NE IDE MU SA ŠKODAMA

Tko je uhićeni HDZ-ov župan: Lanjska nesreća nije mu prva, pijan se već zabio u - časne sestre!

Dekanić je sudjelovao i u nesreći u Rokovcima, kada je vozio službenu Škodu Karoq Hrvatskih šuma

Damir Dekanić (u sredini)

 Vlado Kos/Cropix

HDZ-ov Damir Dekanić, koji je danas uhićen, za župana je izabran na lokalnim izborima 2021. godine, kada je u drugom krugu pobijedio svog bivšeg stranačkog kolegu iz HDZ-a Josipa Dabru, koji je inače u prethodnom mandatu obnašao dužnost dožupana vukovarsko-srijemskog. Dekanić je prethodnih osam godina bio načelnik Općine Andrijaševci.

Paralelno s time, kao diplomirani inženjer šumarstva, radio je u Hrvatskim šumama, gdje je od 2017. do 2021. godine bio i voditelj Uprave šume podružnice Vinkovci.

Upravo iz tog vremena datira i prvi poznati Dekanićev problem s prometnim nesrećama sa službenim vozilima.

Kako smo ranije pisali, on je 29. travnja 2019. godine oko 21,30 sati sudjelovao u prometnoj nesreći u Rokovcima, kada je vozeći službenu Škodu Karoq Hrvatskih šuma pod utjecajem alkohola od 1,06 promila udario u zadnji dio Renaulta đakovačkih registracijskih oznaka u kojem su se nalazile četiri časne sestre, od kojih je jedna lakše ozlijeđena.

Nesreći je kumovalo i to što je vozačica Renaulta nepropisno preko pune crte skretala na kolni prilaz, pri čemu je došlo do sudara s Dekanićem.

No, unatoč činjenici da je pod utjecajem alkohola vozio službeni automobil državne tvrtke i s njim imao prometnu nesreću, Dekanić nije pretrpio nikakvu političku štetu.

HDZ je, po starom običaju, stao iza svog načelnika te člana predsjedništva i županijskog odbora stranke.

Štoviše, dvije godine poslije kandidirali su ga za župana. No, Dekanić se prethodno ipak morao djelomično žrtvovati i odustati od kandidature za predsjednika HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije na unutarstranačkim izborima koji su održani u studenome 2020. godine.

On je, naime, imao jasno izraženu namjeru kandidirati se za predsjednika ŽO HDZ-a i tako si osigurati kandidaturu za župana, no središnjica stranke nije imala takve planove.

Andrej Plenković na toj je dužnosti vidio svog ministra Marija Banožića, a s Dekanićem je postignut dogovor prema kojem će Banožić biti čelnik ŽO HDZ-a, a on kandidat za župana.

Bilo je to vrijeme otvorenog rata unutar HDZ-a u kojem se na drugoj strani našao već spomenuti Dabro koji se također kandidirao za predsjednika ŽO HDZ-a, no šanse su mu bile minimalne, pogotovo kada je i sam Plenković podržao Banožića.

Dabro je nakon toga izašao iz HDZ-a i sa svojom listom uz podršku Domovinskog pokreta ušao u utrku za župana, ali nije uspio pobijediti HDZ-ovu mašineriju i Dekanić je prošle godine zasjeo u fotelju dugovječnog Bože Galića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:43