SWING DRŽAVE

Trump vodi u Teksasu, evo kakva je situacija u ključnim državama i kada bismo mogli saznati rezultate

Pobjeda u tim državama ključna je kad je razlika između kandidata manja od pet posto glasova
Ilustracija
 Jim Watson

Rezultate izbora odredit će pobjede u takozvanim swing državama, u kojima su birači skloniji promjeni izbornih preferencija. Pobijedit će kandidat koji osvoji najmanje 270 od 538 elektorskih glasova. Pobjeda u tim državama ključna je kad je razlika između kandidata manja od pet posto glasova, što se i sada očekuje. Neizvjesnost bi mogla potrajati sve do kraja tjedna, s obzirom na to da bi se u Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu moglo čekati na rezultate sve do petka, dok se prebroje glasovi pristigli poštom. Te tri zemlje zajedno imaju 46 elektorskih glasova.

Michigan

Trump je 2016. pobijedio samo s desetak tisuća glasova u radničkom "Pojasu hrđe" sa 16 elektora. Anketa CNN-a daje Bidenu prednost. Glasovi će se početi prebrojavati tek na dan izbora, pa se očekuje da će tu neizvjesnost dugo trajati.

Wisconsin

Trump je 2016. tijesno pobijedio u toj državi američkog srednjeg zapada s 10 elektora. Kao i u Michiganu, ankete daju prednost Bidenu s 52 naspram 44 posto. Glasovi poštom ne prebrojavaju se prije izbornog dana pa se očekuje kašnjenje rezultata.

Arizona

Jugozapadna država povijesno je bila sklona republikancima: jedini put kad su demokrati pobijedili bili su izbori 1996. na kojima je pobijedio Bill Clinton, a prije njega Harry Truman 1948. Trump je 2016. tu pobijedio s manje od 4 posto razlike i osvojio 11 elektorskih glasova. No ankete daju prednost Bidenu s 50 naspram 46 posto. Glasovi poslani poštom počet će se prebrojavati tek nakon izbora.

Florida

Florida je s 29 elektora jedno od najvažnijih borilišta. Trump ju je tijesno osvojio 2016., a većina anketa daje malu prednost Bidenu. Glasovi se mogu brojiti čim stignu, pa odlaganja s objavom rezultata ne bi trebalo biti. Rezultati izbora tamo znaju biti tako tijesni da se nakon strojnog prebrojavanja organiziralo dodatno ručno prebrojavanje listića. Na izborima 2000. glasovi su ponovno prebrojavani, pa je na kraju republikanac George W. Bush pobijedio demokrata Ala Gorea s 537 glasova više i tako postao američki predsjednik.

Sjeverna Karolina

Trump je osvojio 15 elektorskih glasova jugoistočne države s tri postotna boda razlike ispred Hillary Clinton. Ankete sada predviđaju tijesnu utrku Trumpa i Bidena: CNN pokazuje da vodi Biden s 51 naspram 45 posto Trumpu. Glasovi poštom mogu se početi prebrojavati prije 3. studenoga.

Georgia

Trump je prije četiri godine pobijedio u ovoj južnoj saveznoj državi koja daje 16 elektora, no po anketama teško da će to ponoviti. Glasovi crnih birača i rekordni odaziv mogli bi donijeti pobjedu demokratskom kandidatu Bidenu. Od 1992. ta država nije podržala demokrata, no u međuvremenu je propulzivna Atlanta privukla nove mlade, visokoobrazovane stanovnike, kakvi glasaju za demokrate. Osim toga, žene iz predgrađa okrenule su leđa Trumpu. Glasovi u Georgiji počinju se prebrojavati na izborni dan.

Iowa

Trump je osvojio šest elektorskih glasova u državi na srednjem zapadu prije četiri godine, no ankete pokazuju da bi ovdje mogao izgubiti od Bidena. Dopisni glasovi počet će se prebrojavati 3. studenoga.

Minnesota

Hillary Clinton je 2016. s malom razlikom od 45.000 glasova pobijedila u državi na sjeveru i osvojila 10 elektorskih glasova. Republikanci tu državu nisu osvojili od 1972. Bidenu ankete daju jasnu prednost u Minnesoti, a prebrojavanje glasova također počinje 3. studenoga.

Nevada

Clinton je s dva postotna boda pobijedila i dobila šest elektorskih glasova, a čini se da bi i sad mogao pobijediti Biden. Dopisni glasovi u ovoj državi počinju se prebrojavati 15 dana prije izbornog dana.

Ohio

Trump i Biden u tijesnoj su utrci u državi koja nosi 18 elektorskih glasova: vodi Biden. Trump je tu nadmoćno pobijedio 2016. Dopisni glasovi mogu se početi prebrojavati prije izbornog dana.

Pennsylvania

Trump je s malom prednošću osvojio Pennsylvaniju 2016., ali ankete Bidenu daju prednost. Dopisni glasovi počinju se brojiti 3. studenoga, pa će rezultati kasniti.

Teksas

Trump je Clinton 2016. pobijedio s 9 postotnih bodova razlike u ovom republikanskom uporištu s 38 elektora. No ankete mu daju tek malu prednost nad Bidenom. Dopisni glasovi se prebrojavaju prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:55