5.0 PO RICHTERU

Tri jaka potresa zatresla Petrinju i Sisak, najviše su stradala naselja Strašnik i Sibić

Jutros su zabilježena tri potresa s epicentrom na sisačkom području. Prvi magnitude 5.0, a uslijedila su dva nešto slabija, 4.7 i 4.1 po Richteru
Šteta u Brestu Pokupskom i Petrinji
 Damir Krajac/Cropix
  • Snažan potres magnitude 5.0 po Richteru pogodio je jutros u 6.28 sati područje oko Petrinje i Siska
  • Potres se osjetio i u Zagrebu, Karlovcu, Kutini, Ogulinu, Zaprešiću...
  • Nekoliko minuta prije 8 sati zabilježena su još dva snažnija naknadna potresa - 4.7 i 4.1 po Richteru
  • Građani sa sisačkog područja prijavljuju materijalnu štetu, a prvenstveno se radi o popucalim zidovima i dimnjacima, popadalim crjepovima...
  • Prema dosadašnjim procjenama oštećeno je više od stotinu objekata. Najviše su stradala naselja Strašnik i Sibić
  • Srećom, zasad nema informacija o eventualnim ljudskim žrtvama
  • Predsjednik Milanović i premijer Plenković posjetili su tijekom prijepodneva Sisak i Petrinju
  • U općini Pokupsko materijalna šteta je prema prvim procjenama minimalna

NOVO 18:00 - Aeroklub Petrinja dronom je snimio jednu gradsku ulicu. Na snimci se vide da su stariji krovovi pretrpjeli određena oštećenja.


15:50 - Oštećene kuće, najviše krovovi i dimnjaci, ali i brojne pukotine na gospodarskim i stambenim objektima, posljedice su dva snažnija i više manjih potresa, koji su u ponedjeljak ujutro pogodili Sisak, Petrinju i druga naselja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na sreću, potres nije prouzročio ljudske žrtve, rekao je na konferenciji za novinare načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec.

"Ubrzo su sve mjerodavne službe stavljene na raspolaganje, a u suradnji s mjerodavnim ministarstvima utemeljen je i stručni tim, kako bi se što prije učinila procjena oštećenja i mogućnost korištenja objekata. Samo nekoliko sati nakon potresa, na terenu je već bilo osam stručnjaka koji procjenjuju i kategoriziraju nastale štete. U tijeku je izrada web aplikacije, koja će biti dostupna sugrađanima kako bi mogli prijaviti oštećenja na objektima. Sva će oštećenja biti sanirana angažiranjem Vlade RH. Stanje je za sada pod nadzorom i nema mjesta panici", rekao je Rosavec.

Prema dosadašnjim procjenama oštećeno je više od stotinu objekata. Najviše su stradala naselja Strašnik i Sibić na petrinjskom području, gdje je bio epicentar potresa.

Prema dosadašnjim dojavama, na industrijskim postrojenjima, posebice u Rafineriji nafte u Sisku i petrinjskom Gavriloviću, nema većih oštećenja koja bi mogla prouzročiti zagađenje okoliša, istaknuto je na konferenciji za novinare županijskog stožera CZ.

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut rekao je da je sve raspoložive policijske snage stavio u funkciju zaštite i sanacije nastalih šteta. Policija je obišla sve prometnice kako bi se uklonile posljedice potresa i promet se normalno odvija.

Načelnik PU je ujedno dao nalog policijskim ekipama na terenu da uz potvrde o vlasništvu nad nekretninama ili obiteljskim vezama u Sisačko-moslavačkoj županiji, omoguće građanima iz drugih županija slobodan prolaz bez propusnica.

Uz ostale objekte, veće ili manje štete pretrpjeli su i svi objekti sisačke Opće bolnice. Ravnatelj Tomislav Dujmenović objasnio je da je uglavnom riječ o napuknućima zidova, otpaloj žbuci ili crijepu, a već je sanirano puknuće vodovodne cijevi i šteta nastala u sterilizaciji. Dio pacijenata za koje više nije nužna hospitalizacija pušteni su kućama, a neki su premješteni u sigurnije sobe.


15:30 - U općini Pokupsko, u kojoj je bio epicentar prvog jutrošnjeg potresa, nitko nije stradao, a po prvim procjenama materijalna šteta je minimalna.

