ŠOKANTNE PRIČE

TUŽNE SUDBINE U POZADINI SUKOBA OKO IZBJEGLIČKE KRIZE Izgubljeni u ljudskom valu: tri dječaka ostala sama u Hrvatskoj, čekaju roditelje...

 Dragan Matic / CROPIX

U posljednjih mjesec i pol dana, tijekom kojih je kroz Hrvatsku prošlo više od 250.000 izbjeglica, četvero maloljetne djece ostalo je u Hrvatskoj od vojeno od obitelji s kojima su putovali. Radi se o tri dječaka, dva 14-godišnja Egipćanina i jednom 11-godišnjem Sirijcu, koji su još u Hrvatskoj. Zbrinuo ih je sustav socijalne skrbi te se čeka konačno razrješenje njihova statusa: dječaci iz Egipta bit će vraćeni kući, a dječak iz Sirije bit će spojen s obitelji koja se nalazi u Njemačkoj. Četvrti dječak ostao je, prilikom transporta, u Beogradu, dok je obitelj prešla granicu i došla u Hrvatsku. Vrlo je brzo detektiran te ga je UNHCR iz Srbije dopratio do hrvatske granice, dok je hrvatski UNHCR na isto mjesto doveo njegovu obitelj. Nakon prepoznavanja, zajedno su nastavili put.

- Uspostavili smo, zajedno s policijom, sustav spajanja obitelji koji je sada već uhodan i jako dobro funkcionira. Ovo troje djece doista je ostalo odvojeno od obitelji, ali kratkotrajnih odvajanja od obitelji imamo na dnevnoj bazi. Dogodi se da se pri izlasku iz autobusa dijete odvoji od grupe ili da dijete odluta dok odrasli spavaju. Jednu smo noć pronašli 19 djece koja su odlutala od obitelji - kaže Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne skrbi i članica Nacionalnog stožera za izbjeglice zadužena za socijalnu skrb.Bilo je i nekoliko slučajeva djece koja su trebala bolničko liječenje zbog upale slijepog crijeva, prijeloma ruke i sličnih ozljeda.

- U tom slučaju dijete smještamo u bolnicu, a obitelj u najbližu ustanovu socijalne skrbi. Put nastavljaju tek kad se dijete potpuno oporavi - kaže Sporiš.

Iz srušenog Alepa je došao u Tovarnik i ostao sam na stanici

Nakon što su krajem rujna autobusi napustili izbjeglički kamp Tovarnik, na terminalu je ostao stajati 11-godišnji dječak. Bilo je to prvo dijete koje je ostalo samo u Hrvatskoj. Izbjeglički val je tek počeo, sustav se tek uspostavljao, mreža prevoditelja još nije funkcionirala.

Dječaka je socijalna služba smjestila u najbliži dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi bio na sigurnom i odredila mu privremenog skrbnika. Nakon što je pronađen prevoditelj, saznali su da je iz Alepa, da mu je otac poginuo, a majka je s manjom djecom ostala tamo. Dječak je putovao s ujakom, ujnom i njihovom djecom. Krenuli su u Njemačku, a on se odvojio u stampedu prema autobusu.

- Odmah smo angažirali Crveni križ, koji je dječakovu fotografiju objavio na zaštićenim stranicama za spajanje obitelji. Saznali smo da su ujak i ujna imali majčinu dozvolu za putovanje s dječakom, da su stigli do Njemačke, da su smješteni u jednom Caritasovu kampu te da tragaju za dječakom. Ujak se prijavio na Facebook stranicu Refugees, welcome to Croatia, gdje je također tražio nećaka - priča Maja Sporiš. Ujak i ujna s obitelji zatražili su njemački azil.

- Prema Dublin 3 proceduri, u suradnji s njemačkom službom za djecu i mladež, dogovaramo proceduru dječakova odlaska u Njemačku, gdje će dijeliti sudbinu svoje obitelji. Finišira se priprema potrebne dokumentacije s obje strane, a dječakovo spajanje s obitelji očekujemo do kraja tjedna - kaže Sporiš.

Do tada, dječak će i dalje boraviti na sigurnom, u jednom hrvatskom domu za djecu. Premješten je iz onog u kojem je prvotno boravio. U tom domu, naime, sve su zaposlenice žene, što dječaku nikako nije odgovaralo. Nađen mu je novi smještaj, u kojem je dobio odgajatelja. Vrlo je zadovoljan.

Roditelji ih poslali u Austriju da nađu posao i šalju zaradu

Dva-tri dana nakon što je u Opatovcu pronađen mali Sirijac, policija je pri registraciji detektirala dva četrnaestogodišnjaka koji su putovali bez pratnje.

Policajci su pozvali socijalnu službu i smjestili dječake u dom dok se ne dozna kako se moglo dogoditi da se sami nađu u kampu.

Nakon nekoliko dana utvrđeno je da se radi o bratićima iz Egipta, koji su na put krenuli bez obitelji ili srodnika, s grupom suseljana.

Cilj im je bila Austrija, u kojoj također nemaju obitelji, a u koju su, kako su rekli, krenuli kako bi radili i financijski pomagali obiteljima koje su ostale u Egiptu.

- Bili su krajnje nezadovoljni što ih tretiramo kao djecu i što smo im prekinuli put.

Nisu razumjeli zašto bi morali imati pratnju odrasle osobe - objašnjava Maja Sporiš.

Inzistirali su da ih se pusti jer ih u Austriji čeka gospodin koji će ih primiti i pomagati im pri pronalasku posla.

Crveni je križ kontaktirao navedenu osobu, koja je također negodovala zbog zaustavljanja dječaka na granici.

- S obzirom na to da se ne radi o spajanju obitelji, nije dolazilo u obzir da dječaci nastavljaju put u Austriju, u kojoj četrnaestogodišnji dječaci ni ne mogu legalno raditi.

Budući da ne dolaze s ratom ugroženog područja, prema protokolu vratit ćemo ih roditeljima - kaže Maja Sporiš.

Ministarstvo socijalne politike i mladih od samog je početka u kontaktu s egipatskim veleposlanstvom. Egipatske vlasti tragaju za njihovim obiteljima, kojima će dječaci biti vraćeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:38