POSLJEDNJI POZDRAV

UMRO RIJEČKI NOVINAR MIŠO CVIJANOVIĆ Dugogodišnji urednik, kolumnist, karikaturist i reporter bio je jedan od najvećih kroničara grada na Rječini

Mišo Cvijanović
 Davor žunic / CROPIX

Legendarni riječki novinar Mišo Cvijanović preminuo je u ponedjeljak u Rijeci u 73. godini života.

Cvijanović je bio dugogodišnji urednik, kolumnist, karikaturist i reporter Novog lista, jedan od najvećih kroničara grada na Rječini, a njegove su sentimentalne gradske razglednice okupljene u knjizi kolumni "Đir po Korzu", objavljenoj 2006. godine.

Nekoliko godina, Mišo je bio i urednik kultnog riječkog omladinskog lista Val u kojem je 80-ih stasala cijela srednja generacija poznatih riječkih novinara i urednika.

Mišo Cvijanović rođen je u Brezovoj Glavi kraj Karlovca, a u Rijeku je doselio 1959. godine. Još kao dječak iskazao je veliki talent za crtanje, posebice karikature nogometaša. Prvu mu je karikaturu, i to nogometaša Zdenka Kobeščaka, još dok je bio srednjoškolac 1963. godine objavio Narodni sport, preteča današnjih Sportskih novosti.

S Novim listom te novinama talijanske manjine La voce del popolo počeo je surađivati 1964., a zaposlio se 1970., nakon studija.

U Novom listu je, kako je pričao, bio urednik praktički svih rubrika. Val, kojemu je nadjenuo i ime, uređivao je tri godine, a to je kasnije isticao svojim najdražim uredničkim poslom.

Obožavao je pisati reportaže i kolumne, a svoje je tekstove "ukrašavao" vještim karikaturama. Svoje je znanje rado prenosio mlađim generacijama kolega, a novinarstvo je predavao i u riječkim srednjim školama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 00:18