Nema većih oštećenja, na obiteljskim kućama ima napuknuća, no za sada je teško reći radi li se samo o napuknuću fasade ili o nekim većim oštećenjima. To ćemo još vidjeti, rekao je Hini zamjenik načelnika općinskog Stožera civilne zaštite Jura Skender.

Građani su dobili telefonski broj na koji mogu prijaviti oštećenja koja primijete.

Skender kaže da za osnovnu školu nemaju dojave o štetama, ali imaju za vrtić u kojemu za vrijeme potresa nije bilo djece. U vrtiću se, po dojavama jedne djelatnice, odvojilo vanjsko stubište, no vrtić je u ponedjeljak radio.

Zamjenik načelnika Stožera kaže da su primijećena i oštećenja na mjesnoj crkvi koja datira iz 18. stoljeća, ali da je za sada teško reći koliko je to ozbiljno.

Po prvim procjenama, štete su minimalne, danas, sutra ćemo prikupljati podatke, pa ćemo onda vidjeti kolike su u konačnici, rekao je Skender koji kaže da su općinu poslijepodne posjetili potpredsjednik Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar gospodarstva Darko Horvat.

Sisačka biskupija na svojem je Facebooku objavila da je nakon više potresa zabilježenih u ponedjeljak ujutro oštećeno više crkvi, kapela i župnih kuća te da je šteta značajna. Biskupija ne precizira o kojim se objektima radi.


15:15 - Nakon jakog potresa koji je jutros pogodio okolicu Petrinje, zabilježene su brojne štete na objektima te su odmah na teren upućeni vatrogasci koji rade na uklanjanju dimnjaka i sanaciji oštećenih krovova i zidova, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić rekao je da su na terenu lokalne vatrogasne snage i ispomoć iz drugih vatrogasnih postrojbi s područja Sisačko-moslavačke županije.

"Na području Petrinje djeluju vatrogasci s četiri autoljestve iz Petrinje, Novske, Kutine i Topuskog. U Sisku su angažirani vatrogasci s područja grada Siska", istaknuo je Brlečić.

Dodao je i kako su vatrogasci Siska i Petrinje od jutros zaprimili stotine poziva građana nakon potresa.

Hrvatska vatrogasna zajednica stoga moli građane na području pogođenim potresom da zovu vatrogasce isključivo u slučaju neposredne opasnosti za život i imovinu te da ne opterećuju liniju 193 pozivima za manje hitne intervencije.

Napominju i da se intervencije odrađuju prema prioritetima, te stoga mole građane za strpljenje.


14:30 - Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković poručio je u ponedjeljak da su se stanovnicima Siska, Petrinje i okolice stradalima u potresu, na raspolaganje u pružanju pomoći odmah stavili vatrogasci Zagreba, a u pripravnosti su i vatrogasci Splita, Šibenika i Zadra.

"Na raspolaganje se odmah stavio Grad Zagreb i Javna postrojba Grada Zagreba. Dodatno sam angažirao Split, Šibenik i Zadar koji su u pripravnosti; ukoliko bude potrebno mi ćemo snage prebaciti i pomoći kao što se to radilo i u slučaju potresa u Gradu Zagrebu", istaknuo je Tucaković u sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, kojoj je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas predao vatrogasno vozilo za spašavanje s visina.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH rekao je da su trenutačno angažirani vatrogasci Kutine, Novske i Topuskog te Petrinje u gradu Petrinji. Sisački vatrogasci sa svojim vozilima angažirani su u otklanjanju posljednica potresa u Gradu Sisku.

Zapovjednik JVP-a Grada Zagreba, Siniša Jembrih, istaknuo je da su se zagrebački vatrogasci stavili na raspolaganje glavnom vatrogasnom zapovjedniku RH.

"Naše ekipe za spašavanje iz ruševina, oprema i specijalna vozila su spremni ako će doći zapovijed od glavnog vatrogasnog zapovjednika ili nekakvim bilateralnim dogovorom Grada Zagreba i Petrinje. Mi ćemo uskočiti građanima Petrinje kao što i uvijek uskačemo bilo kome kome treba", poručio je Jembrih.

