SLOVENSKI PREDSJEDNIK

PAHOR KOMENTIRAO ARBITRAŽU I NAJAVIO SUSRET S HRVATSKOM PREDSJEDNICOM 'Moramo naći miran način za implementaciju presude'

Slovenski predsjednik, baš kao i premijer, vjeruje da će se odluka implementirati.
 Srđan Živulović/REUTERS

Slovenski predsjednik Borut Pahor komentirao je odluku Arbitražnog suda o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, koji je u četvrtak odlučio da Slovenija kroz hrvatske teritorijalne vode dobije spojnicu (tzv. junction) svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Pozvao je na mirnu implementaciju, a najavio i susret s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u petak u Dubrovniku.

- Niti jedno drugo rješenje ne bi bilo bolje za nas. Moje iskreno mišljenje je da ćemo se u budućnosti uvijek rado sjećati današnje odluke. Ne samo zbog rješavanja graničnog pitanja, nego je sud danas odredio najpravedniju granicu između Slovenije i Hrvatske,. Ovaj trenutak si jedva možemo predstaviti, kako u značajnom trenutku živimo. Cijela zajednica, Hrvatska i Slovenija su mirnim putem riješili problem koji je godinama snažno opterećivao odnose između dva naroda i države.

Nakon potpisivanja sporazuma u Stockholmu, incidenata koji su trajali dva desetljeća, Slovenci i Hrvati posljednjih 18 godina su živjeli u potpunoj sigurnosti i zavidnom prijateljstvu. Tako smo navikli živjeti, rekao je.

- Slovenija će nastojati da obje države nađu miran način za ostvarivanje današnje presude. Gledano dugoročno, obje države imaju priliku da jednom zauvijek zatvore pitanja državne granice i time jedan od značajnih izvora eventualne napetosti. U današnjem svijetu, koji je manje siguran nego je bio prije, možete zamisliti koliko je to značajno. Sporazum daje mogućnost objema državama da se usredotoče na unutarnja politička pitanja, pitanja suradnje i zajedničkih nastojanja oko mira i sigurnosti u regiji. To ne smijemo zanemariti. Već sutra ću razgovarati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Dubrovniku. Kada smo danas telefonski razgovarali, ne znajući još za odluku, oboje smo smatrali da dijalog između dviju država nikad nije bio bitan kao sada, kazao je Pahor.

Dodaje da su oboje sigurno svjesni da nakon sutrašnjeg susreta niti jedan niti drugi neće imati velikih poruka o implementaciji odluke, ali da će nastaviti s dijalogom.

- Na kraju, u budućim mjesecima dijalog će biti bitan. Posao implementacije neće biti lagan, zahtijevat će veliku mudrost i strpljivost. Nakon što smo pronašli miran način za rješavanje graničnog pitanja, moramo naći i miran način za implementaciju presude - kazao je Pahor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:44