JASNA PORUKA

'U VUKOVARU SU NA PRVOM MJESTU ONI KOJI SU GRADILI, A NE RAZARALI' Bozanić protiv ćirilice

Podrška nastojanjima braniteljskih udruga da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta
 Vlado Kos / Cropix

VUKOVAR - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podržao je u ponedjeljak u Vukovaru nastojanja braniteljskih udruga da se ovaj grad proglasi mjestom posebnog pijeteta te da se izuzme iz primjene Ustavnog zakona kojim je definirano uvođenje ćirilice u javnu uporabu.

Bozanić je to poručio s mise koju je predvodio u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova gdje je predvodio hodočašće svećenika Zagrebačke nadbiskupije Vukovaru na svom Svećeničkom danu u Godini vjere.

- Došli smo u Vukovar u trenutku kada hrvatsko društvo iznova preplavljuju pokušaji da se posebnost Vukovara zaniječe, da se ne cijeni ono što je najvrjednije u tkivu naroda, da se ne gradi na istini. Tako se nastoji stvoriti dojam da je ovo mjesto kao i svako drugo, da se prema Vukovaru treba odnositi nekom beživotnom i hladnom redovitošću kao i prema drugim mjestima.

U Vukovaru nisu na prvome mjestu oni koji su razarali, nego oni koji su čuvali i gradili. Branitelji Vukovara danas uočavaju da se posebnost Vukovara želi izbrisati.

Posebnost vukovarske memorije je jamstvo da se jedino na istini može graditi zajedništvo i produbljivati odnose među ljudima koji mogu jamčiti bolju budućnost. Sve što unosi laž, šteti ovome gradu i Hrvatskoj. Zbog toga treba jasno reći da je pitanje jednoga pisma sažetak mnogih drugih pitanja na koja nisu dani odgovori - poručio je Bozanić, indirektno pozvavši Vladu da odustane od uvođenja ćirilice u Vukovar.

- Stoga Vukovar zaslužuje posebnu osjetljivost koja treba biti izražena i posebnim okvirom pozitivnih propisa o uređenju pojedinih pitanja. Naime, politička mudrost odlikuje se osjetljivošću za stvarnost, ne utječe se nasilju prema osjećajima građana da bi provela svoj plan, poznaje iznimke i strpljiva je u iščekivanju da sazrije vrijeme - rekao je Bozanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:33