NAJLUĐI GRAD NA SVITU

Usred performansa među studente uletio Kerumov zamjenik i počeo divljati...

SPLIT - Jure Šundov, zamjenik splitskog gradonačelnika Željka Keruma, izletio je iz Banovine, sjedišta gradske uprave, i napao sedam studenata Umjetničke akademije u Splitu, koji su pred Banovinom izvodili performans Političari ne vide i ne čuju.

Sudente odsjeka za film i video najprije je pitao tko ih je poslao, SDP ili HDZ, a kad su objasnili da su studenti i da rade performans za ispit pod mentorstvom Sandre Sterle, počeo ih je vrijeđati.

- Ne znate vi što je umjetnost, ja sam umjetnik, još u šoku prepričala nam je napadačeve riječi Buga Cvitanović, dvadesetogodišnja studentica. Zatim je nekolicini studenata zamjenik gradonačelnika strgao s glave kravate kojima su im bile vezane oči, a onda je snimatelju zgrabio kameru i oštetio je. Uznemireni studenti pozvali su policiju i prijavili napad.

Iz gradske uprave zasad nema izjava. - Zamjenik gradonačelnika Jure Šundov je na sprovodu pa neće biti izjava, bilo je sve što su iz gradskog sjedišta poručili javnosti. Kažu da su o incidentu doznali tek od novinara te da ne znaju tko bi mogao biti napadač na studente.

- Kako ih može jedan performans ugroziti?, pitali su se u čudu studenti, koji od gradske uprave očekuju poticanje razvoja kulture.

- Nama je posve svejedno tko je to bio. Mi nismo znali tko je, nije nas bilo ni briga. Sramota je da se dogradonačelnik tako odnosi prema studentima i prema kulturi, ali jednako bi bilo i da je to napravio bilo koji službenik Grada Splita, kazala je Arijana Lekić Fridrih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:22