NOVA STRATEGIJA

'U HNS-U VIŠE NEMA MJESTA ZA ČAČIĆA! KAO DA NAM NIJE NANIO DOVOLJNO ŠTETE' Odgovor vrha stranke na ambicije bivšeg predsjednika

Nakon uspjeha na lokalnim izborima u stranci misle da su prebrodili krizu pada na samo 2,5 posto popularnosti

Nakon uspjeha na lokalnim izborima vodstvo Hrvatske narodne stranke krenulo je u novu akciju: pod vodstvom Vesne Pusić , HNS će uskoro dobiti novu, poboljšanu političku strategiju.

Radimir Čačić potpuno je ispao iz kombinacija sadašnjeg stranačkog vodstva. Novu strategiju trebali bi provoditi novi ljudi koji pripadaju najužem krugu Vesne Pusić. U takvim okolnostima nisu dobro prihvaćeni Čačićevi posljednji istupi u kojima se proglasio najzaslužnijim za dobre rezultate HNS-a u Sjevernoj Hrvatskoj, a posebno njegova najava da će se za 11 mjeseci vratiti u visoku politiku.

- Baš me zanima kamo će se to vratiti? Kao da nam nije nanio dovoljnu štetu, a sadašnji istupi pokazuju da je postao potpuno iracionalan i ne razumije da je ovo jedan novi HNS - komentiraju u vrhu HNS-a.

Cilj nove strategije je definitivno emancipiranje Hrvatske narodne stranke kao klasične moderne europske stranke koja se zalaže za liberalna načela. Završetak strategije predviđen je za jesen, kada će Vesna Pusić predstaviti i ekipu od četrdesetak političara, uglavnom ne pretjerano poznatih, zamišljenih kao novu HNS-ovu političku elitu koja bi stranku trebala voditi iduće desetljeće.

Bit će to i završni čin potpune transformacije HNS-a, koji je u trenutku kada je osnovan 1992., pod vodstvom Savke Dabčević-Kučar i Mike Tripala, zamišljen kao široki narodnjački pokret, a sada, dva desetljeća kasnije, pod Vesnom Pusić, transformira se u klasičnu liberalnu stranku.

Jasni stavovi

“Ustvari, ne radi se o radikalnim političkim promjenama, nego više o svojevrsnom apdejtiranju stranačke politike. HNS je po snazi treća stranka i naša stajališta o većini pitanja najčešće su dobro poznata, međutim, otkako smo ušli u Vladu, otvorile su se neke nove teme, o kojima želimo zauzeti strateški jasne stavove”, ispričao nam je član vodstva HNS-a.

Ekonomska pitanja

U HNS-u znaju da o njima ovisi opstanak Milanovićeve Vlade, ali prevladalo je razmišljanje i da se kao stranka, žele li u budućnosti zadržati utjecaj, moraju kvalitetnije profilirati i u ekonomskim pitanjima. To se prije svega odnosi na tipično liberalno zagovaranje nižih poreza, čime se pokušava steći izborna baza u srednjem sloju stanovništva. Taj zaokret pokazuje i udaljavanje od ekonomske doktrine Radimira Čačića , koji je zagovarao velike državne projekte.

U HNS-u odlučili su se za zaokret prema politici od koje bi svaki zaposleni građanin osjećao direktnu korist, poput nižih poreza. Najveće promjene odnosit će se na egzaktno definiranje HNS-ove liberalne politike o nacionalnim ekonomskim pitanjima, porezima, inozemnim investicijama i obrazovnom sustavu. Autori nove političke strategije smatraju da se stranka prilično usko profilirala i da je vrijeme za definiranje novih područja djelovanja i približavanja interesnim skupinama stanovništva, koje su bile zanemarivane.

Sukob sa SDP-om

“Razumije se kako će HNS i u budućnosti štititi manjinske zajednice i individualne slobode, ali okolnosti su takve da se moramo više posvetiti odgovorima na pitanja kakvu poreznu politiku želimo ili kakva je uloga države u gospodarstvu”, drži sugovornik Jutarnjeg lista.

Opće je mišljenje da je stranka prebrodila krizu uslijed koje je pala na 2,5 do 3 posto popularnsti i sada joj slijedi rast. U HNS-u smatraju da su predugo bili u sjeni SDP-a i da bi ih nova strategija trebala opet učiniti prepoznatljivima. Sa SDP-om su se sukobljavali na tri teme: poreza na nekretnine, ograničavanja minusa te zakona o prekršajima javnog reda i mira. Pritom su bili uspješni jer su u SDP-u bili prisiljeni odustati od Zakona o porezu na imovinu, kao i namjere ograničavanja minusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:53