jednom od snimljenih djevojaka koja je potvrdila da je osoba s fotografije na službenom LinkedIn profilu suca Kolakušića ista osoba koja ju je snimala u malom studiju na Savici. Fotografije nisu pretjerano erotizirane i sugestivne, već izgledaju kao uobičajene senzualne slike ženskih modela za modni katalog.

Kolakušić je ovako odgovorio na konkretna pitanja o svom poslu i svom hobiju:

- Pišem Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi u kojem ću na vrlo razumljiv način navesti razloge za donošenje odluke o zastajanju s postupkom u predmetu Dalekovod.

- Molim vas za malo strpljenja kako se pitanje ne bi previše prejudiciralo - napisao je Kolakušić.

Karijeru u pravosuđu Mislav Kolakušić počeo je kao sudski savjetnik na Trgovačkom sudu u Zagrebu. S Trgovačkog suda 2001. prešao je na Upravni sud RH (sadašnji Visoki upravni sud) i na njemu u statusu sudskog savjetnika ostao deset godina, do izbora za suca Trgovačkog suda u veljači 2011.

Problemi u radu

Tijekom desetljeća provedenog na Upravnom sudu Kolakušić je napredovao iz statusa sudskog savjetnika na položaj višeg sudskog savjetnika i evidentičara sudske prakse. Iako se u više navrata kandidirao za suca Upravnog suda, tu ambiciju mu Državno sudbeno vijeće nikada nije ispunilo i redovito je bio odbijen na natječajima.

Prema neslužbenim informacijama, na Upravnom sudu nije ostao zapamćen po ažurnosti i marljivosti. Naime, 2008. u evidenciji sudske prakse koju je Kolakušić vodio pronađeno je stotinjak već presuđenih sudskih predmeta koji godinu dana ili više nisu odaslani s toga suda iz jednostavnog razloga jer ih Kolakušić kao evidentičar sudske prakse nije pročitao i ocijenio jesu li usklađeni s ranijom sudskom praksom, što je uvjet bez kojeg već donesena presuda ne može biti sa suda odaslana strankama.

'SUCI NISU SVETE KRAVE! A ONOG KOJI VLADU OPTUŽUJE |ZA KRIMINAL, NITKO NEĆE MOĆI ZAŠTITI' Linić žestoko uzvratio sucu Kolakušiću

Kad se to ustanovilo, tadašnji predsjednik financijskog radnopravnog odjela Upravnog suda, na kojem su te presude donesene, podijelio je već presuđene predmete sucima da na njima promijene datum donošenja presude kako stranke ne bi vidjele da su njihovi predmeti odavno trebali biti završeni.

Tadašnji predsjednik Upravnog suda Ivan Kujundžić, tvrde naši izvori, zbog držanja presuđenih predmeta u evidenciji sudske prakse po godinu dana i preko svakog razumnog roka, bio je dužan protiv evidentičara sudske prakse Mislava Kolakušića pokrenuti disciplinski postupak zbog neurednog obavljanja dužnosti.

Unapređenje za nerad

No, umjesto pokretanja disciplinskog postupka Ivan Kujundžić ga je unaprijedio dodijelivši mu još jednu funkciju - glasnogovornika Upravnog suda RH.

Sudac Kolakušić na Trgovačkom sudu radi dvije i pol godine. Kad je prešao na Trgovački sud, iste se godine, nakon samo deset mjeseci, kandidirao za predsjednika Trgovačkog suda. Zašto je to učinio u tako kratkom roku, Kolakušić jučer nije objasnio, kao ni svoju ulogu, ako je postojala, u aferi koja je 2009. potresala Upravni sud.

Riječ je o slučaju izbora Slavice Banić za ustavnu sutkinju. Njezina protukandidatkinja, sutkinja Mirjana Juričić, tada je, u ožujku, Kolakušića javno optužila da je protežirao Banić i da joj je dostavljao neslužbenu dokumentaciju koju nije smio. Slučaj je u medije dospio nakon što je Juričić policiji prijavila telefonske prijetnje nepoznatih muškaraca te odrezanu kokošju glavu na parkirališnom mjestu svoje kćeri, što je protumačila mafijaškim potezom.

Veza s Turudićem

U kuloarima se spominje neobična podudarnost kod njegova izbora za suca Trgovačkog suda. Naime, kako je vidljivo iz Odluke DSV-a o imenovanju sudaca iz siječnja 2011., osim Kolakušića, koji je dotad bio viši sudski savjetnik, imenovano je još devet sudskih savjetnika, a među 12 novih sudaca samo su dva kandidata imala radno iskustvo na Trgovačkom sudu, dok su ostali stigli s Općinskog kaznenog suda, Upravnog suda i prekršajnih sudova.

Naš izvor nam kaže da je činjenica da su uglavnom primljeni ljudi iz drugih linija pravosudnog posla uistinu neobična praksa i ne baš čest slučaj, a sve se dogodilo u posljednjim danima starog vodstva DSV-a na čelu s Ivanom Turudićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:33