BRODOGRADILIŠTE U KRIZI

U TEŠKOJ SU FINANCIJSKOJ SITUACIJI, ALI SE ISPLAĆUJU BONUSI OD DVA MILIJUNA KUNA? Uprava posrnulog brodogradilišta sve opovrgava: 'To nisu bonusi'

 
 Goran Sebelic / CROPIX

Informacija da si je Uprava pulskog brodogradilišta Uljanik u teškoj financijskoj situaciji isplatila bonuse u visini od dva milijuna kuna, izazvala je burne reakcije u javnosti. Čak se iz neslužbenih informacija moglo čuti i da su si isplatili bonuse za 2017. godinu, u kojoj je bilo velikih problema s likvidnošću. Uprava Uljanika to opovrgava, tvrdeći da je riječ o naknadi za zaposlenike.

- Uprava će u privatnoj parnici sudskim putem dokazati odgovornost osoba koje neistinama, podmetanjima i klevetom žele naštetiti ugledu Uljanik Grupe, Uprave, radnika te svakoga tko obnaša bilo koju odgovornu funkciju u društvu.

Radi potpunog i jasnog informiranja i prije sudskog epiloga, dostavljamo dokumente koji su s namjerom nanošenja štete osobama i Uljaniku u cijelosti, u potpunosti izvučeni iz konteksta, pri čemu se materijalne naknade, a to su naknade zaposlenima - potpore zbog bolesti, smrti i sl., otpremnine, regres za godišnji odmor, jubilarne nagrade, otpremnine zbog poslovno uvjetovanog otkaza, naknade za prijevoz na posao i s posla za 506 radnika Uljanika d.d., tumače kao milijunski bonusi Upravi. Ove službene i redovne poslovne dokumente koji su bili i javno objavljeni, određene su osobe, koje će za to snositi i odgovornost, dostavljale i dijelile pojedinim medijima, na društvenim mrežama i određenim političarima - poručili su danas iz Uljanika.

U njihovim dokumentima vidljivo je da naknade za zaposlenike u 2016. odnose dva milijuna kuna, a za 2017. godinu 2,3 milijuna kuna. Jedan od članova Nadzornog odbora u toj tvrtki i sindikalist Đino Šverko, tvrdi da na zadnjoj sjednici NO-a nije bilo riječi ni o kakvoj isplati bonusa za 2017. i da bi to bila ludost s obzirom na teško stanje u toj tvrtki koja ima nekoliko tisuća zaposlenih.Vijećnik Živog zida u skupštini Istarske županije Damir Grüenbaum, koji je prvi izašao u javnost s podacima za bonuse u 2016., tvrdi da su njegovi podaci istiniti.

- Punomoćnik sam nekoliko radnika i znam da će dio njih dati protuprijedlog na skupštini da se ne provede dokapitalizacija, nego da se njihove dionice otkupe za 150 kuna po dionici - ističe taj županijski vijećnik.

Objašnjava da su protiv toga jer bi se smanjio udio malih dioničara i time obezvrijedila vrijednost njihovih dionica, kao i ostalih malih dioničara koji ne rade u Uljaniku.

Sindikalist Šverko protivnik je takve odluke jer smatra da vodi u stečaj.

- Ako prijedlog ne prođe na skupštini, u Vladi su nam rekli da idemo u stečaj. Naime, morate znati da nam je od 96 milijuna eura, koliko smo dobili od Europske komisije, država isplatila samo jednu trećinu. Ostatak će nakon skupštine. Dakle, Vlada nam uvjetuje da izglasamo dokapitalizaciju - kazao nam je Šverko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:56