NOVI PROJEKT

U DARUVARU NAJESEN POČINJE GRADNJA PRVOG VETERANSKOG CENTRA U HRVATSKOJ 'Zgrada u šumi je naš adut za skrb o braniteljima'

Prostor smo koncipirali tako da se branitelji ne izoliraju, već maksimalno integriraju u društvo, kaže V. Mikić

Zgrada Veteranskog centra Daruvar, čija će gradnja vjerojatno početi najesen, bit će smještena u šumi.

- Ta prednost se maksimalno potencira kroz atrijsku koncepciju zgrade, otvaranjem partera prema šumi i direktnim pješačkim povezivanjem na staze Rimske park-šume s istočne strane zgrade - opisuje arhitektica Sanja Filep, članica tima koji je osvojio prvo mjesto na nedavno završenom natječaju za idejno arhitektonsko-urbanističkog rješenje za to važno buduće lječilište hrvatskih branitelja.

Uz kompleks toplica

Upravo je lokacija jedan od aduta budućeg centra te to štose nalazi uz kompleks Daruvarskih toplica s perivojem, specijaliziranih u liječenju lokomotornog sustava, što je važno za ratne vojne invalide ili civilne žrtve. Arhitektonski tim Sanja Filep i Vesna Mikić sa suradnicima Ćeskić, Soldo, Pavlić, Ostroški, Javorović Pehar, Pelin, Galić, Brcković dao je sve od sebe da arhitekturom pomogne boljitku hrvatskih branitelja i drugih korisnika budućeg centra koji će liječiti traume iz rata i posljedice ratova.

Upravljanje stresom

Riječ je o posljednjem velikom projektu u mandatu prošlog Ministarstva branitelja, za koji je osigurano 20 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj te se ne sumnja u nastavak projekta pod budućim ministrom. Cijeli projekt predviđa četiri buduća veteranska centra u Hrvatskoj, uz Daruvar - Petrinja, Sinj i Šibenik. Za provedbu svakog osigurano je oko pet milijuna eura. U centrima će se provoditi preventivni psihosocijalni programi, radna terapija, razni oblici sportske rekreacije te će se korisnicima omogućiti sudjelovanje u kulturno-zabavnim i obrazovnim programima. Veteranski centri pružat će i savjetodavnu pomoć i podršku, poput zaštite prava, zapošljavanja, uključivanja u zadružno poduzetništvoa, upravljanja novcem, stresom.

Atrij će biti okosnica centra u obliku pravokutnog “prstena” s kralježnicom - lamelom u sredini. Objekt ima prizemlje i dva kata.

Društveni sadržaji

- Direktno iz ulaznog halla ide se u sjevernu lamelu, gdje su organizirani terapijsko-rehabilitacijski sadržaji: ambulanta, terapije i teretana s programom zadanim pratećim prostorijama. Južno od ulaznog halla smještena je središnja lamela koja se prostorno proteže kroz sve etaže, a u njoj su društveni sadržaji: knjižnica, dnevni boravak s TV zonom i grupna, hobi i radna terapija - opisuje Sanja Filep. Prvi i drugi kat imaju četiri krila za smještaj. Kapacitet je 50 dvokrevetnih soba za povremene korisnike, 45 dvokrevetnih soba za stalne korisnike, pet soba za vojne invalide i isto toliko za pratnju. - Sve je namijenjeno jednoj ciljanoj skupini, hrvatskim vojnim veteranima Domovinskog rata, koji su prošli najveće strahote rata, što je na njihovim i životima njihovih obitelji ostavilo fizičke i psihičke traume - kaže Vesna Mikić.

Ciljana skupina

Ciljana skupina su i hrvatski vojnici stradali u mirovnim misijama, stradali pirotehničari i ostali stradalnici Domovinskog rata.

- Konceptom prostora htjeli smo postići da se društvene zone koriste u širem, otvorenom smislu, ne samo za branitelje, već i stanovnike Daruvara. Naime, tendencija je da se braniteljska skupina ne izolira, nego maksimalno integrira u društvo - zaključuje Vesna Mikić.

Sva 4 centra u Hrvatskoj primit će do 600 korisnika

Dinamika i redoslijed četiriju veteranskih centara ovise o tijeku rješavanja imovinskopravnih pitanja, razini pripremljenosti projektne dokumentacije... Tri centra smjestit će se u “starim” objektima koji će se obnoviti, rekonstruirati i proširiti. U Šibeniku u vojarni Bribirskih knezova, u Sinju na prostoru bivše vojarne Ivaniš Nelipić, a u Lipiku na nekadašnjem hotelu Lipa. Svi centri primit će do 600 korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:30