ZAPALILA SE MASNOĆA

POŽAR U PULSKOM BRODOGRADILIŠTU Ovo nije prva nesreća na novoj Uljanikovoj platformi, škver je na kratko morao biti i evakuiran

Ilustracija
 Goran Šebelić / CROPIX

U pulskom brodogradilištu Uljanik danas ujutro izbio je požar na brodu odnosno radnoj platformi Apollo. Srećom nitko nije stradao. U Uljaniku pojašnjavaju da se zapalila masnoća.

-Tijekom jutarnjih sati uslijed redovnih radova došlo je do zapaljenja manje količine masnoće u grotlu dimnjaka strojarnice dizalice broda Apollo, radne platforme koja se nalazi na Uljanikovoj Opremnoj obali. S obzirom na konfiguraciju prostorije i masnoće koja se zapalila, požar se doimao većim no što je zapravo bio. Radi predostrožnosti, brod je u kratkom roku evakuiran, a požar je saniran. Radovi na brodu nastavljaju se prema planu, poručili su iz pulskog škvera.

Nažalost, ovo nije prva nezgoda koja se dogodila ovoj novogradnji. Naime, u studenome se uslijed jake bure Apollo odvezao i odlutao na suprotnu obalu gdje je udario u mol carinske zone. Pritom nje potopio Brodospasov motorni brod Silni. Iz njega je tada isteklo 14 tona pogonskoga goriva, ali je havarija ubrzo sanirana. Silni je iz mora izvađen nakon mjesec dana te odtegljen do Uljanikovog otoka gdje je razrezan. Vrijednost tog broda se procjenjuje na četiri milijuna dolara, a Brodospas je od Uljanika tražio naknadu štete.

Inače, "Apollo", odnosno novogradnja 520, koja je porinuta lani u kolovozu, gradi se za belgijskog naručitelja GeoSea, ugovor je potpisan u studenom 2014. godine, a riječ je o samopodiznoj platformi s vlastitim pogonom dužine 87,50 m, širine 42 m i nosivosti 7.205 tona te se radi o visoko sofisticiranom brodu. GeoSea pripada globalnog grupi DEME za infrastrukturne i "off shore" radove na moru, a platforme će koristiti za izradu složenih inženjerskih projekata. Ova Jack-up platforma namijenjena je radovima u Sjevernome moru, a koristit će se prilikom instaliranja vjetroelektrana, podizanja teških tereta, radova na istraživanju i eksploataciji podmorja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:28