ZARAZA NA 444 OPG-OVA

U petak počinje isplata potpora za afričku svinjsku kugu: Evo koliko će dobiti pogođeni poljoprivrednici

Isplata će ići bez podnošenja zahtjeva za sva gospodarstva kojima su eutanazirane svinje.

Svinjska kuga

 /Cropix

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u petak počinju s isplatama potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge. Podsjetimo, Ministarstvo je u svrhu ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica pojave afričke svinjske kuge izradilo dva programa pomoći za oštećene uzgajivače svinja ukupne vrijednosti 12,5 milijuna eura, a kako su priopćili iz Ministarstva, Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede već je poslala više od 100 obrađenih zapisnika te će u petak 25. kolovoza 2023. godine početi isplata, i to bez podnošenja zahtjeva za sva gospodarstva kojima su eutanazirane svinje.

‘‘Posjednicima kojima su svinje eutanazirane do 20. kolovoza potpore će biti isplaćene početkom rujna te će se kontinuirano nastavljati i dalje u okviru Programa potpore sektoru svinjogojstva uz mogućnost povećanja financijskih sredstava. Također, Europskoj komisiji upućen je 5 milijuna eura vrijedan Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge s mogućnošću povećanja do 10 milijuna eura. Naglašavamo kako pored dva navedena programa, Ministarstvo poljoprivrede priprema Program državne potpore za ponovo pokretanje djelatnosti kao i Program državne potpore za izgubljenu dobit proizvođačima iz kategorije 3 i 4. S Europskom komisijom pregovara se i izmjena Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike uz mogućnost financiranja obnove gospodarstava s intenzitetom potpore do 100 posto", izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodali su i kako je u europskim zemljama različit pristup po pitanju obeštećenja, ali da se ‘‘Hrvatska odlučila na pristup pomoći svim proizvođačima svinja, imajući u vidu socioekonomsku situaciju na pogođenom području.‘‘

Iz Ministarstva su također podsjetili kako se već godinama u našoj zemlji provode mjere, edukacije i programi o suzbijanju afričke svinjske kuge.

‘‘Od 2019. godine do danas kontinuirano se provodi Program nadziranja afričke svinjske kuge koji propisuje način i postupanje svih dionika u svrhu pravovremenog poduzimanja svih mjera kako bi se negativan utjecaj ove bolesti što je više moguće umanjio, a koji uključuje pretraživanje uzorka podrijetlom od domaćih i divljih svinja te pretraživanje uzoraka zdravih odstrijeljenih divljih svinja u visoko rizičnom području uz granicu. U posljednje četiri godine na ASK je pretraženo preko 30.000 uzoraka domaćih svinja i 17.000 uzoraka divljih svinja. Značaj preventivno uvedenih mjera prepoznala je i Europska komisija te se od 2020. godine provedba istog sufinancira sredstvima EU‘‘, poručili su iz Ministarstva.

Dodaju i važnost kategorizacije objekata koja se provodi unazad četiri godine, kao i edukacije tijekom prošle i ove godine, vezano za zdravlje životinja, biosigurnost, uključujući afričku svinjsku kugu, na kojima je sudjelovalo više od 600 veterinara i veterinarskih inspektora. No, bolest je unatoč preventivi pronašla svoj put do hrvatskih svinjaca, a sada sve treba učiniti da je se suzbije i da se u budućnosti izbjegne šteta ovakvih razmjera. Jer, podsjetit ćemo, u Hrvatskoj je zaraza do 16. kolovoza potvrđena na 444 OPG-a na kojima je usmrćeno gotovo 9.000 svinja, krmača, nerasta i prasadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:04