RASPRAVA

TREBA LI 'ZA DOM SPREMNI' ODREDITI KAO PREKRŠAJ ILI KAO KAZNENO DJELO? Evo što kažu stranke

 Nikša Stipanićev / Nikola Vilić / Hanza Media

Iako su se i povjesničari i pravosuđe jasno odredili da poklič Za dom spremni glorificira režim NDH, nakon incidenata u Kninu, te Thompsonove reprize pozdrava Za dom spremni, ponovno je pokrenuta rasprava treba li taj pozdrav u zakonu jasno odrediti kao prekršaj ili kazneno djelo.

Ministar unutarnjih poslova u ostavci Vlaho Orepić ustvrdio je kako Zakon jasno ne pozicionira taj krimen i pozvao povjesničare i pravosuđe da se jasno odrede prema pozdravu. Izvikivanje pokliča regulirano je s nekoliko prekršajnih zakona: Zakona o javnom redu i miru, Zakona o javnom okupljanju, Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima ili Zakona o suzbijanju diskriminacije. U Hrvatskoj su, prema podacima raspoloživim do prošle jeseni, u posljednjih šest godina prekršajni sudovi izrekli svega 13 osuđujućih presuda od 62 prijave - uglavnom minornih novčanih kazni, u prosjeku od 700 kuna. Uzvik Za dom spremni najskuplje je koštao Josipa Joa Šimunića - 25.000 kuna.

HDZ bez stava

Premda je osudio događaje u Kninu, kao i isticanje simbola koji ne pripadaju 21. stoljeću u modernoj i europskoj Hrvatskoj, šef HDZ-a Andrej Plenković, jučer nije odgovorio na izravno pitanje je li taj pozdrav ustaški ili ga ne treba kažnjavati.

SDP-ov Peđa Grbin je kategoričan: “Zakon ne treba mijenjati iz jednostavnog razloga što okvir i norme postoje, i one su dobre, a sve drugo je politička manipulacija. Studenti na fakultetu uče da pretjerano normiranje, osim što je nemoguće sve konkretno popisati, stvara loše zakone. Znači li to da trebamo precizirati da se ne smije vikati Ubij, ubij Srbina, a već imamo opću normu koja to kažnjava”, tvrdi Grbin i naglašava kako “Orepić to dobro zna, a ako ne zna, ne može biti ministar”. Grbin smatra da “nakon presude Šimuniću nema više nikakve dvojbe ni oko sudske prakse oko koje bi se i Plenković trebao jasno očitovati - pogotovo nakon učlanjenja Kirina u HDZ koji predstavlja revizionističku struju”.

Za Most nema dileme da je taj poklič opasan simbol zločinačkog režima, ali, kao što je i Orepić rekao, smatraju da tek treba vidjeti kako će se on tretirati u zakonu.

“Domovinski rat temelj državnosti, a svi kojima je domovina u srcu trebali bi osjećaje iskazivati kroz pjesme i pozdrave koji su nastali u tom razdoblju”, tvrdi Miroslav Šimić. Most bi se protiv tog pozdrava borio edukacijom i javnom osudom, a kažnjavanje bi uveo tek ako se pokaže da edukacija nije urodila plodom.

HNS-ov Goran Beus Richembergh smatra da radi mentalne higijene cijelog društva treba ili usavršiti postojeće odredbe o širenju rasne, vjerske i nacionalne mržnje, kao i precizirati zabranu simbola, ili donijeti nove kako bi se nedvojbeno utvrdilo da je skandiranje “Za dom spremni” glorificiranje ustaškog režima: “Vrijeme je da se taj problem stavi na dnevni red kad se najesen sastavi nova Vlada”. Naglašava kako bi policija trebala dosljedno podizati prijave, kao i preventivno djelovati.

Poklič za osudu

Iz IDS-a poručuju da je poklič za svaku osudu i kako ga se trebamo sramiti. “Bez obzira na razna povijesna tumačenja, vjerujemo da je svim pristojnim ljudima jasno da je riječ o jednom od simbola zločinačkog ustaškog režima, koji je u svojoj osnovi duboko antihrvatski! Postojeća zakonska regulativa nije dovoljna, treba donijeti nove zakonske propise koji će spriječiti relativiziranje zločinačke prirode ustaškog režima”.

HSP AS-ov Ivan Tepeš kaže da treba diferencirati - onaj dio koji je vezan za Drugi svjetski rat i ustaški režim trebalo bi kažnjavati jer nema spora da je kažnjivo veličanje totalitarnih režima. Ali, Tepeš napominje: “Bojna Čavoglave nije nikad bila zabranjena. Pa nek’ se utvrdi je li to zločinačka pjesma ili nije. HOS koji je u sastavu HV taj pozdrav ima kao amblem na rukavima uniforme koja je registrirana u Ministarstvu uprave”. Josip Salapić, HDSSB ne bi ništa mijenjao, jer smatra da bi svaka izmjena vodila još većem produbljivanju društva. A sam pozdrav ne bi kažnjavao ni kazneno ni prekršajno jer bi to, prema njegovom mišljenju, značilo uvođenje verbalnog delikta.

A HSS-ov Krešimir Beljak preporučio bi svima da prouče njemački kazneni zakon i vide kako se Njemačka obračunala s fašizmom.

Thompsonove prekršajne prijave

To da Marko Perković Thompson na kninskoj proslavi kao uvod u pjesmu “Čavoglave” izvikuje “Za dom”, a publika skandira: “Spremni” nije novum već scenarij koji postoji već godinama. I lani i preklani se pisalo kako Thompsonu prijete prekršajne prijave, ali jedino što je zaradio bila je prijava zato što je na tradicionalni defile stigao vozeći motocikl bez kacige, što mu je također postao običaj.

I prethodne, 2014. godine dobio je globu zbog kacige, a šibenska policija demantirala je da mu dopušta takvo ponašanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:31