ZABRANA ABORTUSA

STRAŠNA TRAGEDIJA ZADESILA NESRETNU DJEVOJČICU (14) Prilikom carskog reza dobila je tri srčana udara, uhićen muškarac koji ju je silovao

 Profimedia, Sciencephoto RM

Četrnaestogodišnja djevojčica, žrtva silovanja, preminula je tijekom poroda u bolnici u Paragvaju gdje je pobačaj najstrože zabranjen osim u slučajevima kad je majčin život u opasnosti.

Njezina beba je stabilno iako diše pomoću aparata, liječnici su rekli novinarima Guardiana. Djevojčica je zbog komplikacija zaprimljena u bolnicu 20 dana prije porođaja.

37-godišnji muškarac koji su je silovao uhićen je u četvrtak, kaže Ricardo González Borgne, čelnik Nacionalnog ureda za djecu i mladež.

Liječnici su djevojčicu pokušali poroditi vaginalno kad su počeli problemi s disanjem. Nakon toga su krenuli s hitnim carskim rezom tijekom kojeg je djevojčica dobila emboliju i tri srčana udara te je naposljetku umrla.

'Sve se odigralo jako brzo. Liječnici su je pokušali oživjeti, no nisu je uspjeli spasiti. Njezino tijelo jednostavno nije bilo spremno za trudnoću', rekao je medijima Hernán Martínez, ravnatelj bolnice u gradu Itauguá.

Ovaj slučaj podsjeća na onaj iz 2015. kad su paragvajske vlasti zabranile pobačaj 10-godišnjoj djevojčici koju je silovao očuh.

Ta je djevojčica, nazvana samo Mainumby kako bi joj se zaštitio identitet, preživjela porod, no još uvijek čeka kuću koju joj je vlada obećala dati.

Mainumbyjin slučaj ponovno je otvorio pitanje izuzetno restriktivnog paragvajskog zakona vezanog uz abortus i učestalosti seksualnih napada. Prema podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja, 2015. godine rodilo je 889 djevojčica starih između 10 i 14 godina.

Rosalía Vega iz paragvajskog ureda Amnesty Internationala kaže: 'Mi smo zemlja u kojoj ne postoji seksualno obrazovanje temeljeno na znanosti. Vlasti su iskoristile katoličku većinu u zemlji da nametnu zakone temeljene na vjerskim dogmama umjesto na znanosti.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:52