'40 DANA ZA ŽIVOT'

USKORO KREĆE NOVA MOLITVENA KAMPANJA PRED HRVATSKIM BOLNICAMA Osim abortusa, molitelje ovaj put brine i umjetna oplodnja

 Darko Tomaš / CROPIX

Dana 14. veljače počinje novi ciklus molitvene kampanje '40 dana za život' koji će trajati sve do 25. ožujka i u sklopu koje će vjernici ponovno pred bolnicama diljem Hrvatske moliti za nerođene, javlja Informativna katolička agencija.

Kampanja ima geslo 'Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!', a podtema je 'osvješćivanje ljudi o kontracepciji, eutanaziji i umjetnoj oplodnji'.

Novost je da će u ovoj korizmenoj kampanji pred svako mjesto molitve u 27 hrvatskih gradova doći i relikvija sv. Ivana Pavla II u zajedništvu s kojom će moliti za 'prekid pobačaja, za majke i očeve koji razmišljaju o pobačaju i za sve koji su pobačajem ranjeni i podržavaju ga'.

Kao najava kampanje, u Zadru je održan regionalni susret inicijative '40 dana za život' na kojem je predstavljen i novi program pod nazivom 'Oprostom oslobođene', namijenjen svim onim ženama koje pate od, kako kažu, 'postabortivnog sindroma'. U planu je program i za muškarce jer iz inicijative vele da im se javlja sve više i više muškaraca koji 'trpe zbog pobačaja'.

No, osim o pobačaju, na skupu je bilo riječi i o još nekim temama poput kontracepcije i potpomognute oplodnje. Spomenuta je enciklika pape Ivana Pavla II 'Evangelium Vitae' – Evanđelje života iz 1995., u kojoj Ivan Pavao II tematizira i pobačaj, ali i enciklike 'Humanae Vitae' iz 1968. koja je bila odgovor Crkve na tadašnju pojavu seksualne revolucije.

U enciklici se, među ostalim kaže da '…ljudski život počinje začećem. Bračni čin se ne smije silom nametnuti bračnom drugu. Svrha spolnog bračnog čina je rađanje i sjedinjenje. Kontracepcija dokida rađanje, a potpomognuta oplodnja sjedinjenje supružnika.'

'Enciklika koja izražava stav Crkve u protivljenju kontracepciji i pobačaju, aktualna je onda i sada', rekla je na skupu dr. Danijela de Micheli Vitturi.

Dr. Vitturi je dodala da je ta enciklika bila naišla na protivljenje mnogih, pa i u Crkvi, neki su je nazivali 'enciklika pilule'. Vitturi je istaknula i potrebu odgovornog roditeljstva, koje spominje enciklika, što uključuje razboritost, velikodušnost, odgovornost i poštivanje zdravstvenog stanja para.

Sudionicima zadarskog susreta tada se obratila jedna gospođa koja sa suprugom očekuje prvo dijete nakon četiri godine braka. Iako su imali problema sa začećem, nisu išli na umjetnu oplodnju, nego su molili za začeće djeteta te se trudnoća dogodila, vjeruju oni, po blagoslovljenom i zavjetnom zagovoru sv. Mihovila arkanđela, kome ih je duhovnik uputio da se mole u prevladavanju njihovih prepreka duhovne i tjelesne naravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:32