Napomenuo je i da jutrošnji jak potres s epicentrom kod Petrinje, u Zagrebu nije prouzročio nikakve štete. Rekao je da su imali dvije manje intervencije vezane uz kape dimnjaka.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je da su od jutros u konzultacijama s vatrogascima te poručio da su spremni odmah se odazvati. Pružanje pomoći vode vatrogasci, ali na raspolaganju su i HGSS, planinari i alpinisti koji su obučeni za izvlačenje iz ruševina, dodao je.

Kalinić je istaknuo da raspolažu s oko 750 ljudi koji su za to obučeni s pripadajućom opremom.

Rekao je i da imaju tri kontejnera s opremom za izvlačenje iz ruševina koje mogu odmah prebaciti na labudicama te četvrti koji je pokretan i koji koristi HGSS Grada Zagreba i koji je sastavni dio njihovih postrojbi za izvlačenje iz ruševina.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je uputio pisma gradonačelniku Petrinje i gradonačelnici Siska da je Zagreb na raspolaganju općinama pogođenim potresom. Najavio je da pročelnik Kalinić i vatrogasci odmah kreću za Sisak i Petrinju.

Bandić je poručio Zagrepčanima, a posebno onima koji su u strahu, starijima, da budu mirni i da ne napuštaju domove, jer sve su procjene da Zagreb neće imati jače Richtere ili Mercallije, dosta jače seizmološko gibanje. Istaknuo je i da na sreću u Zagrebu za sada nema nikakvih oštećenja i šteta.

Bandić je rekao kako se čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem i informirao ga da u Zagrebu nema, koliko oni znaju, nikakvih oštećenja.

Dodao je da je došlo do pada jednog dimnjaka koji bi možda pao i bez potresa te da su pukle dvije cijevi - jedna u Vrapču koja će uskoro biti sanirana i jedna u Sesvetama, koja je već sanirana.

Rekao je i da je u Zagrebu bilo desetak intervencija Hitne pomoći starijim ljudima u stanovima koji su se preplašili potresa.

Na pitanje novinarke što je sa sedmero starijih Zagrepčana koji žive u zgradi koja je u ožujku stradala u potresu i označena je crvenom naljepnicom na Trgu kralja Tomislava 17, Bandić je rekao da za te ljude ne zna i najavio da će ih danas posjetiti.

"Kako je počela godina u ožujku, tako i završava, na žalost. Ne u Zagrebu, ali tu 50, 60 kilometara od Zagreba. Suosjećamo s tim ljudima i stavili smo se na raspolaganje. Znamo što je nedaća", poručio je zagrebački gradonačelnik.


12:16 - Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je u ponedjeljak da je prema Sisku i Petrinji, uz pripadnike državne intervencijske postrojbe, krenulo i devet inženjera statičara kako bi procijenili statičko stanje objekata nakon potresa.

"Svi ljudski resursi i kapaciteti na području pogođenim potresom (vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i sl.) izašli su na teren i pružaju pomoć stanovništvu. Nema velikih konstruktivnih šteta i nema ozlijeđenih osoba", rekao je Trut na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH upitan koliko je pripadnika Civilne zaštite na terenu koji je pogođen jutrošnjim potresom.

Najavio je i da će tijekom dana će analizirati potrebe za pomoći koju će sukladno njima slati i na teren. Trut je istaknuo i da je jutros devet inženjera statičara krenulo sa pripadnicima državne intervencijske postrojbe krenulo prema Sisku i Petrinji kako bi procijenili statičko stanje objekata.

Trut je, vezano uz izdavanje propusnica za putovanja između županija, kazao da su stožerima Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije izdali upute da se u prioritet stave zahtjevi koji dolaze od osoba koja imaju potrebu premjestiti se iz područja Sisačko-moslavačke županije ili imaju potrebu otići u tu županiju kako bi provjerili svoju nekretninu ili obišli svoju rodbinu.

"Svi oni koji će takav zahtjev dati trebaju misliti na mjere Stožera civilne zaštite RH i mjere koje se tiču koronavirusa", poručio je.

Trut je izvijestio i da je do sada izdano nešto više od 153.000 propusnica. Na sustav e-Propusnica došlo je 148.000 zahtjeva, a odobreno ih je 80.000 te je njih 65.000 odbijeno. Također, na e-mail sustav isto je došlo oko 150.000 zahtjeva za izdavanjem propusnice, a odobreno ih je 73.000.

