EPIDEMIJA

U riječkom KBC-u šire kapacitete covid centra, blagi porast pacijenata i u KB Dubrava, ali još nije kritično

Odraz je to trenutno loše epidemiološke situacije u županijama koje bilježe rast zaraženih, što se odrazilo na bolničko liječenje
Ilustracija
 Ante Cizmic/Cropix

"U dva tjedna broj hospitaliziranih zbog koronavirusa u našoj se bolnici udvostručio. To je razlog što trenutačno intenzivno radimo na povećanju kapaciteta. Naime, prije dva tjedna imali smo 27 pacijenta na bolničkom liječenju, a jučer smo ih imali 58. Na respiratoru nam je trenutačno osam pacijenta", kaže prof. dr. Alan Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Odraz je to trenutačno loše epidemiološke situacije u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji koje posljednjih desetak dana bilježe veći rast broja zaraženih, što se odmah odrazilo i na povećanje bolničkog liječenja.

- Sadašnji covid-centar gotovo je pun i imamo samo dva do tri rezervna mjesta. Zato ćemo danas ili sutra otvoriti na ginekologiji još jedan odjel sa šest respiratora i oko 50 kreveta. Riječ je o izoliranom prostoru koji ima svoj posebni ulaz i lift, što se pokazalo i u drugom valu korone kao dobar način zbrinjavanja pacijenata s mogućnošću maksimalne skrbi", objašnjava prof.dr. Ružić trenutačnu situaciju u riječkom KBC-u.

Očekivano, kad brojke novozaraženih koronavirusom krenu "uzbrdo" i bolnice se počinju puniti većim brojem pacijenata koji trebaju bolničku skrb zbog težine bolesti. Taj uzlazni trend krenuo je već krajem prošlog i početkom ovog mjeseca. Primjerice, jučer je u bolnicama bilo 874 covid-pacijenta, a prije desetak dana gotovo sto manje. Danas ih je, prema izvješću Nacionalnog stožera, 858. Ista je situacija i s onima kojima je potreban respirator. Broj umrlih na dnevnoj razini kreće se od osam do dvadeset već više od mjesec, što se može protumačiti kao relativno stabilno stanje, ali je vjerojatno samo pitanje vremena kad bi brojke mogle znatnije rasti osobito kad je riječ o hospitalizacijama.

Istina, u odnosu na razdoblje od prije dva mjeseca većina bolnica ipak nije pod opsadom u većini županija, posebno u sjeverozapadnom dijelu naše zemlje, ali i u Zagrebu. Ravnatelji covid-bolnica kažu da su malo odahnuli, ali da se boje rasta zaraženih te da zato s velikim strahom očekuju svakodnevne podatke, što im je signal za pripremu i kontinuirani "niski start".

- Trenutačno imamo 130 pacijenata s covidom i 20 na respiratoru te dio na visokim dozama kisika. Moglo bi se reći da je situacija prilično mirna, ali nema opuštanja jer se kreveti, kad broj zaraženih naglo raste, brzo pune. Od siječnja broj hospitaliziranih u našoj je bolnici polako padao, a onda je posljednjih tjedna broj stagnirao da bi ovih dana ipak ta stagnacija bila prekinuta laganim rastom - kaže ravnatelj KB Dubrava, prof. dr. Ivica Lukšić. Dodaje da je ipak razlika u dobi trenutačno hospitaliziranih u odnosu na pacijente otprije koji mjesec kad je svih gotovo 600 bolničkih kreveta bilo zauzeto.

- Imamo sve više mlađih pacijenata u dobi od 40 do 60 godina koji inače nemaju neku kroničnu bolest. Ne znamo što je uzrok, ali moguće je da je problem u novom britanskom soju koji se lakše širi u radnoj populaciji, a moguće je da su i stariji ipak više zaštićeni jer su oni koji žive u domovima više cijepljeni - kaže prof. dr. Lukšić.

Da je broj zaraženih i hospitaliziranih izravno povezan govori i primjer Splitsko-dalmatinske županije.

- Imamo lagani porast broja pacijenata, a jučer ih je bilo 72, od kojih 13 na respiratoru. Nije još kritično, ali brojke ipak polako rastu - kaže prof. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split. Dodaje da uz starije pacijente koji nerijetko imaju teži oblik bolesti u posljednje vrijeme imaju veći broj pacijenata u dobi od 60 do 70 godina, kojima je najteži rizični faktor debljina.

U svakom slučaju, trenutačno situacija u većini covid-bolnica nije alarmantna, ali prof. Ivić kaže kako se nada da će građani shvatiti da je upravo njihovo ponašanje odnosno pridržavanje epidemioloških mjera najvažniji faktor koji sprečava širenje virusa, a onda i hospitalizaciju teških slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:36