SIVA EKONOMIJA

UDAR NA ESTRADNE ZVIJEZDE Informacije sa sastanka čelnika poreznih uprava mogle bi zabrinuti neke pjevače

Reformirana hrvatska Porezna uprava primjer je na koji se ugledala regija
Split, 231214.U Spaladium Areni veceras je nastupio Marko Perkovic Thompson.Foto: Jakov Prkic / CROPIX
 CROPIX

Države regije moraju unaprijediti razmjenu informacija kako bi spriječile porezne utaje. Na udaru poreznika ovaj bi se put, čini se, posebno mogle naći estradne zvijezde koje prihode ostvaruju u više država, proizlazi iz izjava čelnika poreznih uprava jugoistočne Europe, koji su se jučer sastali u crnogorskim Bečićima na skupu ministara financija i guvernera regije.

- U regiji još ima puno prostora za unapređenje međusobne suradnje, posebno kad je riječ o estradnim zvijezdama koje dohodak ostvaruju istodobno u BiH, Srbiji i Hrvatskoj - poručio je Midhat Arifović, ravnatelj Porezne uprave Federacije BiH.

Sve porezne uprave u regiji suočavaju se sa sličnim problemima. U svim državama postoji jaka siva ekonomija, navika plaćanja poreza je slaba, proračunima kronično nedostaje novca, a porezne administracije imaju previše ljudi, no rezultati su im manji od očekivanja, ocjene su poreznika iznesene u Bečićima. Poreznici regije ukazali su i na potrebu jačanja razmjene informacija među zemljama kako bi stali na kraj izbjegavanju plaćanja poreza.

Gotovo svi čelnici poreznih uprava kao primjer su istaknuli hrvatsku Poreznu upravu čija je ravnateljica Jasna Kropf sudjelovala na jučerašnjoj konferenciji. Hrvatska porezna administracija posljednjih je godina reformirana, a znatno je unaprijedila i razmjenu poreznih podataka s ostalim zemljama, posebno s onima u EU. Velik je napredak, istaknuto je, učinjen i uvođenjem OIB-a koji omogućava uparivanje podataka o primanjima i imovini svakog poreznog obveznika. Sudionike konferencije zainteresirao je i lov hrvatskih vlasti na velike porezne dužnike u inozemstvu.

- Puno nam znači suradnja s hrvatskom Poreznom upravom. Na taj način skraćujemo put prema EU - rekla je Dragana Marković, v.d. ravnateljice Porezne uprave Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:34