UŽAS U BJELOVARU

Ukorom kažnjeni dječaci koji su snimali kako maltretiraju učenika

Djeca su snimala kako maltretiraju učenika u razredu i video stavili na YouTube. Na snimkama se vidi kako nesretnog dječaka napadaju i učenici i učenice, te on bespomoćno vrišti, dok se cijeli razred smije. Riječ je i o školi u kojoj se provodi UNICEF-ov program 'Stop nasilju među djecom'
 YouTube

BJELOVAR - Mobitelom snimljen video uradak sa scenama okrutnoga zlostavljanja učenika koji s njima ide u razred, nije proslavio pokretače grupe "Svi koji mrze I. B. i hoće da ode iz OŠ" okupljene na Facebooku. Taj potez nije naišao niti na potporu ostalih učenika zgroženih takvom grupom.

No, tek nakon teksta o maltretiranju dječaka iz njihova razreda, u ponedjeljak objavljenom na internetskim portalima, u javnost su procurili neki detalji o skandaloznom događaju u II. osnovnoj školi u Bjelovaru.

Video uradak na kojem zlostavljaju nesretnoga dječaka kojega ocjenjuju "retardiranim", popraćen je vrištanjem žrtve, ali i urlikom zlostavljača. Doista je teško povjerovati da se sve to događa u jednoj od najuzornijih bjelovarskih osnovnih škola koja se može pohvaliti i zapaženim rezultatima svojih učenika na svim razinama učeničkih natjecanja.

Riječ je i o školi u kojoj se provodi UNICEF-ov program "Stop nasilju među djecom". Afera s Facebookom izbila je u ponedjeljak, na dan kada dugogodišnji ravnatelj II. osnovne škole Mirko Zeman odlazi u mirovinu, i točno u podne u tu je svrhu priređen i mali domjenak.

- Upravo danas je razredno vijeće izreklo šest ukora učenicima odgovornima za maltretiranje koje traje već neko vrijeme. Kako bismo to spriječili, poduzeli smo sve mjere koje su u našoj mogućnosti i koje su u skladu sa zakonskim propisima. Maltretirani učenik već je premješten u drugi razred - kaže Mirko Zeman.

Kaže i da se učenik na sve nije požalio mjerodavnima u školi. Riječ je, dodajmo, o učeniku koji je prije dvije i pol godine s obitelji doselio iz Vukovara, a u školi nije bio prihvaćen. Za cijeli su se slučaj zainteresirale i inspekcijske službe.

- Zvali su nas, dobit će kompletno izvješće - najavljuje Mirko Zeman dodajući da cijeli slučaj škola nije prijavljivala policiji. Potvrdio je to i Dražen Medved, glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske, koji je za cijeli događaj doznao nakon novinarskoga upita. - Tražit ćemo izvješće iz škole i u kontaktu s općinskom državnom odvjetnicom za mladež obaviti potrebne radnje - kaže Dražen Medved.

Sličnih je pojava učeničkoga zlostavljanja i nasilja u Bjelovaru bilo i ranijih godina, a snimke su objavljivane na internetskom video portalu YouTube. Na njemu je krajem 2006. godine završio i video uradak maturanata Tehničke škole u Bjelovaru sa scenama zlostavljanja njihova nastavnika Zdenka S. na kojega su razulareni maturanti podigli stolac i nasrnuli velikim drvenim školskim trokutom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:52