PARTY

'Ultra bi u Splitu mogla biti još pet godina, ali država mora biti partner'

 Zvonimir Barišin / CROPIX

Hrvatski organizatori Ultre, najvećeg europskog festivala elektronske glazbe, koji se ove godine peti puta do sada održava na splitskom Poljudu, proteklih godina ostvarili su velike gubitke na tom vrlo skupom projektu, zbog čega je i ovogodišnji spektakl pod velikim upitnikom.

Dobra je, pak, vijest u tome što - ako se ta kriza razriješi - Hrvatskoj predstoji potpisivanje novog ugovora, prema kojem bi se Ultra još pet godina održavala u Splitu. Preduvjet za to, doznajemo, je da se država i lokalne vlasti više uključe u ovaj projekt koji ima veliku korist za Hrvatsku i domaći turizam, jer organizatori ne žele potpisati novi ugovor s američkim vlasnicima licence ako ne dobiju snažniju garanciju lokalne i državne vlasti da će surađivati na tom, za turizam izuzetno unosnom projektu. Drugim riječima, ne žele “na svojim leđima” nositi neisplativ projekt.

Doznajemo da je najveći problem što su sve dosadašnje godine generirali gubitke koji su se pokrivali novcem od prodaje karata za iduću godinu.

Oluja

Manjak u blagajni je veći od deset milijuna kuna, a najveći gubitak ostvaren je lani, kada se prvi dan festivala nije mogao održati zbog olujne bure. Iako je osiguranje pokrilo većinu troškova, ipak je nastao gubitak od oko 600 tisuća eura, koliko su morali isplatiti za povrat karata, te oko 330 tisuća eura izgubljene zarade od pića. A dosad su već, od prodanih ulaznica za ovu godinu, potrošili sedam milijuna kuna. Zbog toga je održan sastanak u Ministarstvu turizma na kojem su, osim organizatora iz tvrtke Adria MM, bili i predstavnici Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije te turističkih zajednica.

U Ultri su ogorčeni izjavama koje proteklih dana, doduše neslužbeno, dopiru s tog sastanka, a prema kojima su organizatori paušalno tražili “pet, šest, sedam... deset milijuna kuna”.

- Vidi se da netko uopće nije shvatio o čemu smo na sastanku govorili - kaže naš izvor. Ukupni troškovi Ultre bili su oko 52 milijuna kuna, a prihodi oko 49 milijuna. Najveći trošak bili su DJ-evi, poput Armina van Buurena i Hardwella, na koje je otišlo dvadeset milijuna kuna. Amerikanci traže i dobar dio “kolača” od licence, pa su prve godine tražili 250 tisuća eura, a ove se godine taj iznos, sa svim udjelima u prometu i troškovima, popeo na milijun i pol eura. Amerikanci traže i 1 posto od bruto prometa te 7,5 eura za svaku kupljenu ulaznicu.

Na sastanku u Ministarstvu organizatori Ultre istaknuli su da u tih sedam dana Hrvatsku posjeti oko 150 tisuća partijanera iz 141 zemlje svijeta, najviše iz visoko razvijenih zemalja sa snažnom kupovnom moći. Procijenjena potrošnja svakog takvog gosta je oko 200 eura po danu.

Procijenjena potrošnja za vrijeme Ultre je oko 289 milijuna kuna, uz naplaćeni PDV od gotovo 30 milijuna kuna. Popunjenost hotela i apartmana tih je dana u Splitu gotovo stopostotna. Računica je organizatora da posjetitelji Ultre “pojedu” oko 37,5 milijuna kuna, a popiju oko 30 milijuna. Procijenjena vrijednost marketinga koji je Hrvatska dobila zbog Ultre je oko 20 milijuna eura.

Partijaneri

- Zbog toga tražimo da nam država pomogne. Ne mora to biti izravna financijska pomoć, ali je potrebna dodatna uključenost svih - od Turističke zajednice Splita do Ministarstva turizma, Zračne luke (koja udvostruči promet tih dana), hotelijera.

Lokalna vlast dosad je Ultri davala oko dva milijuna kuna u uslugama (najam Poljuda i slično). Samo od prijevoza partijanera zaradili su 400 tisuća kuna. Potrebna nam je suradnja, jer je jasno da je Ultra preporodila turizam - kaže naš izvor.

Doznajemo kako je ministar turizma Gari Cappelli zainteresiran za to da Ultra i idućih godina bude na Poljudu, no zatražit će da neovisna kuća izradi analizu dobrobiti za turizam, nakon čega će predložiti model sufinanciranja ovog prestižnog festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:06