Pozvao je građane da svoje zahtjeve za propusnicama prvenstveno upućuju preko sustava e-Propusnica jer preko njega u kraće vrijeme dobiju odgovore na svoje zahtjeve.

Trut je poručio i da puno više problema imaju sa dobivanjem propusnica putem e-mail sustava jer ima slučajeva da jedna osoba šalje od osam do deset zahtjeva, a svi ti mailovi su neispravni (nemaju sve potrebne podatke) te šalju mailove na različite adrese pa se teško može utvrditi i točan broj zahtjeva.


11.25 - Štete su značajne, ali što je najvažnije, nema ozlijeđenih. Bio je to snažan potres, bilo je još naknadnih, ali dobro je da su bili slabijeg intenziteta. Nažalost, imamo ove godine dosta iskustva s tim interventnim mjerama, rekao je premijer Plenković.

- Moramo procijeniti štete i postoji nekoliko načina da to stavimo u zakonodavni okvir. Razmotrit ćemo sve opcije, izjavio je premijer i izrazio nadanje da će iduća godina ipak biti bolja.

Predsjednik Milanović kaže da je potres snažno zatresao i Zagreb i da se radilo o vrlo neugodnom osjećaju.

- Ovo što je porušeno i uništeno ovdje će se obnoviti. Ovdje se život vraća sporo, ali uporno. Grad je dosta oštećen i ljudski i emocionalno i materijalno, izjavio je Milanović.


11.18 - Građani Siska, koji su zoru dočekali na ulicama i u parkovima, vratili su se u svoje domove i na radna mjesta.

Najviše su stradale stare zgrade u gradskom središtu, većina njih i pod zaštitom. Na nekima su otpali dijelovi zidova, urušili se dimnjaci i otpala fasada.

Na poziv građana, ekipe Javne vatrogasne postrojbe obišle su najkritičnija mjesta kako bi ustanovile štetu i pružile pomoć najugroženijima. Na nekim su haustorima starijih zgrada vatrogasci trakama zabranili ulaz. Čak i stanari nekih novijih zgrada prijavljuju kako su popucali zidovi.

Kako izjavljuju stariji Siščani, ovo je najjači potres u tom gradu, kojeg se oni sjećaju.


11.13 - Ravnatelj sisačke Opće bolnice Tomislav Dujmenović potvrdio je u ponedjeljak da je bolnica u jutrošnjem potresu pretrpjela određena oštećenja, ali da radi.

"Bolnica funkcionira, neke smo bolesnike morali premjestiti iz jedne u drugu sobu zbog pada žbuke. Nikome ništa nije bilo, uglavnom sve i dalje funkcionira“, izjavio je Dujmenović u središtu Siska koje su prijepodne obišli predsjednici države i Vlade Zoran Milanović i Andrej Plenković sa ministrima.

I ministar zdravstva Vili Beroš ističe da u sisačkoj bolnici "nema nikakvih ozljeda“. "Bitno je i da covid pozitivni pacijenti na respiratoru nisu transportirani, sve je kako treba“, rekao je ministar potvrdivši da je sa svim upoznat jer se jutros čuo s ravnateljem.


10.59 Donosimo veliki fotoizvještaj - pogledajte kako izgledaju Petrinja i Sisak nakon serije potresa, materijalna šteta je velika.


10.53 - Predsjednici Hrvatskog sabora, države i Vlade obišli su u ponedjeljak prijepodne središte Petrinje koje je po riječima njezinog gradonačelnika Darinka Dumbovića, dosta stradalo u jutrošnjim potresima.

„Strogi centra grada dobio je dosta“, rekao je gradonačelnik Petrinje Dumbović, zadovoljan što je državni vrh obišao Grad samo nekoliko sati nakon prvog potresa koji je u 6, 28 sati pogodio Petrinju, Sisak, Zagreb.

„Dobro je da to obiđete i dadete poruku građanima Petrinje koji očekuju da stanemo iza njih nakon svega što je Grad preživio“, rekao je gradonačelnik Gordanu Jandrokoviću, Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću.

Petrinja je, podsjetio je, preživjela Domovinski rat, covid, a sada i potres.

Nažalost, to su preživjeli i Zagreb i njegova okolica, nitko tko to nije preživio ne zna kako je to, kazao je Dumbović, poručivši kako bi bilo dobro da i u Petrinji „bude države“, dakle da državna vlast pomogne stradalim građanima.

