OGLASILI SE O SMJENI

UPRAVNI NADZOR MINISTARSTVA ZDRAVSTVA POTVRDIO Liječničku komoru vodi legalno izabrano vodstvo, novi izbori su u ožujku

 
Krešimir Luetić
 Ranko Šuvar / CROPIX

Upravni nadzor Ministarstva zdravstva nad zakonitošću rada Hrvatske liječničke komore (HLK) potvrdio je da je prošlogodišnja smjena dotadašnjeg predsjednika Trpimira Goluže bila zakonita. Također, nije bilo sporno sazivanje izvanredne skupštine Komore, na što se pozivao sada bivši predsjednik, a na kojoj je s njime smijenjen i dio vodstva te vršiteljem dužnosti predsjednika imenovan Krešimir Luetić.

Ministarstvo također nije utvrdilo ni nezakonitosti u izvješću Nadzornog odbora Komore u kojem se iznosi niz problematičnih odluka bivšeg predsjednika, a koje je bilo temelj za postupak Golužine smjene. Još je prije pravomoćnim odlukama Trgovačkog i Visokog trgovačkog suda potvrđeno da funkciju v.d. predsjednika Krešimir Luetić, kao prvi dopredsjednik Komore, obnaša zakonito. Isto je potvrdio i nadzor Ministarstva.

No, u Upravnom nadzoru ipak su utvrđene nedorečenosti i zakonske neusklađenosti pojedinih akata Komore, vezanih uz izbor njezinih tijela, koji su doneseni tijekom Golužina mandata, pa je Ministarstvo zaključilo da to treba promijeniti. Nužno je i provesti nove izbore.

U HLK-u kažu da je prošlog mjeseca pokrenuta redovna izborna procedura te da je Vijeće Komore izabralo Središnje izborno povjerenstvo i usvojilo plan izbornog postupka. Navodi se da će izbori biti raspisani u ožujku. Inače, u prosincu je Ministarstvo provelo kontrolu europskog Projekta HLK-a za kontinuirano stručno usavršavanje liječnika obiteljske medicine i potvrdilo da nema nepravilnosti u raspolaganju tim sredstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:22