ANOKSIJA

TOTALNI POMOR U JEZERU KRAJ ROGOZNICE 'Zmajevo oko se izokrenulo, došlo je do kataklizme, sve što je bilo živo više nije...'

Zmajevo oko, prirodno slano jezero u Rogoznic
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Treći put u zadnjih 20 godina došlo je do pomora kompletnog života u slanom jezeru Zmajevo oko kod Rogoznice, u blizini marine Frapa.

To malo jezero, naime, pogodila je anoksija, nakon prirodnog poremećaja zamućenja jezera uvjetovanog klimatskim promjenama tijekom kojeg otopljeni sumporovodik s dna izbije na površinu, što znači kraj za sve organizme u jezeru. U ovoj najnovijoj kataklizmi uginulo je oko 500 jedinki ribljeg fonda, uglavnom glamoča te više stotina kozica i rakova te na tisuće raznovrsnih mikroorganizama.

- Došlo je do prevrtanja vodenog stupca u Zmajevu oku ili, drugim riječima, jezero se izokrenulo. Površina jezera se naglo ohladila, a hladna voda na vrhu postala je teška i potonula je na dno. Onda se sloj s dna, koji je pun sulfida, dignuo gore te usput potrošio sav kisik i pomorio sve živo u jezeru - objasnio je kataklizmu rogozničkog jezera Neven Cukrov, viši znanstveni suradnik Institura “Ruđer Bošković” i voditelj morske postaje u Šibeniku.

Za ljude nema nikakve opasnosti, a riblji fond će se obnoviti, dodao je Cukrov, napominjući da je ista pojava ovo jezero zadnji put pogodila 2011. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:28