Prenio je i da su građani, nakon tri uzastopna potresa, osjetili strah i kako su mnogi rekli da se boje prespavati u svojim kućama.

image
Državni vrh u Sisku
Boris Kovacev/Cropix

10.50 - Župan Sisačko-moslavačke županiji Ivo Žinić rekao je u ponedjeljak u Sisku kako nitko nije stradao u potresu koji je jutros zatresao to područje, nije se srušila nijedna zgrada, a nema ni oštećenja na rafineriji i industrijskim postrojenjima.

No, dodao je, ima oštećenja u unutrašnjosti zgrada i na krovovima.

"Srećom nema stradalih i nitko nije ozlijeđen, štete nisu toliko vidljive, nema srušenih zgrada niti objekata, a nema šteta ni da industrijskim postrojenjima i rafineriji”, kazao je Žinić prilikom posjeta državnog vrha Sisku.

Dodao je da su štete uglavnom u središtu Siska, u unutrašnjosti starijih zgrada gdje je otpala žbuka i cigle te na županijskim zgradama.

Upozorio je i da se u tvrtki "Gavrilović" nalazi velika količina amonijaka zbog čega su smanjili proizvodnju, dok se sve ne provjeri.

U Petrinji gdje gotovo da nema kuće bez oštećenja na dimnjaku ili krovu.

„Štete su dosta velike, no nisu ni blizu onima u Zagrebu, ali će trebati naći neka rješenja, pogotovo za saniranje krovova”, kazao je Žinić istaknuvši da su sve službe na terenu, vatrogasci i civilna zaštita.


10.21 - Josip Atalić, profesor s Građevinskog fakulteta u Zagrebu i koordinator pri Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo, oko deset sati nam je kazao da se zajedno s desetak inženjera vozi prema Petrinji.

- Pokušat ćemo tamo preslikati isti model koji smo primjenili u Zagrebu, dakle popisati svu nastalu štetu. Već se javljaju dobrovoljci, pokušavaju ishoditi propusnice. Prema slikama koje smo dosad vidjeli štete su manje, ali slične kao i one koje su se dogodile u Zagrebu u ožujku. Stradali su dimnjaci i zabatni zidovi, a javljaju se i neki iz Zagreba da su im se pukotine proširile - rekao nam je Atalić.


10.13 - U zadnja 4 sata na sisačkom području zabilježeno je osam potresa.


10.04 - Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković stigli su u 10 sati u Sisak gdje su ih sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček upoznali sa situacijom u gradu.

- Došli smo podržati naše sugrađane u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kakva je godina bila, tako je nekako i završila. Sve službe će biti na raspolaganju građanima. Drago nam je da nema većih šteta ovdje u gradu. Nastojat ćemo popisati ove štete i pomoći, rekao je premijer Plenković.

Predsjednik Milanović složio se s premijerom i nije davao izjavu. Više pročitajte OVDJE!


9.42 - Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček rekla je oko 9.15 sati u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako još nemaju procjene štete jer 112 i dalje prima pozive uznemirenih građana koji prijavljuju svoje štete.

- Dobro je da nema ozlijeđenih i da je za sada materijalna šteta još uvijek na razini da se ne moramo zabrinjavati, rekla je Ikić Baniček.

Što se tiče samih gradskih ustanova, rekla je, oštećenje je isključivo u dječjoj knjižnici, u gradskom muzeju, a vrtići normalno rade.

- Imamo samo jednu situaciju gdje građani trebaju smještaj i to ćemo im osigurati, u jednoj kući u Rimskoj ulici. Zasad je sve pod kontrolom, rekla je Ikić Baniček.

Istaknula je da se ovaj potres u Sisku osjetio znatno jače nego onaj od 22. ožujka - naravno da su ljudi uznemireni i treba im pomoć, dodala je.

- Pod stresom sam zbog neugodnosti u vlastitom stanu. Ljudi koji su u malo većem strahu još su na ulici. Što se tiče materijalne štete zasad imamo dojave na tri mjesta. Ljudima su oštećene kuće, žbuka i dimnjaci, izjavio je načelnik civilne zaštite Grada Siska Marko Krička.

