MARŠALOV LIK I DJELO

Umažanka kažnjena zbog bacanja jaja na Titovu sliku

Zdravka Leindl proglašena je krivom zbog narušavanja javnog reda i mira jer je prigodom polaska Titove štafete iz Umaga bacala jaja i vikala na okupljene im: 'Bando lopovska, sram vas bilo, idite klečati u Hudu jamu!'
 Goran Šebelić/CROPIX

UMAG - Ne znam što ću učiniti i hoću li platiti kaznu, ali čini mi se da me je sutkinja prije nego što je odredila kaznu trebala saslušati - rekla nam je Zdravka Leindl iz Umaga koja je proglašena krivom zbog narušavanja javnog reda i mira.

Ona je, naime, 15. svibnja ove godine prigodom polaska tzv. hrvatsko-slovenske Titove štafete iz Umaga prema Beogradu bacila tri jaja od kojih su dva pogodila Mercedes u vlasništvu Radoslava Ilića na kojem se nalazila Titova slika i natpis „Tito legenda“, a treće je pogodilo Titovu sliku koja se nalazila izložena kraj ugostiteljskog objekta „Tito“.

Sutkinja Prekršajnog suda u Poreču Dragica Grujić je 19. studenog odredila Zdravki Leindl novčanu kaznu od 375 kuna koju mora platiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. U suprotnom slijedi prisilna naplata, a ako ni ona ne uspije novčana kazna će se zamjeniti kaznom zatvora od tri dana.

Zdravka Leindl je prema prekršajnom nalogu kriva jer je "kako bi izrazila svoje nezadovoljstvo štafetom, između okupljenih štovatelja lika i djela pokojnog predsjednika SFRJ, bacila tri svježa jaja. Nakon toga je okrivljenica počela galamiti i vikati na okupljene govoreći im: "Bando lopovska, sram vas bilo, idite klečati u Hudu jamu!", a što je kod nazočnih građana izazvalo nevjericu, zaprepaštenje i osjećaj nelagode“.

- Istina je da sam sve što mi se stavlja na teret i učinila, ali neshvatljivo mi je da prije izricanja presude nisam saslušana na Prekršajnom sudu u Poreču. Stoga sam u ponedjeljak podnijela prigovor na presudu – veli nam Leindl.

Ona u prigovoru tvrdi da Prekršajni sud nije poštivao njena ljudska prava, i to ne samo zato što je nije pozvao na saslušanje, već i zbog toga jer je obrazloženje kazne nejasno i neutemeljeno.

- Na ispraćaju tzv. štafete bilo je prisutno petnaestak novinara, fotoreportera i snimatelja, te pet do šest prolaznika, ali kod nikoga nisam primjetila nevjericu i nelagodu, a još manje zaprepaštenje, što poštovani Sud tvrdi - veli u prigovoru Zdravka Leindl. Dodaje i kako je sud trebao uzeti u obzir i okolnosti događaja, tj. da se 15. svibnja kad je tzv. Titova štafeta krenula iz Umaga slavi i kao spomendan na Bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta.

- Napominjem da je par dana poslije bacanja jaja i vikanja na štafetare u moj dom došla hrvatska policija. Bez sudskog naloga, bez da se predstavi, bez da napiše zapisnik, nakon što sam bila ispitivana oko jedan sat. Nisam potpisala nikakav zapisnik s tog dugog ispitivanja i nikada mi nije pokazan dokument umaške policije koji je sudu dostavljen. I na osnovi izjava predsjednika Saveza komunista Hrvatske u osnivanju i štafetara Radoslava Ilića i na osnovi izvješća umaške policije, Prekršajni sud u Poreču, bez da sasluša i mene i čuje razloge mojeg bacanja jaja i vikanja na štafetare, donosi presudu da sam kriva - zaključuje o prigovoru na presudu Zdravka Leindl koja moli sud da je oslobodi krivnje.

Veli ona i kako joj se čini da je presuda politički motivirana, a posebno stoga što je sudjelovala i u ribarskom savudrijskom konvoju kojim je izrazila svoje protivljenje Arbitražnom sporazumu između Hrvatske i Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:42