DORH U AKCIJI

Tužiteljstvo istražuje Duvnjakov Audi 6

Traži se dokumentacija o tome kako je novi direktor ugovarao službeni auto, primao nove zaposlenike, mijenjao zaštitare, bankare i odvjetnike

ZAGREB - Godinu i pol nakon akcije “Maestro” Hrvatski fond za privatizaciju opet je pod povećalom tužiteljstva, i to čelni čovjek Fonda Vedran Duvnjak, koji je imenovan nakon smjene Grge Ivezića. Duvnjak je do 18. veljače prošle godine bio pomoćnik ministra financija Ivana Šukera.

Ugovori o najmu

Općinsko državno odvjetništvo, kako doznajemo iz tužiteljstva zadnjeg dana kolovoza, uputilo je zahtjev Fondu da mu žurno dostavi podatke o tome kako su zaključeni ugovori s trgovačkim društvima Jadranbrod i Pupek o najmu Audija A6 i anekse ugovore.

Tužiteljstvo precizno traži da se navede tko je sudjelovao u postupku najma vozila, tko se koristio vozilima i kako su raskinuti ugovori.

Ugovor s Pupekom sklopljen je krajem listopada 2008., a najam “šestice” stajao je 17.250 kuna mjesečno . Iako je dobio ponudu jedne autokuće za “četvorku”, čiji bi najam bio pet tisuća kuna manji, a na koji je imao i pravo, Duvnjak je izabrao skuplji model, a mjesecima je stajao pokvaren u Lici.

To je samo dio dokumantacije koju traži tužiteljstvo, a povod su bili i medijski napisi o tome kako je Duvnjak nabavio vozilo, te niz drugih navodnih nepravilnosti novog čelnika fonda koje su procurile u javnost.

Upitne i dividende

Tužiteljstvo zasad sve ove navode provjerava. Traži se i podatak o računu HFP-a kod Karlovačke banke i tko ga je otvorio. Naime, kako smo neslužbeno doznali, Fond je raskinuo ugovor sa Hrvatskom poštanskom bankom na kojem je imao oko 60 milijuna kuna uz vrlo povoljne uvjete i prebacio ih na račun Karlovačke banke.

Od Fonda se traži da dostave podatke i o naplati dividende Kemoboje te je li predsjednik Fonda sudjeluje u postupku naplate dividende.

Vedran Duvnjak, predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju jučer nam je o zahtjevu državnog odvjetništva rekao da su im dostavili svu dokumentaciju kojusu tražili.

- Što je traženo ne mogu komentirati i mislim da bi to bilo neprimjereno. Mogu samo reći da nitko nije zaposlen mimo pravilnika i da je to prije reakcija onih zbog uvođenja jasnih pravila u Fond. Ako imate dopis državnog odvjetništva onda je iz njega vidljivo da nema sumnji u počinjenje bilo kakvog kaznenog djela - kazao nam je Duvnjak. Dodao je kako državno odvjetništvo zna tko im je dostavio određene informacije.

Posao bez natječaja

Tužiteljica koja je zatražila provjeru svih navoda u tisku želi znati i zašto je Fond raskinuo ugovor sa zaštitarskom tvrtkom AKD i sklopio ugovor sa Sokol-Marićem bez javnog najtečaja te tko je medijima dostavljao privatne podatke o zaposlenicima Fonda, a vezano uz napise o njihovim plaćama i otpreminama.

Traži se i podatak o tome kako je Vedran Duvnjak raspolagao poslovnom karticom, je li bilo nenamjenskog trošenja novca, te po kojem su kriteriju birani odvjetnici i javni bilježnici koji obavljaju poslove za Fond za privatizaciju.

Državno odvjetništvo će kad Fond dostavi dokumentaciju proučiti sve što su zatražili. Sve tražene podatke, osim onih koji nisu poslovna tajna, dužni su dostaviti tužiteljstvu, koje će nakon toga ocijeniti ima li utemeljenosti da nekoga i kazneno goni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:17