ZADNJI POKUŠAJI AKTUALNE VLADE

U HRVATSKU DOLAZE MOĆNI INVESTITORI? 'U tijeku su razgovori s nekoliko velikih automobilskih kompanija'

 iStock

Uoči izbora Vlada na odlasku pokušava u Hrvatsku dovesti nekoliko velikih ulagača, koji bi ovdje pokrenuli proizvodnju i otvorili radna mjesta te ojačali izvoz.

Kako se neslužbeno može čuti u Vladinim krugovima, više je ministara u proteklom razdoblju obavilo razgovore s potencijalnim stranim ulagačima iz nekoliko strateški važnih industrijskih grana. Riječ je o automobilskoj, IT i elektrotehničkoj industriji. Ni jedan od naših sugovornika nije želio otkriti o kojim se tvrtkama radi, pravdajući se kako na tajnosti u ovoj fazi inzistiraju sami potencijalni ulagači, no neslužbene informacije govore da te kompanije na Hrvatsku doista gledaju kao na lokaciju na kojoj bi mogle pokrenuti proizvodnju.

- Postoji zamjetan interes kompanija iz IT industrije, koje bi ovdje proizvodile komponente što bi se onda drugdje ugrađivale u konačni proizvod. U posljednje je vrijeme bilo razgovora i s tvrtkama koje bio ovdje proizvodile elektroničke sklopove - otkriva jedan naš sugovornik iz Vladinih krugova.

Razgovori su se, kako se može čuti, vodili i s nekoliko velikih automobilskih kompanija. U Hrvatskoj se već proizvode dijelovi koji se potom ugrađuju u automobile u inozemstvu, a u Vladi bi željeli vidjeti da se u Hrvatskoj, po uzoru na Slovačku, sklapa i konačni proizvod.

- Mislim da to nije daleka budućnost. Nekoliko godina nakon ulaska u EU, Slovačka je postala jedan od najvećih proizvođača automobila u Europi, iako prije nije imala takvu industriju. Vjerujem da će se u ne tako dalekoj budućnosti konačni proizvod, automobil, proizvoditi i u Hrvatskoj - kaže naš izvor.

Daljnjem razvoju automobilske industrije u Hrvatskoj trebao bi, poručio je ovih dana i Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, pomoći i razvoj klastera, među kojima je i onaj koji okuplja proizvođače iz automobilske industrije. No valja upozoriti da se u “lovu na ulagače” suočavamo s jakom konkurencijom. Poznato je da zemlje u regiji spremno daju zainteresiranim investitorima izuzetne poticaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:52