ANTIPODUZETNIČKA KLIMA

TOTALNI FIJASKO MARIĆEVA PRIJEDLOGA ZAKONA Pokopao ga i glavni koalicijski partner vladajućih: 'To je nedopustivo, nećete imati našu podršku'

Na fotografiji: Zdravko Marić
 Damjan Tadić / CROPIX

Prijedlog kojim bi se od iduće godine znatno morale povećati minimalne osnovice plaća direktora i članova uprava te doprinosi koje plaćaju državi, a koji je ministar financija Zdravko Marić ovog tjedna uputio u javnu raspravu, izazvao je potpunu konsternaciju među poduzetnicima, a glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić najavio je da će tražiti razgovor odmah po povratku ministra s godišnjeg odmora.

Reagirao je priopćenjem i HNS, glavni koalicijski partner vladajućih, istaknuvši da takav zakon neće imati njihovu podršku.

- Za HNS prijedlog povećanja osnovice za plaće direktora poduzeća apsolutno je neprihvatljiv, takve izmjene i dopune Zakona o doprinosima neće imati našu podršku i HNS će tijekom e-savjetovanja predložiti izmjene tih odredbi. Prijedlog koji je pušten u javnu raspravu ugrožava na tisuće poduzetnika i start-upova u hrvatskom društvu i istodobno potiče antipoduzetničku klimu.

Kao liberali i stranka koja se bori za porezna rasterećenja plaća i poticanje poduzetništva, smatramo da je nedopustivo stvarati klimu da su svi poduzetnici skloni zlorabiti sustav – nužno je pronaći drugi način za suzbijanje zloporaba, umjesto da se zbog manjeg broja poduzetnika kažnjavaju svi poduzetnici.

Naš cilj moraju biti zaštita i poticanje poduzetništva i HNS će se za to uvijek boriti, navodi se u priopćenju HNS-a.

Ministarstvo financija u četvrtak, 16. kolovoza je pustilo u javnu raspravu prijedloge izmjena niza poreznih zakona, među kojima i nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima. Između ostalog, Ministarstvo u sklopu toga predlaže povećanje koeficijenta s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom radi utvrđivanja mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu, a istodobno je kod tog poslodavca član uprave ili izvršni direktor ili upravitelj zadruge.

Brojni poduzetnici reagirali su na to tvrdeći da bi vlasnici - direktori tvrtki morali imati najmanje 10 tisuća kuna mjesečne plaće, što bi, ocjenjuju, onemogućilo u radu poduzetnike početnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:22