OSLOBOĐENA PLAŽA

Ukinuta koncesija koju je na 20 godina dobio srpski kralj šećera: ‘Našli smo niz nepravilnosti‘

Prošlog tjedna pisali smo o tome kako imućni hotelijer građanima ne da koristiti plaže bez plaćanja što je upalilo alarm ministarstva mora
 Goran Sebelic/Cropix

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ukinut će koncesiju koju je Grad Umag dodijelio tvrtki Čista voda projekt, a odnosi se na plažu Alberi podno novog resorta Petram koji je nedavno otvoren i u koji je srpska multinacionalna kompanija MK Grupa uložila čak 110 milijuna eura. O toj smo plaži, kao i drugim plažama na tom potezu pisali prošle nedjelje jer je njezina gradnja, koja je upravo završava, izazvala veliku buru u javnosti posljednjih mjeseci. Oko nje prosvjeduju aktivisti, lokalno stanovništvo, a svoje nezadovoljstvo zahvatom izrazila je i županijska ustanova Natura Histrica koja smatra da novouređena plaža previše zadire u more.

Naime, povjerenstvo tog ministarstva je proteklog tjedna, nakon našega pisanja, bilo u upravnom nadzoru nad radom Grada Umaga vezano uz dodjelu koncesije nakon prijave jedne fizičke osobe, i tada su naišli na niz nepravilnosti u samom postupku izdavanja te koncesije 2021. godine. Zato su zaključili da resorno ministarstvo treba ukinuti koncesiju koja je toj tvrtki dana na 20 godina. Riječ je o koncesiji prema kojoj na plaži svi mogu imati pristup, a investitor ima svoje ležaljke, barove i druge sadržaje te u nju ulaže.

Od plaže Alberi, na kojoj su nam zabranili besplatno kupanje, vodi gradska šetnica u gradnji, koja će povezivati plažu hotela Kempinski Adriatic s novom plažom resorta Petram istoga vlasnika. Javna šetnica u koju građani Umaga ulažu čak 930 tisuća eura kroz gradski proračun i zbog čega su posljednjih dana sve glasniji aktivisti koji se bune zbog betonizacije obale, ali sumnjaju i u to da umaški gradonačelnik Vili Bassanese gradnjom šetnice između dva hotelska objekta pogoduje krupnom srpskom kapitalu kralja šećera Miodraga Kostića.

Kakva je sve nepravilnosti ministarstvo pronašlo?

Ministarstvo tvrdi da je Grad Umag prije nego je od investitora dobio Pismo inicijative za dodjelu koncesije radi izgradnje i gospodarskog korištenja plaže trebao prije svega utvrditi postoji li opravdanost davanja takve koncesije. Odnosno, Grad Umag trebao je prije bilo kakve procedure izraditi studiju opravdanosti davanja koncesije, a to nije učinio.

image

Javna šetnica koja povezuje dvije plaže Miodraga Kostića, u koju građani Umaga ulažu čak 930 tisuća eura kroz gradski proračun, izazvala je buru među građanina, prosvjedovali su i aktivisti upirući prstom u gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea

Goran Sebelic/Cropix/Cropix

A u toj je studiji Grad Umag trebao uzeti u obzir javni interes, utjecaj na okoliš, zaštitu prirode i kulturnih dobara, financijske učinke koncesije na državni proračun, proračun grada i županije te usklađenost s gospodarskim razvojnim planovima, prostornim planovima i planovima davanja koncesije.

Kako to nije napravio, Ministarstvo je zaključilo da je rok od 20 godina dan proizvoljno. Sljedeća greška u proceduri bilo je donošenje Obavijesti o namjeri davanja koncesije nad pomorskim dobrom u svrhu gospodarskog korištenje. To je prethodilo kasnijim odlukama. Nju nije smio donijeti gradonačelnik Vili Bassanese, već gradsko vijeće. Nadalje, gradonačelnik je imenovao stručno povjerenstvo za koncesije nad pomorskim dobrom, a to je također trebalo napraviti gradsko vijeće. Isto tako, obavijest o namjeri davanja koncesije treba sadržavati procijenjenu vrijednost koncesije, no kako nije napravljena studija opravdanosti davanja koncesije, te vrijednosti nema.

image

Javna šetnica koja povezuje dvije plaže Miodraga Kostića

Goran Sebelic/Cropix

Što se tiče ponude same tvrtke Čista Voda Projekt koja je sudjelovala u investiciji u Petram Resort, ni ona nije zadovoljavala sve kriterije u tom postupku. Primjerice, nisu dostavili uvjerenje nadležnog tijela za izdavanje lokacijske dozvole da je zahvat prikazan u idejnom projektu planiran dokumentima prostornog uređenja. Isti tako, nisu dostavili izvadak iz sudskog registra koji nije stariji od 30 dana, a umjesto idejnog projekta dostavili su idejno rješenje. Zato Ministarstvo smatra da je umaško gradsko povjerenstvo takvu ponudu trebalo odmah odbaciti, a postupak javnog prikupljanja ponuda poništiti. No, to se nije dogodilo. Naprotiv, gradsko vijeće je donijelo odluku o davanju koncesije nad pomorskim dobrom ovoj tvrtki.

