JARUNSKI OTOK MLADOSTI

TKO SU GOSTI INMUSIC FESTIVALA Većina stranaca je iz Velike Britanije, prosječno po obroku potroše 100 kuna, a u danu svatko popije do 15 piva

 Tomislav Kristo / CROPIX

Mladi iz zemalja cijelog svijeta u ponedjeljak su okupirali jezero Jarun. Podigli su šatore, igrali frizbi, vježbali jogu ili samo pili, spavali i kupali se.

Do prostora kampa mnoge je prevozila električna rikša, što ih je stajalo 20 kuna, a mnogima koji su nosili velike ruksake i šatore taj je prijevoz bio pravo olakšanje. Ovogodišnji InMusic Festival privukao je sve zaljubljenike dobre glazbe, koji vole opuštenu atmosferu na festivalima. Premda je bilo i nešto starijih posjetitelja, većina onih koje smo jučer zatekli u kampu bila je u 20-im i 30-im godinama.

- S prijateljima sam došao u Zagreb u petak navečer i dva smo dana proveli u hostelu. Obišli smo grad, sve smo vidjeli i super se zabavili. U hostelu smo upoznali ostatak ekipe pa smo u nedjelju došli sa šatorima na jezero. U jednom danu potrošio sam oko 400 kuna, i to uglavnom na pivo, ali moram reći da je super jeftino, duplo jeftinije nego drugdje - kaže Britanac Jack, a njegovi prijatelji slažu se s njim. Jedino što im smeta, kažu uglas, je hrana. Premda nitko od njih nije vegetarijanac, na kraju svi jedu vege hranu. Mesni obroci su užasni, kažu.

- Ručali smo meso i bože, odvratno, začinjeno, smrdljivo. Nejestivo. Pa smo se prebacili na vege hranu. Malo je skuplja, ali nam ne pada na pamet škrtariti na hrani. Ne bih mogla jesti to meso da mi život ovisi o njemu, a pošto su mi alternativa pomfrit i juha, mislim da je vege obrok puno bolja ideja - dodaje Amerikanka Megan.

Radionice

Cijene vege hrane zaista su nešto više od ostale hrane u ponudi: tortilla košta 35 kuna, smoothie 30, kebab 39, falafel 45, tofu burger 35... Na drugim se štandovima može kupiti omlet sa sirom, koji košta 20 kuna, potom juha za 15, razni sendviči za 20, salate za 30, hot dog za 15, a jednako toliko stoji i pomfrit. Što se pića tiče, kava košta 10 kuna, pivo je 20, a votka 15 kuna.

- Vidio sam popis radionica, oduševio se i namjeravao sam voziti kajak, ali sam malo previše popio i nisam bio u stanju. Nadam se da ću sutra. Već smo se dogovorili da nakon festivala zajedno nekud otputujemo, ako nam ostane novca. Razmišljali smo o Plitvičkim jezerima, jer svi kažu da je tamo prekrasno, ali to ćemo tek vidjeti - kaže Alex i dodaje da je odlučio sam sebi najprije postaviti kratkoročni cilj - prvo vožnja kajakom, a onda izlet.

Popis radionica koje se održavaju u kampu zaista je dugačak i ima ih za sve ukuse: osim vožnje kajakom, može se vježbati jogu, plesati break dance, iskušati zračne akrobacije te sudjelovati na u nečemu što se zove 'mindful workshop', premda nije poznato što se tamo može raditi. I Crveni križ ima svoje radionice: one na kojima se može izraditi pakistanska košara ili snovolovka, kao što se može naučiti svirati bubnjeve. U Crvenom križu kažu da su zadovoljni odazivom na radionice, a ne skrivaju da i inače imaju puno posla.

- Više je ljudi, pa ima i više opekotina od sunca, alergijskih reakcija na ugrize komaraca, raznih ogrebotina i posjekotina. Naravno, imamo i trovanja alkoholom. U svakom trenutku dana i noći volonteri, a njih je 16, tu su da pruže pomoć - kaže Ana Mikulčić, koordinatorica prve pomoći.

Nema kalkulacija

Australka Sharon zatražila je pomoć nakon što ju je ugrizao komarac, na što je alergična. Za tim koji joj je pomogao ima samo riječi hvale, kao i općenito na organizaciju festivala. Kaže da je u nedjelju navečer, kada je s prijateljima stigla na Jarun, bilo prekrasno: svi su plesali, glazba je bila dovoljno glasna i atmosfera je bila odlična. Tu će noć zauvijek pamtiti.

- Nismo vidjeli policiju sve do popodne, kada ih je prošlo nekoliko. Imali su i psa, koji je njuškao naokolo, valjda je tražio drogu, ali ništa nije pronašao. Nije loše da se prošeću, ali mislim da nemaju posla jer su svi miroljubivi. No, općenito je osiguranje jako strogo: ne daju vam čak ni da unesete alkohol, nego vas detaljno pretraže i sve zaplijene - pojašnjava Sharon.

Ona i njezino društvo, a upoznali su se ispod stabla gdje kampiraju, kažu da su im troškovi prilično visoki, ali ih to ne uznemirava. Prosječno po obroku potroše 50 kuna, a tijekom prvog dana popili su od devet do 15 piva po osobi. Dok neki imaju ograničenje, i ne smiju potrošiti više od tisuću kuna, drugi nisu opterećeni iznosima.

- Ja sam od jučer potrošio 400 kuna samo na vege kebabe i pivo. Dobro, to nije nešto čime bi se trebao ponositi, ali na festivalima je to OK i tako se ponašam. To je posebna prigoda i uopće me ne zanima koliko dajem novca. Doletio sam iz Australije i neću sad brojati koliko piva pijem, da bih uštedio - kaže Collin.

No financijsko ograničenje imaju Martina, Suzana i Gaja, Slovenke koje kažu da im je plan potrošiti 20 eura po danu. Možda malo više, ako bude nužno. Alkohol će kupovati na festivalu, no po hranu će ići u trgovine izvan Jaruna.

- Došle smo uživati u glazbi, tako da smo zaključile da ne trebamo potrošiti previše novca. Vidjet ćemo koliko ćemo biti gladne i nećemo sebi uskratiti ništa što želimo, ali smo same sebe financijski limitirale - kažu djevojke uglas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:04