KREŠIMIR LUETIĆ

USKORO ZAKLJUČAK POVJERENSTVA ZA STRUČNI NADZOR U SLUČAJU SMRTI DJEČAKA IZ METKOVIĆA Treba uzeti u obzir da se sve događalo 100 km od najbliže bolnice

 
Krešimir Luetić
 Tonci Plazibat / CROPIX

Nakon što je Hrvatska liječnička komora (HLK) provela izvanredni stručni nadzor nad radom liječnika vezano za smrt devetogodišnjaka iz Metkovića, Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore, izjavio je da će u narednim danima objaviti zaključak Povjerenstva za stručni nadzor, koje će razmatrati opravdanost sankcija protiv liječnika, piše N1.

"Najprije bih želio izraziti sućut obitelji preminulog dječaka u ime Hrvatske liječničke komore i u svoje ime. Bolest djeteta, a pogotovo tragična smrt djeteta, nikog ne može ostaviti ravdnodušnim i teško je o tome govoriti bez uplitanja emocija", kazao je dr. Luetić.

Naveo je da je komisija Komore provela izvanredni stručni nadzor 17. prosinca nad radom liječnika na lokaciji u Metkoviću, u ustanovi za Hitnu medicinsku pomoć, i u koncesijskim ordinacijama pedijatrijske skrbi, kao i u Kliničkom bolničkom centru Split.

"U narednim danima tražena je dodatna dokumentacija, uključujući onu iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, kao i obdukcijski nalaz preminulog pacijenta. Obdukcijski nalaz Komori je dostavljen jučer, odmah potom proslijeđen je članovima Komisije za stručni nadzor, i u narednim danima komisija imenovana od strane Hrvatske liječničke komore definirat će mišljenje o ovom događaju", kazao je dr. Luetić.

"Ono što treba uzeti u obzir kod razmatranja ovog konkretnog predmeta je da se zbrinjavanje preminulog pacijenta događalo na lokaciji koja je 100 kilometara udaljena od najbliže bolničke ustanove, da su se inicijalno liječenje i dijagnostika događali vikendom, kada je ograničena dostupnost laboratorijske i radiološke dijagnostike te ograničena dostupnost specijalističke skrbi, odnosno pedijatrijske skrbi, i da se, prema preliminarnim informacijama radilo o brzo progresivnom kliničkom tijeku same bolesti."

"Mišljenje koje će stručna komisija donijeti i evaluacijom tog mišljenja, ukoliko se unutra pronađu elementi za postojanje propusta u stručnom radu liječnika - isto će biti predmet odlučivanja nadležnog povjerenstva Hrvatske liječničke komore, a to je Povjerenstvo za stučna pitanja i stručni nadzor, koje će potom utvrđivati opravdanost postupka pred Časnim sudom Komore za svakog eventualno utvrđenog involviranog pojedinog liječnika", dodao je.

Ako Povjerenstvo HLK utvrdi propuste, sankcije za liječnike mogu biti od ukora do trajnog oduzimanja licence.

Do sada u Hrvatskoj niti jednom liječniku zbog propusta licence nije trajno oduzeta, ali bilo je 10 do 15 slučajeva privremenog oduzimanja licenca kako za etičke tako i za stručne propuste potvrdio je Luetić.

Član inspekcijskog tima Ministarstva zdravstva pedijatar Milivoj Novak izjavio je u petak da je u slučaju smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, koji je 11. prosinca umro zbog sepse, riječ o osobnom propustu liječnika, a ne o propustu u organizaciji zdravstvene zaštite na metkovskom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. siječanj 2021 03:16