GRANIČNI SPOR

UOČI OBJAVE PRESUDE ARBITRAŽNOG SUDA VLADA ANGELE MERKEL POSLALA JASNO UPOZORENJE HRVATSKOJ! 'Morate poštovati i provesti odluku suda'

 HANZA MEDIA

Presudu o slovensko-hrvatskom graničnom prijeporu danas poslijepodne objavit će Stalni arbitražni sud u Haagu, a o njoj će slovenska vlada, kako se navodi, biti informirana i ranije, pa će premijer Miro Cerar u 13 sati otvoriti izvanrednu sjednicu vlade, a kasnije se sastati i s liderima svih političkih stranaka u parlamentu, te zatražiti jedinstvo u nastupima i izjavama.

Najistaknutiji slovenski političari ovih su dana objavu presude nazivali povijesnim i presudnim danom za svoju državu i pomorsku orijentaciju Slovenije, koja očekuje da će arbitražom dobiti kontakt s otvorenim morem.

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade rekao da je Hrvatska otvorena za rješavanje graničnih pitanja sa Slovenijom te ponovio čvrst stav da je arbitražni proces oko granice zbog krivnje slovenske strane nepovratno kompromitiran i kontaminiran te da odluka Arbitražnog suda, kakva god bila, Hrvatsku ni na koji način neće obvezivati.

No, potom je stiglo priopćenje Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj, koje prenosimo u cijelosti:

- Međunarodno arbitražno sudstvo vrijedan je instrument međunarodnog prava te igra važnu ulogu u rješavanju međudržavnih sporova. U vezi s jednim bilateralnim pitanjem, Slovenija i Hrvatska su se zajedno podvrgnule međunarodnom arbitražnom postupku sporazumom od 4. studenog 2009. godine. Stoga je, posve neovisno o sadržaju odluke, s gledišta njemačke vlade važno načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštivati te da ih stranke moraju implementirati. Očuvanje integriteta međunarodnog sudstva u zajedničkom je interesu svih država. Države članice Europske unije u tome moraju prednjačiti dobrim primjerom, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:55