POGLEDAJTE CJELOKUPAN PROGRAM GOSPODARSKOG OPORAVKA

Ukida se krizni porez, ali i porezne olakšice za građane

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Umjesto 1. siječnja 2011. viša stopa kriznog poreza od 4 posto, koja se obračunava na primanja veća od 6000 kuna ukinut će se 1. studenoga 2010. godine. Tu će mjeru istovremeno pratiti i smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi kojih bi do isteka 2010. godine trebalo biti manje za 5 posto.

Dio je to Programa gospodarskog oporavka, raspisanog na 30-ak strana, kojeg je premijerka Jadranka Kosor predstavila u banskim dvorima.

Kompletan Program gospodarskog oporavka

U izradi programa sudjelovali su njezini savjetnici Borislav Škegro, Sandra Švaljek i Željko Lovrinčević, a cilj je rasterećenje gospodarstva i pokretanje novog investicijskog ciklusa.

- Gospodarstvo i dalje ostaje središnje mjesto programa i mog rada - istaknula je Kosor. Iako je naglasila kako je za taj program dobila potporu koalicijskih partnera, oni su izjavili da će ga u potpunosti podržati tek nakon sastanka stranačkih vrhova.

Premijerka je kao jednu od najvažnijih karakteristika predloženog plana istaknula hitnost.

- Moramo mijenjati naša shvaćanja i navike. Za gospodarski rast ne može biti odgovorna samo Vlada. Tražit ćemo sudjelovanje i odgovornost lokalne samouprave i odgovorno poduzetništvo - rekla je premijerka i dodala kako se njime 'traže se bolni rezovi, ali malo tko je spreman podnijeti ih'.

Jedno od najosjetljivijih pitanja će svakako biti smanjenje javne uprave. Vlada je donijela pravilo po kojem za svakih dvoje zaposlenika koji odu iz javne uprave može zaposliti samo jedna osoba. Isti će princip biti na snazi i u trgovačkim društvima u vlasništvu države, odnosno onima koji ostanu u vlasništvu države. Naime, među mjerema je najavljena i prodaja svih državnih udjela u tvrtkama u kojima on iznosi manje od 25 posto.

Među metodama za smanjenje broja javnih djelatnika najavljeno je izdvajanje, odnosno outsourcing pomoćnih djelatnosti poput ugostiteljstva, održavanja i čištećnja, te smanjivanje broj nenastavnog osoblja po školama.

Jedna od novosti bi trebale biti i nove stope poreza na dohodak. Uvest će se tri stope, od 12, 25 i 40 posto, a to bi, najavili su iz Vlade trebalo rasteretiti plaće i omogućiti njihovo povećanje. No, istovremeno će se ukinuti i cijeli niz poreznih olakšica, a na snazi će ostati samo one vezane za ulaganja u razvoj i istraživanje.

Tako od 1. siječnja 2010. godine više neće vrijediti porezni odbici koji su dosad vrijedili za plaćanje kamata za stambene kredite na prvu nekretninu, za zdravstvene usluge te za plaćanje premija životnih osiguranja, dobrovoljnog zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Okosnica programa su smanjenje izdataka javnog sektora, ciljani socijalni transferi i kapitalna ulaganja umjesto neracionalnih troškova te nastavak privatizacije, pokretanje novog investicijskog ciklusa, ubrzanje reformi u pravosuđu, zdravstvu i mirovinskom sustavu - objavila je Kosor.

Kosor je ponovila kako Vlada ostaje kod odluke da zaposlenima u javnom sektoru ove godine neće isplatiti regres i božićnicu, a novac uštećen na taj način bit će potrošen za poticanje zapošljavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:47