DRAMA U SPLITU

Željko Kerum: Kada građani tako odluče, maknit ću se ća

Uzavrele strasti u gradu pod Majanom: Sjednicu Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o slučaju DES pratile su jake policijske i sindikalne snage
 Joško Ponoš/CROPIX

SPLIT - Uz jake policijske i sindikalne snage te pedesetak okupljenih radnika splitske Ustanove za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida DES, u Vili Dalmacija u četvrtak ujutro započela je tematska sjednica Gradskog vijeća sa samo jednom točkom dnevnog reda - stanje u DES-u.

Cijeli je skandal koji već duže vrijeme puni novinske stupce nastao zbog toga što je gradska uprava odlučila po isteku mandata starog ravnatelja DES-a Ivana Grbića, na to rukovodeće mjesto "instalirati“ Marija Meštrovića, člana Kerumove Hrvatske građanske stranke. I dok su vijećnici i predstvnici gradske vlasti uz jaku policijsku zaštitu ulaziliu u Vilu, padale su ljute optužbe između čelnika Grada i HUS-ova sindikata.

Dogradonačelnik Jure Šundov prozvao je sindikalistu HUS-a Jozu Marića da pravi cirkus pred Vilom kazujući mu da "voda izmanipulirane radnike". Marić mu je bez dlake na jeziku uzvratio: - Dogradonačelniče, vodaju se pasi, a ne ljudi“.

- Možda u tvom selu - nije mu ostao dužan Šundov. No, Marić je dogradonačenika nastavio optuživati da je radnike DES-a zastrašivao silom svojih političkih mišića kako bi izabrao svoga čovjeka. Unatoč Marićevim prozivkama, Šundov je okupljenim radnicima poručio: - Volim Vas i ne bojim Vas se, na što je zaradio zvižduke negodovanja.

I Nevenka Bečić, sestra Željka Keruma i predsjednica Gradskog vijeća pokušala je smiriti uzavrele strasti poručujući radnicima kako nitko od njih neće biti gladan. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević ustvrdio je da dogradonačelnik Jure Šundov nije poštovao dogovor te da predloženi kandidat za ravnatelja ne ispunjava uvjete.

- Presudni dogovor je bio - prisjetio je Matijašević - da se Upravno vijeće neće sastajati dok radnici DES-a u zakonom propisanoj proceduri ne izaberu svoga predstvnika. Također, van natječajnog roka izabrani kandidat Meštrović predao je dokumentaciju iz koje je razvidno da ne zadovoljava traženom uvjetu-petogodišnjem iskustvu na rukovodećem mjestu - tvrdio je Matijašević.

Pedesetak radnika DES-a ostali su pred vilom Dalmacijom u očekivanju zaključaka Gradskog vijeća. Njihov predstavnik, bučni Jozo Marić zatražio je da se Željko Kerum pojavi i obrati DES-ovoj sirotinji.

- Sindikalisti su neki likovi koji su izmanipulirali DES- ovce i doveli ih do toga da čak i glađu štrajkuju. Pričaju, a ne znaju ni što su rekli. S druge strane dok imamo puno problema i moramo razmišljati o stvaranju novih vrijednosti, oni se bave glupostima - prokomentirao je Kerum.

No, ništa manje burno nije bilo ni unutar Vile Dalmacije gdje je rasprava otpočela s kritikama na račun gradske vlasti od strane SDP-ovog vijećnika Marina Jurjevića i HDZ- ove zastupnice Sanje Bilać. A nakon uvida u izvješće o poslovanju, očekuje se da i revizor "snimi“ situaciju u DES-u.

Ni HDZ više ne želi Kerumova šogora

I dok se odvijala prava drama pred Vilom Dalmacijom zbog nezadovoljstva odlukom Gradske uprave o imenovanju Kerumova čovjeka na rukovodeće mjesto DES-a, trese se fotelja još jednog Kerumovog čovjeka, njegovog šogora Petra Sapunara, predsjednika Županijske skupštine. Najavljena sjednica Županijskog odbora HDZ-a na kojoj se trebalo raspravljati o raskidu koalicije dviju najjačih stranaka u Splitsko-dalmatinskoj županiji HDZ-a i Kerumova HGS-a, odgođena je za petak. Najava Županijskog HDZ-a o prekidu s HGS-om gradonačelnika Keruma ne zabrinjava.

-Što će oni raditi to je njihova stvar. Građani Splita, županije i Hrvatske su postali svjesni tko, što i kako radi. S kim će HDZ koalirati, to je njihova stvar isto kao i SDP-a. Smjena predsjednika Županijske skupštine Petra Sapunara nije u rukama stranaka, već ljudi koji su ga izabrali - kaže Kerum i dodaje: - Svaki dan razmišljam koliko sam opterećen politikom, ali nikada neću odustati upravo zato što su mi podršku dali građani. Kad građani tako odluče i ja i Pere Sapunar, svi ćemo se maknit ća - poručio je splitski gradonačelnik. (M.Ra.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:02