Zahvalio se službi 112 koja je sve službe dobro iskoordinirala te vatrogascima i osoblju komunalne službe koja na terenu raščišćava cigle i crjepove koji su popadali. Dodao je kako je epicentar potresa bio na cesti prema Zagrebu, na Selskom polju. Radi se o rubnom dijelu Siska.


8.59 - Znatna je materijalna šteta u Petrinji nakon potresa.

image
Šteta u Petrinji nakon potresa
Snimio čitatelj
image
Šteta u Petrinji nakon potresa
Snimio čitatelj
image
Šteta u Petrinji nakon potresa
Snimio čitatelj

8.53 - Naš reporter Tomislav Kukec bio je u Brestu Pokupskom kod Petrinje, epicentru jutrošnjeg potresa.


8.50 - Snimka s nadzorne kamere jasno svjedoči koliko je jak bio jutarnji potres u Sisku.


8.45 - Za Jutarnji list je iz Banskih dvora i s Pantovčaka potvrđeno da će predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković otići u Petrinju. Više pročitajte OVDJE.


8.37 - Sazvali smo gradski stožer. Štete ima, sad smo u obilasku tijekom kojeg nas je zatekao drugi potres. Sagledavamo štete i što god je u našoj mogućnosti sanirat ćemo. Neka se građani smire i čuvaju. Poslijepodne ćemo moći više reći o razmjerima štete, još primamo informacije, obići ćemo sva pogođena mjesta, kaže za radio Quirinus gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević.


8.16 - Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su dva jača potresa s epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje u 7.49 i 7.51 sati. Magnitude potresa iznosile su 4.7 i 4.1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII i VI stupnjeva EMS ljestvice, stoji u priopćenju Seizmološke službe.

Građani, koji su se već vratili u svoje domove, ponovo su istrčali u parkove i na ulice. U gradu se čuju i vatrogasne sirene, što znači da ima dosta intervencija.

Na zgradama se zapažaju i veće štete, odlomljeni i popucali zidovi, porušeni dimnjaci, otpale fasade i slično. Građani su u strahu od mogućih novih potresa.


8.14 - Po cestama imamo crijepove i cigle. Imamo informaciju da su popucale neke kuće i srušeni dimnjaci. Dignuti su vatrogasci i komunalno poduzeće koji će hitno sanirati stanje i pomoći onima koji su eventualno ozlijeđeni, izjavio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović za HRT.

Dodao je kako ga je nazvao predsjednik Zoran Milanović koji se čuo i s premijerom Andrejem Plenkovićem. Najvjerojatnije će zajedno posjetiti Petrinju danas, kazao je načelnik. On je potres doživio u vlastitoj kući. Dosta je toga popadalo i porazbijalo se, ali to nije ni približno šteta kakva je, čujem u centru grada i okolnim mjestima, kazao je.


8.12 - Epicentar je bio oko Nebojana prema Slani. Ljudskih žrtava srećom nema, ali materijalne štete su velike u smislu popadalih crjepova i žbuke, ima puno starih zgrada oštećenih, ali koliko znamo, nijedna nije srušena. U stalnom sam kontaktu s premijerom Plenkovićem, sazvat ćemo županijski stožer civilne zaštite bude li potrebe. Sreća je da nema ljudskih stradanja, izjavio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić na radiju Quirinus.


8.08 - Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut izjavio je u ponedjeljak ujutro, kratko nakon potresa koji je u 6, 28 sati pogodio i Zagreb, kako nema dojava građana o štetama u glavnom gradu.

Građani su samo javljali da se osjetio potres, nigdje još nije zabilježeno da ima šteta, rekao je Trut u Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija, upitan je li potres dodatno oštetio centar Zagreba koji je stradao u potresu 22. ožujka ove godine.

Ipak, Trut je građanima preporučio da se „u ovom trenutku“ odmaknu od zgrada koje su oštećene, kako ne bi pao crijep ili dio zgrade koji je ranije bio oštećen.

Više informacija najavio je za kasnije, kad ih dobije od interventnih službi koje su na terenu.

I u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, kratko nakon potresa, rekli su da nisu dobili pozive građana o eventualnim štetama.


