VELIKA BITKA ZA POZICIJE

U UTRCI ZA EUROPSKI PARLAMENT VODI KUKURIKU LISTA Da se izbori održavaju danas dobili bi šest od dvanaest mjesta

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.03.2013. u 20:55

Zagreb, 251107.
Parlamentarni izbori 2007. Biracko mjesto 70 u O. S.
Davor Pongračić / CROPIX

Građani Hrvatske za dva tjedna prvi put izlaze na izbore za Europski parlament. Agencija Ipsos Puls je za Dnevnik Nove TV telefonskim putem provela istraživanje. Provedeno je 27. i 29. ožujka na uzorku od 802 ispitanika, s mogućnošću pogreške do 4 posto, donosi Dnevnik Nove TV.

Rezultati istraživanja pokazuju da Hrvati žele glasati za osobe, a ne samo za kandidacijske liste. Ova nova opcija odabira je najprivlačnija biračima koalicije SDP-HNS-HSU te biračima koalicije HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ, pa tako 63,7 % njih tvrdi kako će sigurno osim liste birati i osobu kojoj žele dati prednost. Njih 21 % zaokružilo bi samo listu, a 15,3 posto o tome nije ni razmišljalo.

Građani pokazuju veliko zanimanje za izlazak na izbore, pa tako njih 65% tvrdi kako bi sigurno ili vjerojatno izašlo na izbore za EU parlament.

S takvom izlaznošću koalicija SDP-HNS-HSU ostvarila bi 26,3% glasova, što bi joj donijelo šest, to jest polovicu od ukupno 12 hrvatskih mjesta u Europskom parlamentu, koalicija HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ osvojila bi 18,4%, što nosi četiri mandata, a Hrvatski laburisti 10% glasova i dva mandata.

Ukoliko izlaznost bude samo 39%, koalicija SDP-HNS-HSU povećat će svoj udio na 32,8%, što bi joj donijelo sedam mandata. Koalicija HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ bi tada dobila 19,9% glasova i 4 mandata, dok bi Hrvatski laburisti osvojili 7,5% glasova i jedan mandat, donosi Dnevnik Nove TV.

Izdvajamo