‘HRVATSKO BILO‘

U Sabor ušla nova stranka, potpredsjednik je nećak šefa ustaške Crne legije, pismo im slao Dario Kordić

Konzervativna smo stranka kršćansko-demokratskih principa i možemo imati zajednički nastup sa svim strankama sličnog svjetonazora, kažu

Ante Prkačin

 Damjan Tadic/Cropix

U Hrvatski sabor ušla je nova stranka pod nazivom Hrvatsko bilo. Potpredsjednik i saborski zastupnik te stranke je Ante Prkačin, bivši zastupnik Domovinskog pokreta, a na čelu stranke je Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava u kratkotrajnoj Vladi Tihomira Oreškovića.

Zanimljivo, osim njih, zamjenik je u stranici Dario Žepina, glavni tajnik DP-a u vrijeme Miroslava Škore, a kao još jedan potpredsjednik spominje se izvjesni Jure Francetić. Riječ je, piše Novi list, o poduzetniku hrvatskog podrijetla iz Argentine, inače nećaku istoimenog zapovjednika ustaške Crne legije.

‘Konzervativna smo stranka kršćansko-demokratskih principa i možemo imati zajednički nastup sa svim strankama sličnog svjetonazora‘, tako je Šikić opisala Hrvatsko bilo (HRB) prije nekoliko mjeseci prilikom osnivanja.

Žepina je tom prilikom dodao da nova stranka nema problema s ljevicom »osviještenom u smislu domoljublja«, a da razgovori ne dolaze u obzir isključivo s Možemo!, Radničkom frontom i SDSS-om.

Na osnivačkoj skupštini HRB-a pročitano je pismo što ga je ovom skupu uputio Dario Kordić, nekadašnji predsjednik HDZ-a BiH, kojeg je Haški sud, zbog ratnog zločina nad Bošnjacima, osudio na 25 godina zatvora.

Ovim je, usput, aktualni saziv Sabora postao rekordan po broju stranaka koje imaju barem jednog svog zastupnika. S Hrvatskim bilom danas ih je, kaže službena statistika, čak 24.

Prkačin je početkom travnja, podsjetimo, napustio Domovinski pokret, na čijoj je listi osvojio zastupnički mandat. Za medije je tada rekao da je nezadovoljan jer mu stranka onemogućava da istupa u ime stranačkog zastupničkog Kluba iako se on već pripremio za govor. Poručio je da ga "više nitko ne može zadržati u Domovinskom pokretu".

Predsjednik DP-a Ivan Penava tvrdio je tada da je Prkačin tražio za sebe pravo da tijekom svakog aktualnog prijepodneva može postaviti pitanje, na što stranka nije mogla pristati.

Za Novi list Prkačin sada kaže da "nije više nije mogao s ljudima iz Domovinskog pokreta".

– Nisam, ali s ovima u Hrvatskom bilu mogu. Cilj nam je stranka zdravog razuma, koja bi bila poveznica među centrističkim, državotvornim strankama.

Želja nam je da u Hrvatskom bilu budu vrijedni ljudi, ostvareni u životu, neopterećeni samima sobom. U takvoj ekipi ja mogu dobro funkcionirati, unutar Domovinskog pokreta to nije išlo.

Iako imam u Domovinskom pokretu dosta prijatelja i ne želim im raditi nikakvu političku štetu, rekao nam je za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:59