STATUS ODGAJATELJA

U Zagrebu trenutačno 7000 žena ima pravo na plaću za odgoj djece

Roditelj može danas dati otkaz ako procijeni da je to za njegovu obitelj bolje i sljedeći dan zatražiti naknadu od 5656 kuna bruto, kaže pročelnik zagrebačkog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Više od 200 upita o uvjetima za ostvarivanje prava na status roditelja odgajatelja stiglo je zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje već prvi dan nakon što je Skupština grada Zagreba prihvatila Odluku prema kojoj nezaposleni roditelj troje ili više djece, od kojih je najmlađe predškolske dobi, može od Grada primati naknadu u visini prosječne hrvatske plaće (trenutno 5686 kuna) do 15. godine najmlađeg djeteta.

Odluka stupa na snagu u petak, 9. rujna, a već tog dana, najavljuje pročelnik Ivica Lovrić, mogu se očekivati i prva pozitivna rješenja.

- Mailovi su nam doslovce zasuti upitima. Očigledno je da interes postoji, a mi se nadamo da će biti još i veći - kaže Lovrić.

Riječ je o pronatalitetnoj mjeri kojom Grad Zagreb, kaže Lovrić, prije svega želi potaknuti roditelje dvoje djece da se odluče i za treće. Prema prihvaćenoj Odluci, pravo na novčanu pomoć imat će majka ili otac (biološki, posvajatelji ili skrbnici) koji su najmanje pet godina prijavljeni u Zagrebu i nisu zaposleni, a s njima u zajedničkom kućanstvu živi najmanje troje djece, od kojih najmlađe još ne ide u školu. Pritom nije propisan nikakav prethodni rok trajanja nezaposlenosti kao uvjet za ostvarivanje prava.

- Roditelj može danas dati otkaz ako procijeni da je to za njegovu obitelj bolje i sljedeći dan zatražiti naknadu - kaže Lovrić.

Naknada će biti u visini iznosa prosječne neto plaće u RH prema posljednjim objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku. Konkretno, u ovom trenutku riječ je o 5686 kuna. Kako će se mijenjati visina objavljene prosječne plaće, mijenjat će se i visina naknade.

Međutim, to nije iznos koji će roditelj dobiti “na ruke”.

- To je ukupni trošak po roditelju odgajatelju. Naknada će zapravo biti plaća, na nju će se plaćati porez i prirez, kao i doprinosi. Drugim riječima, roditeljima će cijelo vrijeme primanja naknade teći staž - objašnjava Lovrić. Ako će se iz tog iznosa - 5686 kuna - plaćati mirovinsko, zdravstveno, porez i prirez, za roditelja koji koristi olakšicu za barem jedno dijete naknada će iznositi oko 4000 kuna neto.

Pravo na takvu naknadu roditelj će imati do 15. godine najmlađeg djeteta, odnosno dok se ne zaposli ili odseli iz Zagreba. Među uvjetima za prestanak prava stoji i “promjena broja djece u zajedničkom kućanstvu”. No, pojašnjava Lovrić, to se ne odnosi na već odraslu djecu koja odlaze iz roditeljskog doma.

- Ta odredba se odnosi na parove koji se razvedu. Ako roditelj nastavlja živjeti sa sve troje djece, normalno će dalje nastaviti primati naknadu. Ako pak jedno dijete nastavi živjeti s drugim roditeljem, neće imati pravo na tu naknadu - objašnjava. Roditelj, prije svega majka, čije, primjerice, najstarije dijete radi ili se već osamostalilo te zbog toga ne živi u zajedničkom kućanstvu, a treće dijete ima pet godina, ima pravo primati naknadu.

- Naknada se gubi ako o djetetu nastavlja brigu netko drugi - tumači. U trenutku traženja naknade nema ograničenja dobi najstarijeg djeteta. Također nema nikakvog propisanog imovinskog cenzusa.

- To je nagrada i olakšanje obiteljima s troje i više djece - kaže Lovrić. Posebno naglašava kako roditelji korištenjem ovog prava neće ostati bez ostalih mjera pronatalitetne politike. Za financiranje roditelja odgajatelja ove je godine u gradskom proračunu planirano 10 milijuna kuna, a za sljedeću 40 milijuna, što okvirno pokriva trošak za 600-tinjak roditelja odgajatelja.

U posljednjih šest godina treće, četvrto ili sljedeće dijete rodilo je oko 7000 žena iz Zagreba i sve one, načelno, imaju osnovni preduvjet za traženje naknade (najmlađe dijete ne ide u školu). Očekuje se da će pravo zatražiti sve nezaposlene majke ili očevi te djece, ali i oni koji rade za manje od 4000 kuna neto. Ova mjera - pokaže li se stabilnom - u narednim bi godinama mogla povećati broj trećerođene djece. Prema nekim procjenama, status roditelja odgajatelja već u 2017. moglo bi zatražiti oko 1500 roditelja.

Obavezan je uvjet da dijete ne ide u vrtić

Zagreb, 080616.
Trg Stjepana Radica, Gradska uprava.
Stetnosti uporabe alkohola kod mladih tema je konferencije za novinare koja je odrzana u zgradi Gradske uprave ususret zavrsetku skolske godine. Na konferenciji su sudjelovali gradonacelnik Milan Bandic, predsjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupstine Ana Stavljenic Rukavina, procelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Situm, procelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovric te predstavnica Sluzbe za prevenciju PU zagrebacke Katica Pavlovic.
Na fotografiji: Ivica Lovric.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / HANZA MEDIA
Ivica Lovrić

Jedan od uvjeta za dobivanje statusa roditelja odgajatelja jest i da im djeca ne idu u vrtić.

- Razlog je financijske prirode. Grad smatra da nema računice istovremeno plaćati visoke subvencije za vrtić i naknadu za roditelja odgajatelja - objašnjava Lovrić. Grad prosječno subvencionira svako dijete u vrtiću sa 1800 kuna. Teoretski, roditelj primatelj naknade može upisati dijete u vrtić, ali morao bi snositi punu cijenu.

- Taj se uvjet ne odnosi na zadnju godinu pred školu, kad su sva djeca obvezna ići u predškolu - dodaje Lovrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:49