I tu priči nije kraj.

image
Goran Sebelic/Cropix

Naime, kako na tom području nije bila određena granica pomorskog dobra, već je to učinjeno naknadno, koncesija od samog početka nije smjela biti dana. Isto tako, koncesija je dana samo na kopneni dio, a u odluci o njezinom davanju navodi se iznos od pet kuna po četvornome metru morske površine za korištenje pomorskog dobra, pogrešno upisan. Isto tako, tom odlukom nije dana ni mogućnost gradnje. No, plaža je u međuvremenu sagrađena. Isto tako, nakon odluke o davanju koncesije, gradonačelnik je sklopio ugovor o davanju koncesije, a kasnije i aneksom ugovoru, iako o tom aneksu gradsko vijeće nije odlučivalo, a trebalo je.

Zbog svega navedenog, povjerenstvo ovog ministarstva je predložilo da se donese rješenje o poništenju odluke o davanju koncesije te obavijesti o namjeri davanja koncesije, i to u roku od 30 dana. Gradonačelniku Umaga naložili su pak da raskine ugovor o koncesiji s tvrtkom Čista Voda Projekt i to 30 dana nakon što primi rješenje Ministarstva.

image

Inspekciju je konačno poslao ministar Oleg Butković

Nera Simic/

Zasad se Grad Umag te njegov gradonačelnik Vili Bassanese nisu očitovali o novonastaloj situaciji. Pitanje je hoće li se ponoviti procedura ili će se krenuti u nekom sasvim drugom smjeru. Gradonačelnik nam je svojedobno bio odgovorio da se koncesija dala na uobičajeno vrijeme kako se daju i druge koncesije.

- Koncesija je dana na uobičajeno razdoblje od 20 godina, samo u duljini od oko 140 dužnih metara obale, uz uvjet otvorenog tipa i slobodnog pristupa i korištenja svima. Koliko je nama poznato, investitor posjeduje sve dozvole, a što su potvrdile sve nadležne inspekcije. U izdvojenom građevinskom području turističke namjene, prema zakonima RH, u pojasu od 100 metara od mora nije dozvoljena gradnja smještajnih objekata - poručio je tada Bassanese.

image

Miodrag Kostić

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Inače, ova priča već dulje privlači pozornost jer je s gradnjom plaže Grad Umag počeo graditi i šetnicu od te plaže do hotelske plaže Alberi ispod hotela Kempinski Adriatic u dužini od nekih pola kilometara, vrijednu više od milijun eura. Protiv gradnje te šetnice također su bili mnogi aktivisti, ali i Natura Histrica zbog stopa dinosaura koji se nalaze na tom području. Zato su pljuštale prijave Državnom inspektoratu koji je u Savudriju poslao čak tri inspekcije - građevinsku, zaštite okoliša i zaštite prirode. I propusta nisu našli.

Građevinska inspekcija utvrdila je da se radovi izvode sukladno izdanoj pravomoćnoj građevinskoj dozvoli. Gradilišta su prijavljena i označena. Isto tako inspekcijskim nadzorom zahvata u prostoru sportsko-rekreacijske namjene, uređenje plaža s beach barom i sanitarnim objektom na lokaciji, nisu utvrđene nepravilnosti koje bi bile osnova za pokretanje upravnog postupka građevinske inspekcije. Inspekcija zaštite okoliša utvrdila je pak da je investitor ishodio rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja prema kojem nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš uz primjenu mjera zaštite okoliša te da se drži svih propisanih mjera. Inspekcija zaštite prirode utvrdila je da se ne radi o zaštićenom području niti području ekološke mreže, no sadrži lokalitet koji je proglašen zaštićenim zbog nalazišta fosila dinosaura. Inspekcijski nadzor je utvrdio da lokacija nalazišta dinosaura nije zahvaćena građevinskim radovima uređenja šetnice.

image
Goran Sebelic/Cropix

Zadovoljna ovakvim ishodom čitave situacije je ravnateljica Nature Histrice Silvia Buttignoni koja se nada da će ovakav postupak biti presedan i za sve druge slična slučajeve.

- Plaža u moru napravljena je tako da su se sagradili betonski zidovi direktno u moru i popunili materijalom kako bi se dobila plaža. Mislimo da uprava Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nije smjela dopustiti gradnju plaže te da itekako utječe na priobalno područje i uništava žive vrste obalnog pojasa. Nadamo se da će se plaža vratiti u prvobitno stanje - zaključila je Buttignoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:45