E MOJ NARODE

Thompson u Poreznoj upravi: Novac mi je posudio prijatelj iz Argentine

Poreznici: Sve pratimo, nitko nam više nije nedodirljiv

ZAGREB - Za svoj 29. rođendan kupio sam samome sebi najljepši mogući dar - stan od 120 četvornih metara s vrtom u elitnoj zagrebačkoj podsljemenskoj zoni. Uživam uređujući ga, svaku sitnicu pomno biram, pa mi tako sobe rasvjetljavaju kristalni lusteri - zadovoljno je lani, u ožujku, govorio Marko Grubnić, poznatiji kao Modni Mačak, koji se voli i pohvaliti svojom kolekcijom dizajnerskih torbi.

No, njegova idila trajala je godinu dana, a onda su mu na vrata zakucali poreznici.

Grubnić je jedan od 3000 osoba koje je Porezna uprava stavila na popis ljudi kod kojih je očiti nesklad između primanja i imovine, a među kojima je dosta poznatih imena s estrade.

U dobroj vjeri

“Porezna uprava svakodnevno provodi postupke utvrđivanja nesrazmjera između stečene imovine i izvora sredstava, sukladno odredbama članka 63. Zakona o porezu na dohodak. Kontinuirano se prate promjene imovnog stanja poreznih obveznika, bez obzira na djelatnost koju obavljaju i bez obzira radi li se o osobama iz javnog života ili o poreznim obveznicima koji nisu poznati široj javnosti, sukladno obvezi postupanja u dobroj vjeri, što znači savjesno postupanje u skladu sa zakonom. Iz navedenog proizlazi da u poreznim postupcima ne postoje “nedodirljivi” - kažu u Ministarstvu financija.

Inozemni koncerti

Domaći estradnjaci posluju ili tako što imaju samostalnu djelatnost, ili onaj tko ih angažira s njima potpisuje ugovor o autorskom djelu, i tada isplatitelj plaća i porez, a ne učini li to, riskira kaznu do 50.000 kuna. Problem nastaje i s inozemnim nastupima za koje pjevači izbjegavaju prijaviti porez pa imovinu prepisuju na članove obitelji i prijatelje.

- Točno je da sam dobio poziv da pojasnim imovinu u odnosu na prijavljeni porez, što sam i učinio - kaže Neno Belan, koji smatra da je u njegovom slučaju apsolutno sve po zakonu. Pod sumnjom da im je stečena imovina za četvrtinu veća od prijavljenih prihoda, našli su se i Jelena Rozga i Maja Šuput.

- Prijavila sam svu svoju zaradu. Što se imovine tiče, imam auto, a živim u stanu koji mi je tata kupio kada sam imala 19 godina - kaže kraljica svadbi Maja Šuput, koja po nastupu navodno dobiva oko 5000 eura.

Kazne za utaju

Jelenu Rozgu jučer nismo imali prilike zapitati je li prijavila sve svoje prihode. A oni nisu mali. Njezin angažman stoji oko 6000 eura, a samo tijekom ljeta imala je, hvalila se, 30-ak nastupa.

Premda Lidija Samardžija, Gibonnijeva menadžerica, niječe da su i njega ovih dana kontaktirali poreznici, poznato je da je Splićanin lani u nizu gradova nastupao promovirajući album “Toleranca”, a cijena jednog koncerta navodno je iznosila oko 12.000 eura, isto koliko su po angažmanu tražili i dobivali i Tony Cetinski te Severina. Navodno je na meti Porezne uprave i Fani Horvat, nevjenčana supruga Željka Keruma. Kazne za utaju poreza kreću se od 5000 do 500.000 kn.

Thompson za kupnju zagrebačkog penthousea potrošio 1,3 milijuna eura

Osim Belana, svoje su iskaze u Poreznoj upravi, priča se, dali Marko Perković Thompson i Marko Grubnić, a Dražen Zečić i Gibonni potpisali su potvrdu o preuzimanju poziva. No, tu informaciju niječe Thompsonov menadžer Zdravko Barišić: - Neistina je da je Thompson među onima koje su poreznici zvali da objasne zašto je imovina što ju je stekao nakon 2008. bitno veća od prijavljenih prihoda - tvrdi menadžer pjevača koji je, prema iskazu Mladena Barišića USKOK-u, od HDZ-a u kampanji 2007. primio pola milijuna eura da ne pjeva. Nepoznato je je li dio tog novca pjevač 2009. utrošio u kupnju zagrebačkog penthousea koji je, navodno, platio 1,3 milijuna eura. Thompson je navodno nesrazmjer između imovine i prihoda poreznicima objasnio pozajmicom dobivenom od prijatelja iz Argentine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:17