8.02 - U snažnom potresu došlo je do manje materijalne štete u sisačkoj bolnici.

image
Sisačka bolnica
Snimio čitatelj
image
Sisačka bolnica
Snimio čitatelj
image
Sisačka bolnica
Snimio čitatelj
image
Sisačka bolnica
Snimio čitatelj

7.51 - Prije minutu je došlo do još jednog snažnijeg podrhtavanja. EMSC javlja da se radilo o potresu magnitude 4.9 po Richteru. Epicentar je bio 50 kilometara jugoistočno od Zagreba na dubini od 2 kilometra.


7.50 - Nakon snažnog potresa magnitude 5.0 prema Richteru, na sisačkom području tlo je podrhtavalo još četiri puta, srećom puno slabijeg intenziteta (1.7 i 1.8 po Richteru).


7.39 - Iz ureda zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića stiglo je priopćenje o besplatnim telefonskim linijama za pomoć.

- Na zagrebačkom području opet smo nažalost osjetili snažno podrhtavanje tla. Na sreću za sada nema informacija o težim posljedicama, a nadam se da će tako i ostati. Međutim, u slučaju bilo kakve potrebe otvorene su besplatne telefonske linije 0800 8802 i 0800 8805 putem kojih možete zatražiti pomoć ili potrebnu asistenciju gradskih službi. Teška je ovo godina za sve nas ali moramo biti zajedno i ne smijemo niti u ovim trenucima zaboraviti na zdravlje i nevidljivog neprijatelja, priopćeno je iz Grada.


7.26 - Centar 112 u Sisku zatrpan je pozivima, ali zasad ne raspolažu informacijama o većim strukturnim štetama, tek prikupljaju informacije.

Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje za lokalni radio Quirinus je izjavio:

- Nije dobro jutro. Od 6.29 me ljudi non stop zovu, svi imaju neki problem. U gradu je sa zgrada dosta cigli i crjepova palo, oštećeni su dimnjaci. Ekipiramo se u stožeru civilne zaštite upravo. Meni je popadalo sve sa stalaža doma. Vatrogasci, civilna zaštita, komunalci, svi su na nogama, sondiramo štete.


7.20 - Seizmografi Seizmološke službe jutros su u 6 sati i 28 minuta zabilježili jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII stupnja EMS ljestvice, stoji u priopćenju Seizmološke službe.


7.10 - Stigle su nam prve fotografije iz centra Siska gdje je vidljivo da je došlo do manjih oštećenja kod nekih zgrada, ali mnogi ljudi već se žale na popucane zidove i dimnjake.

image
Centar Siska
Čitatelj
image
Popucani zidovi u Sisku
Čitatelj
image
Centar Siska
Čitatelj

Što se tiče samog Zagreba, ovaj put se čini da je prošao dobro. Gradonačelnik Milan Bandić na Facebooku je napisao da nema informacija o težim posljedicama.


U ponedjeljak ujutro u 6.28 Zagreb se ponovno zatresao! Međutim, ovaj put epicentar nije bio na Markuševcu, već 51 kilometar jugoistočno od metropole. Dakle, negdje oko Petrinje. Prema prvim procjeama EMSC-a, magnituda je bila čak 5,1 po Richteru.

Šira okolica Zagreba ponovno je imala buđenje, ali u samoj metropoli podrhtavanje nije bilo ni slično kao 22. ožujka. Međutim, čak je i samo vrijeme podrhtavanja jako blizu onom od prije devet mjeseci...

Na EMSC-u građani javljaju da se potres dosta jako osjetio i kod Velike Gorice. Neki iz Ivanić Grada također pišu da se treslo 15-20 sekundi.

I građani iz Zagreba javljaju da se jako treslo na Žitnjaku, Knežiji, Kajzerici, Remetincu, Novom Zagrebu, Laništu, Dubravi, Vrbanima, Centru i drugim dijelovima grada.

- Vrlo snažno i jako.

- Jako neugodno.

- Zgrada se tresla.

- Zagreb, dobro je treslo desetak sekundi, probudilo me.

- Duuugo podrhtavanje. Najprije zvuk i znao sam da će krenut potres. Grozno. Gornja Dubrava.

- Zatreslo i ljuljalo jako.

Što se tiče materijalne štete, očekivano, najgore je kod epicentra. Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović napisao je 'da svim oni koji imaju materijalnu štetu, neka se jave', a ispod posta nekoliko ljudi prijavilo je da su im popucali zidovi i dimnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:35