SRAMOTA U ISTRI

USRED SEZONE ZATVORILI ZVJEZDARNICU U VIŠNJANU! 'Svi naši programi su ukinuti, vratite se na obalu i tamo trošite'

 CROPIX

Na Facebooku je počela kružiti fotografija obavijesti izvješene na zvjezdarnici u Višnjanu, koja potencijalne posjetitelje upozorava da će ih već drugu godinu za redom dočekivati zatvorena.

- Svi naši turistički programi su ukinuti. Dakle, kako ne bi remetili promišljanja turističkih stratega, nema tu ničega, stoji u obavijesti.

- Vi se u centralnoj Istri trebate diviti radu težačkih ruku: maslinovom ulju, vinu i tartufima. Nakon divljenja istarskoj poljoprivredi, planirano je da se trebate vratiti uz morsku obalu i tamo uživati i trošiti, napisali su uz potpis ‘Čudaci sa Zvjezdarnice.’

Višnjanska zvjezdarnica je jedan od najplodnijih obzervatorija na svijetu za otkriće malih tijela u Sunčevom sustavu - njihovim teleskopom od 40cm otkriveno je više od 1700 objekata - što je Višnjan stavilo na svjetsku kartu institucija za popularizaciju znanosti.

Dugogodišnji voditelj promatračnice, astronom Korado Korlević, je 18. najproduktivniji otkrivač asteroida na svijetu - sam ih je otkrio gotovo tisuću, a dva kometa nose njegovo ime. Projekti koji su odgojili generacije astronoma amatera i profesionalaca ukinuti su, a zvjezdarnici je ostao dug od oko 40.000 kuna, većina za održavanje travnjaka na kojem su se okupljali, sjedili i ležali zaljubljenici u zvijezde za vrijeme spektakala poput kiše meteora.

Projekt koji je uključivao programe za obitelj i djecu, te ljetni Atro fest, do 2013. godine pomagale su turističke zajednice Poreča i Tar-Vabrige, no od tada su sredstva presušila.

- Čini se da turističke zajednice Poreča, Rovinja i Umaga zapravo ne žele da se turisti maknu iz njihovih gradova, nego žele da troše novac isključivo kod njih, rekao je Korlević za tportal.

- Procjenjujem da Višnjan godišnje izgubi više od milijun kona, jer su svi oni koji su posjećivali zvjezdarnicu za redovitih večernjih pauza, nakon gledanja Sunca i predavanja odlazili u obližnje restorane i kafiće na večeru i piće. Čak ni glavni teleskop više nije u funkciji jer od Ministarstva znanosti već dvije godine nismo dobili ni kune, izjavio je.

- Što da kažem kada naši turistički stratezi u jednoj večeri s novinarima pojedu onoliko koliko su nama skresali, zbog čega smo morali obustaviti programe. Morali smo otpustiti ljude. Sada još radimo samo za skupne posjete škola...

Ipak, nakon što je tportal kontaktirao direktora Turističke zajednice Istre Denisa Ivoševića, pojavila se naznaka mogućeg sretnog kraja.

Nakon razgovora s Korlevićem, izjavio je kako su se dogovorili da će mu voditelj Zvjezdarnice predstaviti svoje planove i proračune za mogući nastavak razvoja projekta.

- Korlević mi kaže da problem nije težak samo 40.000 kuna, da je toliko iznosio samo dug prije par godina. Potrebna su veća sredstva jer bi trebalo ponovno zaposliti neke ljude. No Turistička zajednica Istre je jako zainteresirana za projekt, čak i da on ide dalje, ne samo da se održava hladni pogon. Obećao sam da ću porazgovarati s nekim predstavnicima turističkih zajednica i da ćemo sigurno, ako se radi o nekom prihvatljivom iznosu, naći rješenje, izjavio je Ivošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:21