IZVANRASPRAVNO VIJEĆE

TODORIĆ USKORO NAPUŠTA REMETINEC? Neslužbena odluka suda: Osnivač Agrokora može na slobodu, ali uz znatno veću jamčevinu

 CROPIX

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda na jučerašnjoj sjednici potvrdilo je, kako neslužbeno doznajemo, rješenje suca istrage kojim je određen jednomjesečni istražni zatvor osnivaču Agrokora, Ivici Todoriću.

Međutim, navodno je ujedno ostavljena mogućnost da se Todorića uz znatno viši iznos jamčevine od ponuđenog pusti da se brani sa slobode. Službenu potvrdu ove informacije na sudu jučer nije bilo moguće dobiti jer odluka vijeća još nije otpremljena strankama. Međutim, neslužbeno, vijeće je navodno odbilo podnesene žalbe, kako onu obrane, tako i žalbu tužiteljstva.

Opasnost od bijega

Todorićevi branitelji svojom su žalbom osporavali osnovanost rješenja o određivanju istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, kojim je ujedno odbijen njihov prijedlog da se Todorića pusti na slobodu uz novčano jamstvo i posebne mjere opreza, kakve je imao tijekom boravka u Londonu. Sudac istrage, kako smo već izvijestili, zaključio je da je Todorić nedvojbeno pobjegao u Englesku te da i dalje postoji opasnost da pobjegne i tako opstruira kazneni postupak u Hrvatskoj. U pogledu ponuđenog jamstva od 118.000 funti, sudac istrage ocijenio je da taj iznos jamstva i predložene mjere opreza nisu dostatna garancija da Todorić neće pobjeći, posebno kada se ima u vidu njegovo imovinsko stanje i visina imovinske štete koja mu se stavlja na teret.

Tužiteljstvo se, pak, žalilo što je sudac istrage ukinuo istražni zatvor po drugoj osnovi, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Nemamo novca

Izvanraspravno vijeće navodno je u cijelosti prihvatilo stajališta suca istrage i odbilo je obje žalbe. Međutim, istovremeno je, kako se neslužbeno moglo čuti na sudu, zauzet stav da se istražni zatvor može zamijeniti jamstvom i posebnim mjerama opreza, ali uz značajno viši iznos jamstva koji bi bio primjeren Todorićevim imovinskim prilikama. Nije bilo moguće doznati je li vijeće odredilo iznos jamstva čijom bi uplatom Todorić mogao biti pušten da se brani sa slobode.

- Ako se bude postavljalo pitanje jamčevine i visine jamstva, tek ćemo vidjeti kako ćemo dalje. Novca nemamo. Možemo ponuditi nekretnine - izjavila je jučer Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković odgovarajući na pitanja novinara nakon što je njezin klijent iznio obranu u nadležnom zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu. Todorić je iz zatvora u Remetincu oko 12 sati doveden na prvo ispitivanje u prostorije spomenutog tužiteljstva u Selskoj cesti. Puna tri sata iznosio je svoju obranu.

- Iznio je obranu vrlo iscrpno. Iznio je sve što smatra bitnim, ali nije odgovarao na pitanja tužiteljstva - kazala je odvjetnica Sloković, dok je njezin kolega Čedo Prodanović napomenuo kako je sukus Todorićeve obrane bio davanje konteksta i pokušaj objašnjenja situacije vezane za funkcioniranje sustava rada Agrokora, pri čemu je demantirao navode optužbe. Todorićevi branitelji dodali su da ne mogu govoriti o detaljima njegove obrane jer se radi o nejavnom dijelu kaznenog postupka.

Dozvola Britanije

Prema njihovim riječima, Todorić je ispitan samo u osnovnoj istrazi u aferi Agrokor zbog koje je temeljem europskog uhidbenog naloga (EUN) izručen Hrvatskoj. U odnosu na drugu, naknadno pokrenutu istragu, u kojoj ga se tereti za nezakonito financiranje Agrokora preko investicijskog fonda Nexus, za sada, kazali su, ne može ni biti ispitan jer Hrvatska za taj predmet ranije nije tražila izručenje te tek treba ishoditi dozvolu Engleske za njegovo procesuiranje.

Treba napomenuti da sukladno procedurama po EUN-u Hrvatska do sada nije ni mogla tražiti dodatno izručenje za Todorića u predmetu Agrokor - Nexus, jer mu u tom predmetu nije bio određen istražni zatvor. Tek sada, kada je do izručenja došlo, ono se može zatražiti, a morat će se tražiti dozvola Velike Britanije i za svaki novi kazneni postupak koji bi u budućnosti protiv njega bio pokrenut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:08