IZNENAĐUJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

MOĆI ĆEMO STUDIRATI I ZAPOŠLJAVATI SE U INOZEMSTVUČemu se veselimo, a od čega strahujemo u EU

Agencija Ipsos Puls za Dnevnik Nove TV provela je telefonsko istraživanje na uzorku od 802 ispitanika o očekivanjima građana od ulaska u EU.

Prema ovom istraživanju 45,1 posto ispitanih smatra da je ulazak u Europsku Uniju dobra stvar, dok njih 26,6 posto misli da je ulazak podjednako dobar kao i loš. Postotak od 25,4 posto građana misli da je loše što će Hrvatska ući u Europsku uniju, a 2,8 posto ispitanih odgovorilo je da ne zna, kaže se u ovom istraživanju Nove TV.

Što se tiče prednosti ulaska u Uniju, 76 posto ispitanika misli da će s ulaskom bolje biti što će biti omogućeno studiranje u inozemstvu, a 72 posto smatra da će doći do pomaka u zapošljavanju u drugim zemljama EU.

Među ispitanicima, njih 52 posto zadovoljno je time što će cijene automobila biti prihvatljivije, a 46 posto ih vjeruje u brži i bolji rad administracije. Za 41 posto ispitanih pozitivna stvar ulaska u EU bit će kamate na kredite. 65 posto ispitanika misli da će pozitivna posljedica ulaska biti kupovanje i putovanje, a 59 posto ispitanih je kao prednost spomenulo brže sudske procese.

Međutim, ispitanici su svjesni i negativnosti koje Hrvatima donosi EU, pa je tako 45 posto ispitanih u strahu od cijena hrane i drugih potrepština, 35 posto se boji povećane cijene nekretnina koje će donijeti članstvo u Uniji, a 32 posto se pribojava da će teže naći posao u Hrvatskoj jer će tržište biti otvoreno za cijelu EU, doznajemo u istraživanju Ipsos pulsa za Novu TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:36