IZMJENA SUSTAVA

Ukidanje nulte stope PDV-a donosi 2 milijarde kuna

Proračun će imati koristi, ali ukidanje će se izrazito negativno odraziti na standard građana.
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Hrpa novca, novac,novcanica, kuna. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković/CROPIX

ZAGREB - Ukidanjem nulte stope PDV-a poskupjeli bi kruh, mlijeko, lijekovi, ortopedska pomagala i knjige, a u državnu bi se blagajnu, pod uvjetom da se na te proizvode uvede snižena stopa PDV-a od 10 posto, slilo do dvije milijarde kuna više nego sada.

Ukidanje nulte stope PDV-a jedna je od hrvatskih obveza na putu prema Europskoj Uniji. Doduše, u pregovorima s Unijom Hrvatska je zatražila da joj se još neko vrijeme omogući primjena nulte stope PDV-a na pojedine proizvode, poput kruha, mlijeka i lijekova, no već sada je jasno da tom elementu porezne politike istječe rok trajanja. To je danas, tijekom posjeta Iloku, potvrdila i premijerka Jadranka Kosor.

Prijedlozi savjetničkog tima

Ako je suditi prema prijedlozima koji u posljednje vrijeme stižu od premijerkina savjetničkog tima u Banske dvore, Zagreb bi od zahtjeva za zadržavanjem nulte stope PDV-a mogao odustati i prije ulaska u EU. No, razlog tome nije toliko usklađivanje s pravnom stečevinom Unije, koliko najavljena porezna reforma, koja bi mogla pomesti “krizni porez” , gubitak prihoda od kojeg bi se namaknuo ukidanjem nulte stope PDV-a i uvođenjem neke druge, snižene stope - od pet ili, što je vjerojatnije, od 10 posto.

Takvom su raspletu događaja skloni i neovisni ekonomisti koji upozoravaju da, ako već moramo ukinuti nultu stopu PDV-a, onda je bolje da to napravimo što prije.

Babić: Uvesti opću stopu

- Nultu stopu ćemo ionako morati ukinuti, pa je bolje da to napravimo što prije i zamijenimo je nekom međustopom. Ako se već radi reforma, onda bi ukidanje nulte stope PDV-a trebalo provesti odmah na početku - ocjenjuje Hrvoje Stojić, makroekonomist Hypo-banke. Dodao je kako je to važno i zbog ulagača koji ne vole česte i improvizirane zahvate u porezni sustav.

Za ukidanje nulte stope PDV-a zalaže se i Ante Babić, neovisni ekonomist.

No, njegovo je mišljenje da na proizvode koji su dosad bili oslobođeni PDV-a ne treba uvoditi sniženu stopu toga poreza, nego opću stopu, jer uvođenje sniženih stopa otvara Pandorinu kutiju pitanja zašto se ona ne obračunava i na neki drugi proizvod ili uslugu.

Platit će ‘obični ljudi’

No, dok bi ukidanje nulte stope PDV-a državnoj blagajni još i donijelo neke koristi, ono bi se izrazito negativno odrazilo na životni standard “običnih” ljudi.





Što donosi ukidanje nulte stope PDV-a:

Lijek za glavobolju

Sadašnja cijena: 25 kuna Buduća cijena: 27,5 kuna

Dražen Dedi, predsjednik Uprave Farmala:

Posljedica ukidanja nulte stope PDV-a na lijekove bilo bi povećanje maloprodajnih cijena lijekova te dodani rast nelikvidnosti, jer tvrtke i sada muku muče s likvidnošću. Sve bi se to loše odrazilo i na našu profitabilnost i konkurentnost, pa sumnjam da bi državni proračun od toga imao koristi.

Svjestan sam da u EU nećemo moći zadržati nultu stopu PDV-a, ali ako je već moramo ukidati, onda to treba učiniti što kasnije

Orhan Pamuk: ‘Muzej nevinosti’

Sadašnja cijena: 149 kuna

Buduća cijena: 163,9 kuna

Zdenko Ljevak, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara

Svjesni smo da će se ulaskom u EU uvesti PDV na knjige, ali očekujemo da će se naši pregovarači boriti i uspjeti dogovoriti minimalan PDV, koji se u Europi kreće od četiri posto naviše. Isto tako, nadali smo se i određenom počeku, što su, primjerice, uspjeli isposlovati izdavači u Poljskoj. Kad je riječ o ovom konkretnom prijedlogu, zasad o tome s nama nitko nije razgovarao.

Uvođenje PDV-a podignut će cijenu kruha do 1 kune, a mlijeka i do 50 lipa

U Žitozajednici, udruženju mlinsko-pekarske industrije, drže da bi PDV od 10 posto cijene kruha i peciva povećao od 40 lipa do jedne kune. Cijene mlijeka povećale bi se za iznos uvedenog PDV-a, kažu u Croatistočaru koja okuplja mljekare.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:47