SREBRNJAK

UPRAVNO VIJEĆE SREBRNJAKA NADMAŠILO SAMO SEBE Smanjili vrijednost posla za 1000 kuna kako bi izravno birali izvođača

Takva izmjena plana nabave prihvaćena je na hitno sazvanoj elektronskoj sjednici Upravnog vijeća. Time je izbjegnuta obaveza raspisivanja natječaja
Nakon sporne smjene ravnatelja dr. Bore Nogala nižu se nepravilnosti u Dječjoj bolnici Srebrnjak
 Bruno Konjević / CROPIX

Mora se priznati - način na koji radi Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak otkako je smijenjen Boro Nogalo mogao bi se bilježiti uglavnom kao ‘bizar’. Sastaje se i rastaje po potrebi, danas mijenja jučer izglasane točke dnevnog reda, sazivaju se ad hoc sjednice - bilo u stvarnosti bilo virtualno, odnosno elektronski.

Tako je krajem prošlog mjeseca na 32. sjednici UV prihvatilo ‘izmjenu i dopunu plana nabave Dječje bolnice Srebrnjak za ovu godinu’, a u njemu se ističu ‘vanjske usluge revizije poslovanja Bolnice’ u vrijednosti od 200.000 kuna. No, već koji dan kasnije sazvana je nova, i to elektronska sjednica UV-a, s novim dnevnim redom, u kojem se traži izmjene spomenute stavke, odnosno mijenja se cijena revizorske usluge na 199.000 kuna.

Nagodba

Tih tisuću kuna manje može zapravo značiti samo jedno - bolnica ide u nagodbu s izvođačima radova odnosno u neposrednu pogodbu. Naime, za radove i usluge čija je vrijednost manja od 200.000 kuna nije potrebno raspisivati javni natječaj.

Pokušali smo na stranicama bolnice, ali i Grada Zagreba, naći mogući natječaj po toj stavci, ali bezuspješno. Također smo isti upit poslali i v.d. ravnateljici bolnice Ivani Đerek Dubravčić, ali jučer odgovor nismo dobili.

Naime, jedno od pitanja je i ono koliko još treba raznih inspekcijskih češljanja na Srebrnjaku da bi se utvrdilo posluje li zakonito jer u protekla tri mjeseca, moglo bi se reći, po bolnici su protutnjali razni inspektori odnosno kontrolori Gradskog kontrolnog ureda, HZZO-a, MIZ-a, krim inspekcija upućena zbog ‘nadriliječništva’, inspekcija rada zbog ‘neadekvatnog zapošljavanja’... Riječju, pet raznih nadzora, a sad će slijediti i ‘dubinska kontrola poslovanja bolnice’ čija je cijena gotovo 200.000 kuna. Sve će to platiti sama bolnica!

Djelatnici ogorčeni

Zaposlenici bolnice na to su ogorčeni i tvrde da se zapravo sve radi ne bi li se urušila ta ustanova. Tvrde da je v.d. ravnateljice, otkako je sjela na to radno mjesto, zapošljavala samo nezdravstvene djelatnike, a navodno joj je ravnateljica Stomatološke poliklinike u Perkovčevoj (u vlasništvu Grada Zagreba), Petra Nola Fuchs, ‘posudila’ i računovođe.

Dodaju da je to moguće povezano i s činjenicom da u ‘planu nabave bolnice’ predviđen i trošak za ‘usluge održavanja i ažuriranja programskih rješenja od tvrtke IRATA čiji je vlasnik navodno rodbinski povezan s ravnateljicom Perkovčeve. Cijena tih radova za koje također nema natječaja je 120.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:20