AURORA BOREALIS

U Hrvatskoj i večeras polarno svjetlo? Ekspert tvrdi: ‘Evo gdje morate gledati! Ako se poklope tri detalja...‘

Na Zemlji se obično pojavljuje blizu polova te nastaje kao rezultat interakcije solarnih čestica s molekulama plina
 Rikard Jadan/

Polarna svjetlost danas je jedan od najtraženijih pojmova na društvenim mrežama i internetskim tražilicama, piše Dalmatinski portal.

Iznenadila je brojne koji su tek po rijetkim objavljenim fotografijama spoznali da su propustili bajkovit svjetlosni fenomen koji se rijetko viđa u Dalmaciji.

Na Zemlji se obično pojavljuje blizu polova te nastaje kao rezultat interakcije solarnih čestica s molekulama plina visoko u atmosferi gdje je Zemljino magnetsko polje najjače.

‘Sunce stalno djeluje na zemljinu atmosferu i prije dva dana je bio snažan izbačaj gdje je Sunce izbacilo dio svoje atmosfere i to je stvorilo jednu magnetsku oluju koja je bila u interakciji sa Zemljinim magnetskim poljem. To se često događa u sjevernijim krajevima, jer te čestice najlakše ulaze u polarna područja‘, objasnio je astronom Ante Radonić.

Ako u nedjelju niste svjedočili tom fenomenu, postoji jednostavno pojašnjenje za to.

‘Teško je to vidjeti. To zna trajati desetak minuta, pa se opet pojavi na kratko vrijeme. Morate biti tamo gdje nema svjetlosnog onečišćenja, čak se nekada ne može vidjeti golim okom, već se bolje vidi fotoaparatom. Inače nije to tako intenzivno kada gledate golim okom, objasnio je Radonić.

Otkrio nam je i da to nije toliko rijedak fenomen, primjerice u Mađarskoj se ove godine vidio šest puta. U Sloveniji je prošle godine crvena svjetlost prošarala nebo, ali je tada u Hrvatskoj bilo oblačno zbog čega nismo mogli svjedočiti crvenoj noći. Moraju biti dobri uvjeti, mora biti vedro i gledajte put sjevera.

To se događa sjevernije od nas, na nekoliko stotina kilometara visine. Kada se radi o velikim visinama mi samo vidimo gornji dio aurore, a na visokom dijelu su pobuđeni atomi kisika. Nije moguće kod nas vidjeti sve boje koje je moguće vidjeti u polarnim krajevima‘, objasnio je Radonić, ali nas je zato obasjala crvena.

Kaže da ovakvo snažno polarno svjetlo nije bilo već 20 godina. Posebno atraktivna polarna svjetlost bila je na našim prostorima 1991. godine, a prije toga 1958. No, postoji mala šansa da se i večeras može vidjeti takav fenomen.

‘Neću reći da nema šanse, ali je vrlo mala. Ako bude vedro, nije na odmet da ćete vidjeti, ali morate gledati prema sjeveru i paziti da nema svjetlosnog onečišćenja‘, poručio je. Koliko je god mala šansa, isplati se i večeras zuriti u nebo, piše Dalmatinski portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:25